Roganytt

Kontroll: Høyeste hastighet var kun ni km/t over

Det er slutt på at du kan kjøre ti kilometer i timen over fartsgrensen uten å bli tatt, understreker politibetjent Aleksander Naley.

Utrykningspolitiet hadde fartskontroll på Grannessletta i Sola kommune mandag formiddag. Strekningen som ble kontrollert har 40-sone.

Det ble totalt utskrevet fem forenklede forelegg. Høyeste hastighet ble målt til 49 kilometer i timen. Det melder Sør-Vest politidistrikt på Twitter.

Utrykningspolitiet hadde også kontroll på Somaveien i Sandnes. Her ble det skrevet ut tre forenklede forelegg, hvor høyeste hastighet ble målt til 70, altså ti kilometer i timen over fartsgrensen – 60 kilometer i timen.

Politibetjent Aleksander Naley sier oppfattelsen om at «man blir ikke tatt om man kun holder seg ti over» er utdatert for lengst.

– Ja, det har det alltid vært slutt på. Fartsgrensen er fartsgrensen, men vi er ikke ute etter å ta dem som ikke er akkurat på nålen. Listen man legger seg på varierer. Det er opp til den enkelte tjenestemann- og kvinne, hvilken fartsgrense det er på stedet og andre forhold. Politiet er uansett ikke etter å ta dem som kjører et par over fartsgrensen, sier Naley til RA.

Politibetjenten forteller at det er mange unnskyldninger blant førere som blir tatt med for høy fart.

– Ja, det er noen som skylder på speedometeret i bilen, at det viser feil. Men det er faktisk ikke lov å sende ut biler som viser for lite. Derfor viser heller bilene litt mer enn det du faktisk kjører, forteller Naley.

Laseren politiet bruker til å måle farten trekker også fra tre kilometer i timen. Over 100 kilometer i timen trekkes tre prosent av farten fra.

– Så blir du tatt er du altså en del over fartsgrensen, poengterer Naley.

Han forteller at politiets lasere kontrolleres ofte, slik at de skal være nøyaktige.












Mer fra Dagsavisen