Nyheter

Rogalandsbedriftene tror på 2019

64 prosent av rogalandsbedriftene er positive til 2019, og 6 av 10 sier de vil ansette. Innovation Dock-gründer Nils-Henrik Stokke er likevel ikke bekymret for å miste gode hoder til oljeselskapene.

– De som allerede er i gang med å tenke alternative løsninger og alternativ bruk av kompetanse kommer nok ikke til å forsvinne til olje- og gassektoren. Når det er sagt kommer det til å bli vanskeligere for vekstselskapene å vokse når de må konkurrere med langt mer kapitalsterke bedrifter.

Det sier Innovation Dock-gründer Nils-Henrik Stokke, som var med å starte gründerfellesskapet for ganske nøyaktig fire år siden. Innovation Dock jobber med kompetanse, nettverk og kapital, og hjelper oppstartsbedrifter og bedrifter i vekst. Nå huser de 69 selskap og 160 ansatte.

– Veldig få kom til oss som følge av nedgangen, og majoriteten av dem som velger å etablere seg hos Innovation Dock er ikke folk som har blitt sagt opp, men som har sagt opp for å starte for seg selv. Mange hadde kanskje hatt raskere vekst dersom økonomien i fylket hadde vært en annen, men det er ikke oljenedgangen alene som gjør at det startes så mange bedrifter. De gründerne som lykkes er de som selv sier opp fordi de har gode ideer og tanker om hva markedet trenger – ikke de som blir tvunget inn i det. Å starte for seg selv er ikke for alle. Noen hører til i store selskap, andre hører til for seg selv, sier Stokke til RA.

6 av 10 bedrifter

Mandag kom SR-Banks konjunkturbarometer for 2019, som er en innsikt i hva 800 bedriftsledere forventer det kommende året. Der kom det blant annet fram at 64 prosent av bedriftene i fylket er positive til 2019, og 6 av 10 kommer til å ansette flere i løpet av året.

Til sammenligning var kun 43 prosent av rogalandsbedriftene positive i 2015 og 2016. I tillegg har også arbeidsledigheten sunket fra fem prosent til rett under 2,5 prosent siden våren 2016, ifølge SR-Bank.

Mandag skrev også Dagens Næringsliv at «gründere taper for oljeindustrien», og at norske gründere må se til utlandet for å hente arbeidskraft.

Innovation Dock-gründer Stokke sier «tilgang på kompetanse er et spennende punkt på agendaen», men at det likevel ikke er helsvart.

– For et selskap i vekst kan det være vanskelig å få tak i folk, men det er ikke umulig. Et lite og spennende oppstartsselskap vil alltid være annerledes enn en stor aktør, og på den måten tiltrekke seg andre type mennesker. Den beste kompetansen velger oppstartsselskapene, sier Stokke til RA.

En global trend

Han mener dagens arbeidstakere velger annerledes, og at det er en global trend.

– Dagens arbeidstakere velger i større grad arbeid basert på egne verdier, og de verdiene finner man nok lettere i oppstartsselskap, enn i et stort selskap. Dette er en global trend; arbeidstakere søker ikke lenger store, trygge og lange ansettelser, men det er mer forflyttelse og hyppigere jobbskifter. Man er en leverandør av seg selv, heller enn å være en ansatt, og man er ikke lenger redd for å være med i en oppstartsbedrift, sier Innovation Dock-gründeren.

– Så du er ikke redd for at flere ansettelser vil føre til mindre gründervirksomhet? 

– Jeg er ikke pessimist når det gjelder oppstartsselskapene, men for vekstselskapene som skal ansette i større volum, spiller det jo inn når takten øker i kapitalsterke bedrifter. Går lønnsnivået opp 20 prosent har det mye å si for om du kan ha ti eller 15 ansatte.

Samtidig kan det også slå andre veien; når de store selskapene skal investere igjen så kanskje de tør å satse på ny teknologi og nye bedrifter, sier Stokke.

Sjeføkonom: – Selskapene er mer bevisste

Sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank, Kyrre Knudsen, tror flere bedrifter har blitt mer bevisste på å ha en bredere forretningsmodell.

– 2015 og 2016 var krevende år for regionen, og litt overraskende snudde det våren 2017. Siden starten av 2017 og fram til nå er det blitt skapt 14.000 nye jobber i Rogaland, og arbeidsledigheten har sunket fra nesten fem prosent til under 2,5. Dette skyldes en sterk omstilling og satsing på nye markeder, hvor bedriftene viste en enorm tilpasningsevne. Vi har alltid trodd bedriftene var tilpasningsdyktige, og nå har vi fått bevist at de er det, sier sjeføkonom i SR-Bank, Kyrre M. Knudsen til RA.

SR-Banks ferske konjunkturbarometer viser økt optimisme for rogalandsselskapene. Nær 7 av 10 av de oljeeksponerte bedriftene venter vekst, mens tallet er 6 av 10 for de øvrige bedriftene. I tillegg har arbeidsledigheten sunket fra fem til 2,5 prosent siden 2016.

Knudsen mener mange av selskapene nå retter oppmerksomheten mot nye forretningsområder.

– De økonomiske tyngdelovene fungerer sånn at dersom det er god lønnsomhet i olje og gass vil man igjen få en høyere vekst i de områdene. Samtidig ser jeg at selskapene er mer bevisste på en bredere forretningsmodell, og at man nå har flere bein å stå på enn i 2013, sier han.

Mer fra Dagsavisen