Roganytt

La ned påstand om fengsel i 13 år og seks måneder

Mener at 43-åringen skal dømmes for drapet på Vestre Platå.

Mandag ble det holdt prosedyrer i saken der en 43 år gammel mann er tiltalt for drapet på en 42-åring.

Drapet fant sted 12. november i fjor i en leilighet i Løvdals gate på Vestre Platå.

43-åringen har erkjent at han har skutt fornærmede i hånden og i magen, samt slått ham én gang i hodet med et kubein.

Han hevder at han handlet i nødverge da volden fant sted. Det mener ikke statsadvokat og aktor Arvid Malde er tilfelle.

Han startet opp med å sitere fra obduksjonsrapporten som konkluderer med at fornærmede er påført ti slag med kubeinet.

– Tiltalte hevder at han bare slo én gang med dette brekkjernet og hevder at han handlet i nødverge. Påtalemyndigheten mener å kunne bevise at tiltalte slo flere ganger. Vi mener også at han har hatt mange andre handlingsalternativer og at han har gått lenger enn det som var nødvendig dersom en vurderer dette som nødverge, sa Malde.

Lav troverdighet

Ifølge Malde har 43-åringen lav troverdighet og viste til forskjellige ting som 43-åringen har forklart io avhør og i retten.

Ifølge Malde ble det første skuddet avfyrt mot fornærmede da 43-åringen gikk opp trappen til leiligheten.

– Han kunne da ha snudd i trappen og tatt de to andre med til trygge omgivelser, sa Malde

De to andre som Malde referer til er en 32 år gammel mann og en 52 år gammel kvinne. 32-åringen bodde i leiligheten der 42-åringen ble drept og ble holdt der mot sin vilje av 42-åringen. Dette fordi han skal ha stjålet og hatt en minnepinne med bilder der 32-åringen skal ha hatt seksuell omgang med en kvinne som var 42-åringens kjæreste.

52-åringen var venn av 32-åringen og hadde i en telefonsamtale med 43-åringen blitt enige om at de skulle oppsøke 32-åringen, da de var bekymret for ham, blant annet fordi ikke hadde fått kontakt med ham.

Henlagt

Begge har vært siktet i saken, men har fått sakene mot seg henlagt.

Ifølge Malde har 43-åringen gått opp i stuen og stått der med et skarpladd våpen, og med tanke på dette er det forståelig at den fornærmede 42-åringen har kastet gjenstander mot 43-åringen som er tiltalt i saken.

Ifølge Malde er det i realiteten fornærmede som er i en nødvergesituasjon.

Etter skuddene har 43-åringen erkjent at han har slått fornærmede én gang i hodet med brekkjernet.

– Han sier et slag. Den eneste forklaringen på det er at dersom han hadde sagt ti slag så er grensen for nødverge langt oversteget, sa Malde i retten.

Han la ned påstand om at 43-åringen skulle dømmes til fengsel i 13 år og seks måneder.

Bent Endresen, bistandsadvokat for 42-åringens mor og søster, la ned påstand om at 43-åringen dømmes til å betale erstatning/oppreisningserstatning fastsatt etter rettens skjønn.

Gjemt seg bak stol

Svein Kjetil Svendsen, 43-åringens forsvarer, sa i sin prosedyre at 43-åringen måtte frifinnes da hans klient har handlet i nødverge.

– Han hadde rett til å gå opp i denne leiligheten, sa Svendsen.

43-åringen har forklart at han gjorde dette for å kaste ut den avdøde 42-åringen. 43-åringen sa i sin forklaring at 42-åringen hadde noe som så ut som en pistol og at 43-åringen får rettet denne mot seg og at pistolen tørrklikker.

Han forklarer også at han har gjemt seg bak en stol i forbindelse med at avdøde har kastet gjenstander mot ham.

Ifølge 43-åringen skal han ha skutt fornærmede først i hånden og magen. 42-åringen skal da ha gått mot ham med en kniv, noe som førte til at han slo ham i hodet med kubeinet.

Ifølge Svendsen var dette for hans klient en handling som dreide seg om liv mot død, og at i lys av dette var hans klients handling forsvarlig.

Svendsen avsluttet sin prosedyre at det må legges til grunn at hans klient har avverget et ulovlig angrep og at han må frifinnes.

Ifølg tingrettsdommer Mette Thorsen kommer det trolig dom i saken i løpet av neste uke.


Nyeste fra Dagsavisen.no: