Sport

Så mye ligger i opprykkspotten for Viking

Daglig leder Eirik Henningsen kan nå slå fast at Viking nok vil klare ett år til på nivå to uten emisjon. Samtidig er han tindrende klar i sin tale; forskjellene på videre liv i Obos-ligaen og opprykk til Eliteserien er gedigen.

Følg RA Sporten på Facebook!

Henningsen og Viking skal innen lørdag levere sine halvårstall inn. Men selv om disse høyst sannsynlig viser en bedre utvikling enn budsjett er oppsiden med et opprykk enorm.

Etter en rask gjennomgang av klubbens inntektsposter kan han uten problemer slå fast at opprykk, om en holder tallene på et minste minimum, vil gi over ti millioner kroner i økte inntekter for Viking i 2019.

Samtidig er oppsiden enorm.

– Mye av disse inntektene vil vi allerede kunne slå fast at vi får uavhengig av divisjon. Oppsiden på det tallet er langt høyere, slår Henningsen fast.

LES OGSÅ: Vidar: – Vi har skjønt mellom linjene at Viking ville opp med 2-laget

Sponsorinntekter

Han synes det er vanskelig å konkretisere tall. Fordi det er usikkert hvor mye mer Viking vil ta inn for eksempel på publikumsinntekter og sponsorinntekter etter et opprykk. Men også fordi han ikke vil sammenligne med halvårstallene før de er rapportert inn og presentert for klubbens eiere.

Klubbens største inntektspost er uansett sponsorinntekter. De hadde rundt 38 millioner i nedrykksåret 2017. I år budsjetterte klubben i utgangspunktet med 25 millioner. Dette tallet ble tidlig oppjustert. Tidlig i sesongen ble det hvisket om at en nok kom nærmere 35 millioner. Klubben har samtidig hatt flere avtaler om bytting av tjenester inkludert i tallene – såkalte barteravtaler. Dette er nå blitt ryddet opp i.

Likevel slår Henningsen fast at de ikke vil se opp mot toppårene med over 50 millioner i sponsorinntekter når 2019-budsjettet skal settes.

– Vi skal ikke budsjettere med 50 millioner igjen neste år. Det kan jeg slå fast.

Likevel er det liten tvil om at Viking kan øke sine inntekter betraktelig på posten en divisjon opp. I alle fall i forhold til det som ble budsjettert i år.

– Det er veldig vanskelig å konkretisere tall her. Vi vet ikke hva effekten av et opprykk vil bli. Så er vi veldig godt fornøyd med det vi har klart å få inn i år.

LES OGSÅ: Det er vås å snakke om at Viking ikke er klare for opprykk

Medieinntekter

Det som er langt lettere å være konkret på er medieinntektene. Denne poten er todelt gjennom rene TV-penger og akademiklassifiseringspotten.

– Her er forskjellen dramatisk, sier Henningsen.

Økonomimedarbeider Markus Grass spesifiserer gjerne forskjellene.

– Det er flere elementer som slår inn i brytningen mellom Obos-liga og eliteserie. Akademiklassifisering spiller inn. Den biten utgjør rundt tre millioner i år av en totalsum på mellom seks og syv millioner i medieinntekter. I fjor hadde vi, inkludert akademiklassifisering, elleve millioner i inntekter da vi rykket ned. Opprykk vil gi minst fire millioner ekstra, sier Grass – og peker på at det da er i et scenario hvor Viking går rett ned igjen.

For kommer man høyere på tabellen er oppsiden stor. Fordelingsnøkkelen på pengene er at 50 prosent av totalen fordeles flatt mellom klubbene. De siste 50 prosentene går etter plassering. Serievinneren får 20 prosent av potten mot 2,5 prosent til de to bunnlagene. En 5. plass gir 5,5 prosent i et system som belønner medaljelagene kraftig.

Skulle Viking gå opp, og havne midt på tabellen i 2019, vil det gi ytterligere millioner på toppen av minimumsbeløpet.

Publikumsinntekter

I år har Viking budsjettert med fem millioner kroner i publikumsinntekter. Det er langt unna rekordåret 2008 da de tok inn 27 millioner på posten.

Klubben har for lengst nådd de fem millionene det ble budsjettert med i år.

– Men hvor mye vil dette øke med et opprykk? Det er nesten umulig å spå om, sier Henningsen.

– Hva om dere drar inn 3000 tilskuere ekstra på toppen av dagens snitt (7422)?

– Da kan du plusse på rundt 450.000 per kamp, slår Henningsen og Grass fast.

Et slikt scenario vil med andre ord alene gi klubben 6.750.000 kroner ekstra inn.

Kurs og konferanse

De siste store postene for inntekter i regnskapene til Viking er varesalg, annen driftsinntekt og spillersalg. Det siste er det nesten umulig å si noen om – annet enn at spillerne til Viking selvsagt blir mer verdt en divisjon over.

– Hva ligger i varesalg og annen driftsinntekt?

– Kantinebiten, inntekter fra konserter og andre arrangementer. Vi inngikk SR-Bank avtalen i vinter som gjør det lettere å ha andre kommersielle arrangement enn fotball. Som konserter ettersom vi nå har kunstgress. Så har vi leieavtalen med kommunen som uansett vil gi to millioner ekstra i inntekter som kan plusses på. Det er uavhengig av opprykk, sier Henningsen.

– Får vi noen konserter neste år?

Det er et stort ønske med konserter. Så skal jeg ikke sutre, men vi må ha kapasitet til å identifisere, gjennomføre og planlegge dette. Men vi håper å komme med noen nyheter til neste år.

Klubben merker også at oljeskvisen er på vei bort og at aktivitetsnivået i det umiddelbare næringslivet rundt klubben er på vei opp.

– Vi opplever økende belegg på kurs- og konferansefasilitetene våre. Her er det også en oppside uavhengig av divisjon, sier Henningsen.

Klubben har en person på engasjement som jobber med dette nå.

– Det er økt aktivitet i regionen og vi er på offensiven med å promotere dette nå.

Klubbens daglige leder signaliserte i fjor at klubben neppe tåler to år i Obos-ligaen uten en ny emisjon. Dette er uansett i ferd med å endre seg. Her spiller SR-Bank-avtalen tungt inn.

– Med økende effekten av kostnadsreduksjonene fra de siste årene, kunstgress, leieavtale med kommunen, opptur på kurs og konferanse og en mulig utbygging av sørsiden av stadion er jeg offensiv i forhold til å kunne unngå en emisjon nå, sier Henningsen.

Han er samtidig tindrende klar på at Viking ikke på noen måte «har godt» av ett år til i Obos-ligaen. Klubbens attraktivitet er lavere. Blant annet på spillere.

– Vi fikk nei fra spillere i sommer som hadde vært klare til å signere om situasjonen på tabellen hadde vært mer lik den AaFK var i. Vi har ikke gått av et år til i OBOS-ligaen. Målet er å komme oss opp. Da får vi økte økonomiske muskler som vi vil bruke på sport, slår Henningsen fast.

Summen er minst ti millioner. Men den kan fort også beløpe seg til godt over det dobbelte.

Mer fra Dagsavisen