Annonse
Sushi-gründer Roger A. Joya. Foto: Roy Storvik

Roger har ikke ledig bord før 19. februar

NAVN I NYHETENE: Roger Asakil Joya (35) er sushi-gründer, daglig leder ved Sabi Omakase og partner i Sabi AS. Han fikk 2. plass i verdensmesterskapet i kreativ sushi fjor. Sertifisert headchef i Japan. Har tilsvarende svart belte i sushi.

Annonse
Rogalandsavis

– Michelin-stjerne i februar, og 12. plass i White Guides liste over Nordens 30 beste restauranter, som tilsvarer nest best i landet. Ting tar av? 
– Ja, dette betyr mye for meg. Store anerkjennelser. Veldig positivt for meg, og for Stavanger og Rogaland.

– Fortell om reisen fra du kom til Stavanger til suksessen med Sabi Omakase.
– Jeg kom fra Oslo for seks år siden, på jakt etter lokaler å leie. Jeg ville starte en sushibar. Etter hvert kom jeg i kontakt med dem som etter hvert ble partnerne mine i Sabi. En av dem hadde lokaler i Pedersgata. Slik ble Sabi Sushi til i 2011. Mens vi utviklet Sabi-kjeden jobbet jeg med ideen om Sabi Omakase. Flere ganger i året dro jeg til Japan for å lære mer. Mens alle i Norge driver med vestlig sushi, ville jeg tilbake til den japanske stilen. I 2016 åpnet Sabi Omakase.

– Hva er forskjellen på vestlig sushi og japansk sushi?
– Vestlig er mye mer California-roll, maki. I Japan er det mer nigiri.

– Når er neste ledige bord?
– 19. februar neste år. Mange kommer fra utlandet, Frankrike, Italia og England. De går til Preikestolen, så spiser de på RE-NAA og Sabi Omakase.

– Er neste steg to Michelin-stjerner?
– Vi får se. Menyen vår er stadig i utvikling. Nå tester jeg å bruke fisk som vanligvis ikke brukes til sushi. Vi har en fantastisk kyst med gode råvarer. Det må utnyttes. Folk får se hva som kommer.

– Hvilken bok har betydd mest deg?
– Filosofi og historie fascinerer meg, samfunnskunnskap. I tillegg leser jeg mye gastronomiske bøker. Om mat, kultur, råvarer og filosofien bak. Det fenger meg.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Jeg er en familiemann. Døgnet har ikke mange fritidstimer, så da er jeg med dem så mye jeg kan. På jobb er det når kunden setter pris på og har forståelse for deg jeg gjør. Det gir energi.

– Hvem var din barndomshelt?
– Robin Hood. Som liten likte jeg å hjelpe andre.

– Noe du misliker ved deg selv?
– Jeg er en perfeksjonist. Jeg gjør mitt beste for å gjøre alle fornøyd, men bli for lei meg når det ikke går.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?
– Verdig behandling av eldre. Norge hadde ikke vært det landet som vi har dersom det ikke var for dem. Ellers er jeg engasjert i skole, likestilling og sunn integreringspolitikk. Jeg er selv innvandrer. Når man kommer til et land så må man respektere kulturen i landet.

– Er det noe du angrer på?
– Man må gjøre det man elsker i livet så ofte man kan. Kanskje kunne jeg ha reist mer. Jeg får gjøre det når jeg blir eldre.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Gandhi. Da hadde jeg ikke fått panikk. Sleng med Buddha og Jesus. Jeg kunne også tenke meg litt business-input. Bill Gates! Ikke Petter Stordalen, det hadde blitt for mye støy i heisen.

Annonse