Trond Laland og resten av gjengen i Friskt Alternativ frir til politikerne i Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg for å beholde tilbudet sitt. Han fortalte sin egen historie for å gi saken et ansikt.

Rusomsorg mister driftsmidler

Friskt Alternativ er en del av Frelsesarmeens rusomsorg. De mister nå driftsmidlene, og ber politikerne om hjelp.

– Jeg er nervøs i dag, fordi jeg kjemper for livet til mange, ikke bare mitt eget, sier Trond Laland.

Når du leser dette, har han vært rusfri i syv år på dagen. Han mener dette ikke hadde vært mulig uten Friskt Alternativ.

– Etter 14 år med et liv preget av rus prøvde jeg å slutte flere ganger. Jeg trodde ikke det var mulig, men menneskene her trodde på meg, og sammen klarte vi det, sier han. Han har er i dag trener for gatefotballaget til Friskt Alternativ, og er også landslagstrener til det norske gatefotballaget.

Ber om hjelp

Fredag hadde de samlet politikere fra fire kommuner. Stortingspolitikere og fylkeskommunen var også til stede. De ber sårt om hjelp, fordi at fra neste år mister de hovedinntekten sin som er driftsmidler fra Helsedirektoratet.

– Vi har levd på lånt tid. Slik prosjektstøtte har en maksgrense på tre år. Vi har fått holde på i åtte. Vi ønsker at dette skal bli et permanent tilbud for vanskeligstilte i kommunene, sier Ole Andreas Vestby, regionleder i Frelsesarmeen vest. Han sier at dette er et tilbud som vil spare kommunene for mye penger om de bare finner en løsning for å samarbeide.

– Vi står ved et veiskille. Stat og kommune må ta over, eller så klarer vi ikke drifte det lenger.

Friskt Alternativ gir tidligere rusavhengige noe å gå til. Med ulike aktiviteter og et klubbhus er deres mål å hjelpe tidligere rusavhengige å nettopp holde seg rusfrie.

– Det er ikke vanskelig å bli rusfri, det vanskelige er å forbli rusfri, sier Kristoffer Ask Hansen. Han har vært rusfri siden han ble med i Friskt alternativ for fire år siden.

– Det er vanskelig å forklare hva tilbudet har betydd for meg, men jeg hadde ikke stått her i dag hvis det ikke hadde vært for Friskt Alternativ, sier han. Han forteller med et lurt smil at her lurer de folk inn i rusfriheten uten at de merker det selv.

– Jeg selv ble rundlurt, og for det er jeg takknemlig, sier han

– Dere må søke støtte

Det var mange politikere invitert til møtet til Friskt Alternativ. Talene til brukerne av tilbudet skapte engasjement i salen.

– Sånn rent konkret, hvor mye trenger dere? spurte Olaug Bollestad etter å ha hørt hva Friskt Alternativ hadde å si. Hun var klar på at dette var noe kommunene burde se nøye på etter mottat søknad, for å miste dette tilbudet ville blitt veldig dyrt for kommunene.

Gjennom hele framvisningen var det en murring av enighet i lokalet. Det var en del våte øyekroker.

– Vi håper dette er noe kommunene kan være med på å bidra til at blir et parmanent tilbud, sier leder og hjernen bak prosjektet, Jostein Jonasmo. Han har i dag kun 10 prosent stilling i prosjektet. Resten av arbeidet gjøres på dugnad.