Nyheter

Sakprosafestivalen arrangeres for tredje gang

Else Kåss Furuseth er aktuell med boken «Else går til psykolog» og er et av navnene på plakaten til Sakprosafestivalen i Stavanger, som lørdag ble arrangert for tredje gang.

Bilde 1 av 2

I oktober kom Else Kåss Furuseth ut med boken «Else går til psykolog», som består av to år med samtaler mellom Else og terapeuten hennes.

Lørdag gjestet hun Stavanger og sakprosafestivalen, hvor hun skal snakke om den nye boken sammen med Jone Schanke Olsen.

– Jeg er oppvokst i en familie hvor mange har gått til terapi. Jeg tror det har hjulpet dem, men samtidig ble jeg fylt med en skepsis. Derfor var jeg fylt med en slags uro rundt hva det ville gjøre med meg å gå til psykolog, og hva man ville finne ut av, sier Kåss Furuseth til RA, om hvorfor hun valgte å skrive denne boken.

Kåss Furuseth ble i 2018 tildelt Mental helses Åpenhetspris under verdensdagen for psykisk helse. Hun har også fått mye ros og god kritikk for sine show «Kondolerer» og «Gratulerer».

– Vi snakker mye om en åpenhetskultur, og jeg har flere ganger fått spørsmålet «er det ikke nok åpenhet nå?» og «er det kanskje for mye åpenhet?». Min mening er at ikke alt trenger å være så åpent, men alt trenger heller ikke være så hemmelig heller. Ofte holder man det litt hemmelig hvordan man har det. Ikke fordi folk ikke tåler det, men fordi man er redd for å være til bry og at tristheten smitter, sier Kåss Furuseth til RA.

– Er det ikke skummelt? Å blottlegge seg så mye som du gjør? 

– Nei... Ting kan ikke bli så mye verre enn de har vært. Jeg er opptatt av om det jeg gjør betyr noe for andre, og at man ikke skal såre noen. Om det er skummelt for meg? Nei... Det blir i alle fall ikke verre av å snakke om det. Det er mitt utgangspunkt, sier hun.

Kåss Furuseth sier videre at boken har blitt en slags hyllest til dialogen mellom henne og terapeuten.

– Hjalp det noe, da? Å gå til psykolog? 

– Ja, jeg tror at det ikke er så farlig. Har man mulighet til å snakke med noen som tåler deg og ikke forsvinner når de må høre på deg, så er det en bra ting, sier hun.

– Vi behandler jo alt med den største respekt; vi går jo for eksempel til øyenbrynseksperter. Så har du muligheten, så gå til en psykolog også, legger hun til.

Stor etterspørsel

Else Kåss Furuseth er ikke den eneste forfatteren som gjester Stavanger på lørdag. Til sammen er det 11 arrangementer i løpet av Sakprosafestival i Stavanger, og Sølvberget, Kåkå Kverulantkatedralen og Bokhuset fylles med debatt, foredrag og samtaler når festivalen nå arrangeres for tredje gang.

– Jeg driver jo nesten sakprosafestival hele året gjennom serien «Bokprat» hver torsdag på Sølvberget. I snitt har vi 210 besøkende hver gang, så det sier jo noe om at etterspørselen er der, sier arrangementsansvarlig og litteraturformidler ved Sølvberget, Linn Tønnessen.

Linn Tønnessen, Jan Inge Reilstad, Iselin Kleppestø Thorsen

Sakprosafestivalen ble for første gang arrangert for to år siden, da av Sølvberget og Kåkå. I år har de også fått Bokhuset med på laget.

– Vi driver jo med boksamtaler og har litteraturarrangement til vanlig, så det var naturlig for oss å bli med. Vi har oppgradert scenen i huset, og har i tillegg en festivalbokhandel med bøker fra de aktuelle forfatterne, sier Iselin Kleppestø Thorsen, redaktør i Hertervig Forlag og Bokhuset.

Sex, fotball og #metoo

– Sakprosa er enormt stort og viktig, men det er en sjanger som kanskje har fått litt for lite oppmerksomhet tidligere. Men tiltak som dette gjør jo at det blir mer synlig, og at det blir lettere tilgjengelig for folk flest, sier Jan Inge Reilstad, daglig leder ved Kåkå, og regionkontakt for medarrangør NFFO (Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening).

I løpet av festivaldagen blir det flere foredrag og boksamtaler, og arrangørene mener sakprosafestivalen i bunn og grunn handler om kunnskap, opplysning og debatt.

– Det handler om virkeligheten, hvor vi tar opp emner og forfattere som er i tiden, sier Reilstad, og nevner at det vil bli samtaler om både #metoo, fotball, sex og frihet.

I 2016 og 2017 besøkte rundt 800 mennesker festivalen, og arrangørene håper tallet stiger enda litt i år. Nytt av året er blant annet større plass, i form av to kinosaler, og mulighet til å kjøpe festivalpass.

– Jeg anbefaler alle å kjøpe festivalpass, og å få med deg en av de forfatterne du ikke kjenner så godt til, og på den måten oppdage noe nytt, sier Reilstad.

– I dag blir det mye god litteratur og mange interessante folk. Det blir skrevet mye bra sakprosa i Norge, fordi man endelig har skjønt hvor viktig det er med formidlingen, sier Tønnessen.

Sakprosafestivalen 2018: 

* Kl. 12.00, Sølvberget. Klassikerlørdag: Merete Morken Andersen om Amalie Skram.

* Kl. 12.30, KÅKÅ. Anders Fogh Jensen: Pseudoarbejde.

* Kl. 13.30, Sølvberget. Gjert Ingebrigtsen: Hvordan oppdra en verdensmester?

* Kl. 14.00, KÅKÅ: Brit Aksnes: Mannemenneske – menn om livet, sex og forhold.

* Kl. 15.00, Sølvberget. Sven Egil Omdal om Stavanger som det var.

* Kl. 15.30, KÅKÅ. Wencke Mühleisen: Hetetokt

* Kl. 16.00, Bokhuset. Helene Flood Aakvaag: Hei, skam

* Kl. 16.30, Sølvberget. Else Kåss Furuseth: Else går til psykolog

* Kl. 17.00, KÅKÅ. Simon Critchley: Det vi tenker på når vi tenker på fotball

* Kl. 18.00, Sølvberget. Anne Bitsch: Sex og frihet i bekjennelsens tid

* Kl. 19.00, KÅKÅ. Helge O. Svela: Da han møtte hund

Du kan lese mer om hvert enkelt arrangement på Sølvbergets nettsider. 

Mer fra Dagsavisen