Transportnæringen ønsker et passeringstak på 75 passeringer i måneden når de nye bomstasjonene kommer. Foto: Arne Birkemo

Rogalandsbenken delt om bompasseringstak

Transportnæringen krever passeringstak i bomringen når Bypakke Nord-Jæren vedtas i Stortinget. Rogalandsbenken er delte.

– Vi i næringslivet betaler gjerne bompenger, men vi må ha et passeringstak, sa Jan Håvard Hatteland, regiondirektør i FREJA Transport og logistikk, samt styreleder i NHO Logistikk og Transport, til RA tidligere denne uken.

LES OGSÅ: Krever bompasseringstak for næringskjøretøy

Iselin Nybø (V) forstår at transportnæringen ønsker et betalingstak.

– Det har man i andre deler av landet, etter hva jeg forstår. Det er mulig regjeringspartiene kan påvirke denne saken før den kommer til Stortinget, men for Venstres del må vi avvente til stortingsbehandlingen. Ettersom saken ikke er lagt fram enda, har vi heller ikke diskutert den i gruppen. Dersom regjeringen legger fram saken med et tak for disse kjøretøyene kan jeg imidlertid ikke se for meg at Venstre vil gå imot det, sier Nybø.

– Veldig galt

Roy Steffensen (Frp) sier han kontaktet Frps transportfraksjon da Bypakken Nord-Jæren ble oversendt til Stortinget før jul.

– Jeg påpekte at her kommer næringstransporten veldig galt ut, noe som strider mot tanken bak bypakken. De andre partiene som har vært forkjemperne for denne bypakken har jo tidligere uttalt at man ønsker redusert biltrafikk for dem som har kollektiv som alternativ. Lastebilnæringen har ingen andre alternativer. Jeg er positiv til et passeringstak. Dette bør vi klare å ordne så fort transportkomiteen begynner å jobbe med saken, sier Steffensen.

Høyre og KrF er usikre

– I utgangspunktet støtter KrF forslaget som er framforhandlet, og som er grunnlaget for saken som nå ligger i Stortinget, sier Olaug Bollestad (KrF), som imidlertid ikke utelukker enkelte justeringer.

– Men det er noe vi må komme tilbake til når saken skal ferdigbehandles, sier Bollestad.

LES OGSÅ: Foreslår 12-timersregel på Bybrua

Siri Meling (H) er avventende.

– Jeg har forståelse for bekymringen fra næringen. Dersom disse skal betale mindre gjennom innføring av et tak, så betyr dette at andre må betale mer. Disse vurderingene er gjort lokalt og regionalt, men jeg vil være obs på denne problemstillingen når saken skal behandles i Stortinget, sier Meling.

– Sender milliardregning

Torstein Tvedt Solberg (Ap) mener Frp og Høyre setter bompengerekord, og frykter økt ledighet.

– Frp og Høyre har på Stortinget satt ny rekord i innkreving av bompenger, og sender en rekordstor regning til næringslivet og folk i regionen. Denne regningen er det siste næringslivet trenger i ledighetskrisen. Jeg frykter denne økte milliardregningen til næringslivet vil føre til flere konkurser og økt ledighet, sier han.

– Ap vil i Stortinget kjempe for å lette regningen på næringslivet i regionen, og jeg håper vi får flertall for å rette opp dette.

LES OGSÅ: MDG-topp nektet å betale bompenger – tapte i retten