Rundt 10.000 elever streiker 31 steder i Norge fredag

Fredag arrangeres mer enn 1500 skolestreiker fordelt på 118 land. 31 av streikene er i Norge, og Stavanger. Det felles budskapet til politikerne er «Ta framtiden på alvor».

Av: Benedicte Øhren Danielsen, Arne Birkemo og NTB

Bare to måneder etter forrige klimastreik fra de unges side, velger de å streike igjen. Mens den første streiken var for å få politikerne til å ta mer ansvar i klimakampen, forklarer Natur og Ungdom at fredagens aksjon er en reaksjon på mangelen på handling i kjølvannet av forrige streik.

– FNs naturpanels siste sjokkerende rapport understreker nok en gang behovet for handling, heter det i en uttalelse fra Natur og ungdom.

LES OGSÅ: (+) Hundrevis av elever streiker foran rådhuset i Stavanger

I Norge trekkes i tillegg statsminister Erna Solberg (H) sin ros av ungdomsengasjementet fram som «bensin på streikebålet» fordi hun ifølge Natur og ungdom ikke lytter til kravene som er framsatt fra de unge.

Nekter å gi seg i Stavanger

I Stavanger snakket RA med Emma Bugge Gjerdevik fra Natur og Ungdom. Ungdommer i Stavanger har streiket før, og Bugge Gjerdevik sier de ikke kommer til å stoppe med det første.

Emma Bugge Gjerdevik i Natur og Ungdom. Foto: Benedicte Øhren Danielsen.

Emma Bugge Gjerdevik i Natur og Ungdom. Foto: Benedicte Øhren Danielsen

– Klimastreik er ikke bare noe som er én gang. Vi slutter ikke før kravene er nådd, til vi ser en endring, sier hun til RA.

Ungdommene som streiker har også fått kritikk fra voksne.

– Nå vi ser voksne som reagerer, så vet vi at vi har provosert. Det er bra. Voksne skal ikke reagere slikt mot barn, men det viser at vi har gjort inntrykk. Vi setter søkelyset på miljø og klima. Slikt gjør at flere folk snakker om det. Det er kult, sier Bugge Gjerdevik.

Forrige streik i Stavanger, som var i slutten av mars, var det konserter og debatter på Arneageren.

– I dag skal vi stå her, men det blir nok noen klimarop. Kanskje blir det noen som holder noen appeller om forbruk, mobiler og klær, og hva den enkelte kan gjøre, sier Bugge Gjerdevik.

Hun har ingen planer om å trappe ned kampen.

– Jeg er fra Natur og Ungdom. Vi jobber med dette året rundt. Vi kommer til å fortsette å streike, ha demonstrasjoner og underskriftskampanjer, sier Bugge Gjerdevik.

SE OGSÅ: Stort bildegalleri fra klimastreiken

Flere ungdommer streiket ved rådhuset i Stavanger fredag.

Cinta Hondsmerk er lokallagsleder i World Saving Hustle.

– Vi har startet en nasjonal underskriftskampanje for å få alle fylkene og Norge til å ha klimakrisen som førsteprioritet, sier hun til RA.

Cinta Hondsmerk, World Saving Hustle, lokallagsleder i Stavanger og Magnus Holger Obrestad Stenroos, fra styret til Stavanger miljø og ungdom. Foto: Benedicte Øhren Danielsen

Cinta Hondsmerk, World Saving Hustle, lokallagsleder i Stavanger og Magnus Holger Obrestad Stenroos, fra styret til Stavanger miljø og ungdom. Foto: Benedicte Øhren Danielsen.

– Vil at Erna skal ta framtiden vår på alvor

Even Jacobsen (13) er en av initiativtakerne til streiken i Norge:

– Jeg vil at Solberg skal si at hun tar framtiden vår på alvor og vil innfri kravene våre! Det som vil være mest provoserende, er at hun fortsetter å rose engasjementet vårt, men ikke lytter, sier han til NTB.

Statsminister Solberg og klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) kommer til streiken rundt 11.45 for å bli konfrontert med kravene fra tusenvis av ungdommer. Kravene inkluderer at det ikke gis flere utvinningstillatelser til oljeindustrien, men i stedet skapes nye klimavennlige jobber i Norge. De unge krever også at det norske klimamålet økes og at norske utslipp mer enn halveres innen 2030.

LES OGSÅ: Storstilt lærerstreik ble avverget to timer før fristen

Det er også et krav at politikerne viser solidaritet med barn og unge i det globale sør som rammes av klimaendringene vi er skyld i: Gi mer støtte til finansiering av klimatiltak og klimatilpasning. Støtten må trappes opp til minst 65 milliarder årlig.

Det siste hovedkravet er at statsministeren erklærer klimakrise og følger opp med tiltak.

Stortinget skal for øvrig stemme over kravene 6. juni i to forslag fremmet fra SV og MDG.

Usikkert oppmøte

Ved den forrige internasjonale streiken deltok over 1,8 millioner unge. Av dem var det rundt 40.000 som deltok i Norge. Arrangørene fredag sier det er vanskelig å anslå hvor mange som vil møte opp denne gangen, men at de tror på opp mot 10.000 på landsbasis. På grunn av eksamen er det ventet langt lavere oppmøte i Norge enn ved forrige aksjon.

Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom håper uansett statsministeren har mer å komme med enn sist når hun skal møte den yngre generasjon fredag.

DEBATT: Ungdoms­opp­gjøret brer seg over hele verden. Derfor er det så viktig. Så riktig. Så nødvendig

– Dersom Erna Solberg ikke har et eneste nytt klimatiltak å presentere, er det utrolig provoserende. Hvor lenge skal barn og unge måtte protestere for vår rett til et levelig klima, før regjeringa lytter, spør Eiterjord.

– Erna Solberg har valget mellom å vende tusener av barn og unge ryggen, eller å lytte til kravene våre og ta klimakrisen på alvor: la olja ligge, kutt norske utslipp i tråd med Parisavtalen og trapp opp klimabistanden kraftig.