Nyheter

Rusveteraner holder byen ren

Jobb1-tilbudet skaper en god sirkel for noen av de rusavhengige i byen. Det gir en mulighet til å tjene egne penger, men svært få av de unge tar i bruk tilbudet.

Bilde 1 av 3

Du har sikkert sett dem tidlig på morgenen, de som går langs gatene i Stavanger og plukker opp avfall. De er på oppdrag fra Jobb1.

– Jeg har vært med på dette siden 2010. Det ingen skam i denne jobben, vi gjør noe veldig bra her, sier Ernst Tore Selback (62).

I Gatemagasinet Asfalt sine kontorer i Sølvberggata er det god stemning selv om klokken ennå ikke har bikket 08. Det har samlet seg ni personer på det lille kontoret, her får de frokost og kaffe før de skal ut å jobbe. Alle kjenner hverandre og ingen er under 30 år.

– De unge sover så lenge. Det er derfor de ikke kommer, sier Olav Olsen (63) lent over disken.

Han snakker med Tom Erik Eltervåg, arbeidslederen for Jobb1 og salgssjef for Asfalt. Han er usikker på hvorfor ikke de yngre tar i bruk tilbudet, men ser ikke bort ifra at Olsen kan ha rett.

– Det er mange av de samme som kommer hver gang, det har de gjort i flere år, sier Eltervåg.

Tjener egne penger

Jobb1 er et lavterskeltilbud for rusavhengige der deltakerne plukker søppel i forskjellige områder fra klokken 08. Deltakerne får 50 kroner per time. Dette skjer i regi av Kirkens Bymisjon.

For litt over en måned siden skrev RA om «Dagslaget» i Sandnes. Et tilbud som går på det samme, men med noen ulikheter. (RA+)

Dagslaget sliter med å få plass til alle deltakerne på grunn av høy etterspørsel, der er også de unge med.

I Stavanger kan Jobb1 være mer fleksible fordi de vanligvis ikke trenger transport. Derfor får som regel alle være med. Mens Dagslaget får utdelt spesifikke områder av kommunen får deltakerne på Jobb1 som regel bestemme selv hvor de vil gå. Jobb1 ble startet i 2006 av Kirkens Bymisjon. Dagslaget kom i 2009 i regi av Sandnes kommune og holder til på Funkishuset i Sandnes.

En viktig jobb

Når klokken nærmer seg 08 begynner grupper å dannes og de forsvinner ut døren. Nå skal det jobbes. En gjeng på fire står utenfor og drikker siste rest av kaffen. De har en fast rute, over Storhaug og ned igjen mot Badedammen. Sakte, men sikkert begynner de arbeidet.

De to brødrene Ernst Tore Selback (62) og Jan Egil Selback (56) leder an. Bak dem kommer Darius Jan Jederzejcyk (52) og Kjetil Andersen (57). Langs veiene ligger det knuste flasker, klær og annet søppel.

– Vi pleier og ta en tur opp til Petri-kirken. Der pleier vi å finne brukte sprøyter, det må vi fjerne, jeg tror folk går der om natten. De bryr seg ikke om at barn går der om dagen, sier Jan Egil Selback og rister på hodet.

Asfalt og ymse

Jobb1 har vært med på å skape en god sirkel for disse menneskene. Det er vanlig å bruke pengene de tjener her på Gatemagasinet etterpå, slik investerer de pengene. De holder seg også lengre rusfrie. Nå er det en stund siden et nytt magasin kom ut, da går pengene til det som trengs.

– Pengene går vel til mat og sigaretter hos oss, vet ikke hva de andre bruker det på, ymse? sier storebror Selback.

– Se på denne da? Loftsleilighet å greier, sier Selback til lillebroren og peker opp på ett av trehusene på Storhaug.

De to er på leilighetsjakt og bruker søppelplukkingen som en sightseeingmulighet. De vil bo nærmere byen og deres mor, som nå er på Lervig sykehjem. De fire har mye å fortelle, om livet, fortid og framtid. Så mye at de nesten snakker i munnen på hverandre.

Midtveis i ruten tar de en pause ved St. Johannes kirke. Andersen må innom hjemmet og hente hunden Bella (16). Gjengen stresser ikke, det er heller ikke meningen.

– Dette er fint på flere måter, sier Jan Egil Selback.

– Vi får beveget oss, vi får en fin tur og vi får gjøre noe for samfunnet, avslutter han.

Virkningen

– Jeg kjenner disse menneskene godt. Derfor er det så kult å kunne sette seg ned med de å ta en kaffe på kvisten, uten at de er ruset, sier Eltervåg.

Han ser flere gode virkninger av tilbudet.

– Det er bra mange bruker pengene de tjener her på Asfalt. Mange sliter med å holde på trygden når den først kommer, da er det fint å få inn noe ekstra i løpet av måneden, sier Eltervåg.

Som sagt har de fleste som bruker tilbudet gjort det i flere år, de har gjort det til rutine.

– De liker det dårlig når jeg stenger på sommeren. Da blir det tull på rutinen. Dette gir de en grunn til å stå opp om morgenen. Samtidig tror jeg de liker samværet det gir, å kunne ta en prat over kaffen.

Håp og kjærlighet

Ned bakken fra kirken kommer hunden Bella med Andersen på slep. Hans følgesvenn i 16 år.

– Hun er en ekte Asfalt-hund. Uansett vær er hun med, sier Andersen stolt og andpusten.

Hunden blir godt mottatt av resten av gjengen. Jobb1 er også i gang uansett vær.

– Vi er tøffe vet du, er ikke redd for litt regn, ler Jan Egil Selback.

I løpet av ruten som avsluttes ved Bekhuskaien har de fire delt mye. Stadige fengselsbesøk, drama og rusproblemer har preget disse menneskene. Storebror Selback prøver nå å få broren til å satse mer musikken hans.

– Han er flink med gitaren, sier Selback og ramser opp brorens musikalske prestasjoner gjennom årene.

Da arbeidsdagen er over går turen enten hjem eller til byen for gjengen, som har tjent opp litt ekstra til livets opphold.

Fakta:

Jobb1 er Kirkens Bymisjons jobbtilbud for aktive rusavhengige i Stavanger.

Hver onsdag og fredag fra kl. 08.00 kan man møte opp i Sølvberggata 16 for arbeidsoppdrag med varighet i inntil 4 timer.

Arbeidstakerne mottar kroner 50,- per time uten reduksjon av sosialhjelpen

Arbeidsoppdragene skjer i samarbeid med Stavanger kommune.

Asfalt er et gatemagasin som selges av mennesker med ruserfaring, og som er i en vanskelig livssituasjon.

Asfalt selgeren er ansvarlig for sine blader og for salget.

Selgerne kjøper Asfalt på salgskontoret der de bor.

Et magasin koster 50 kroner og blir solgt for 100. Slik tjener selgeren 50 kroner per solgte blad.

Kilde: Kirkens Bymisjon og Gatemagasinet Asfalt.

Mer fra Dagsavisen