Roganytt

Fire GHB-overdoser i Kongeparken – men politiet roser årets russekull

– At det har vært noen hendelser er ikke noe annet enn forventet. Årets russekull har oppført seg eksemplarisk, sier operasjonsleder Henning Andersen i Sør-Vest politidistrikt.

– Fire overdoser av antatt GHB, fem bortvisninger – tre for bruk av narkotika og to for ordensforstyrrelse. En person er anmeldt for oppbevaring av hasj. De tre som ble utvist på grunn av narkotikabruk tilhørte en russebuss. Bussen ble avstengt. De resterende russ som tilhørte bussen måtte sove i arrangørtelt.

– Fem personer er blitt bortvist fra parken etter å ha forsøkt å snike seg inn uten billett.

– En utagerende russ kjøres i arrest. Anmeldes for å ikke overholde pålegg fra politiet. Nektet å oppgi personalia, samt forulemping av offentlig tjenestemann.

Slik oppsummerer Sør-Vest politidistrikt russenatten på Landstreff i Stavanger i Kongeparken på Ålgård.

LES OGSÅ: – Klare for sol, musikk og 14.000 russ

– Har oppført seg eksemplarisk

Alt i alt er operasjonsleder Henning Andersen er imponert over russens oppførsel.

– Russetreffet har vært meget bra. Russen har oppført seg eksemplarisk. At det er noen få unntak er ikke noe annet enn forventet. 14.000 russ er samlet. Vi må fokusere på det positive. All ære til pårets russekull, sier Andersen til RA.

LES OGSÅ: CP-rammede Elina fikk delta på russetreffet likevel

Ikke alvorlig for GHB-russen

Personene som tok GHB-overdose ble tatt hånd om av helsepersonell.

– Om overdosene var frivillig eller ufrivillig har vi ikke klarhet i, kommenterer Andersen.

– Vi vet aldri hvordan dette ender. Man kjenner verken innholdet i drikken eller sin egen toleranse for GHB, så det er ren gambling å få i seg. Noen får det dessverre i seg uten å vite det, sier Andersen til NTB.

Pressevakt ved Stavanger universitetssykehus SUS opplyser om at at tilstanden ikke er alvorlig for noen av russen som tok GHB-overdose. Tilstaden til alle fire er stabil.

LES OGSÅ: Snill russ: – Flere bortvisninger fra Stavanger og Haugesund enn fra Kongeparken

Brukte narkohunder

For første gang tok politiet i bruk narkohunder. Totalt er det registrert syv tilfeller av narkotikabruk og to tilefeller av besittelse under årets russetreff.

Innsatsleder fra Sør-Vest politidistrikt under Landstreff, Frode Kleven, forteller at ungdommen er både blide og høflige.

– Tallene på vold og narkotika er lavere enn i fjor, og mye tyder på at ungdommen har et mer bevisst forhold til vold og narkotika enn tidligere, sier Kleven i en pressemelding.

LES OGSÅ: Politiet etterforsker russesex: Jentene risikerer straff

Pressetalskvinne for Landstreff Stavanger, Therese Oddsen, sier at festivalen er godt fornøyd med at tallene er lave, men at de ikke er overrasket over russens gode oppførsel.
 
– Vi er glad for å kunne tilby landets 18-åringer en feiring av endt skolegang, og russen har nok en gang bevist seg ansvaret verdig. Russ 2018 er uten tvil dagens beste festivalpublikum, sier Oddsen i en pressemelding fra Landstreff Stavanger.

LES OGSÅ: Arrestert i Sverige torsdag – fredag sto artisten på scenen i Kongeparken

Roser frivillige

Oddsen peker også på et godt samarbeid med frivillige. Totalt ble det lagt ned 9432 timer av 29 klubber fra hele Rogaland, i tillegg til etater som politiet, Røde Kors, brannvesen og vektere.
 
– Vi er kjempestolte av all dugnaden som legges ned her. Foreldre og lokallag som gjør en innsats i dialog med russen. Vi gleder oss allerede til neste år, avslutter Oddsen.

LES OGSÅ: Russen om 30.000-smellen: – Kjempedumt

Søndag morgen var politiet på plass og tilbød publikum gratis alkoholkontroll før de tok fatt på hjemreisen til steder spredt over hele Norge. Lengst hjemvei har russen fra Svalbard. Det har vært 14.000 russ fra hele landet samlet på Ålgård i helgen.