Leder i Foreningen for kjønns- og seksualmangfold (FRI), Daniel Bøhn Rayner, er glad for å ha fått syv kommuner med på laget om å jobbe mot handlingsplaner som retter oppmerksomheten mot homofile og diskriminering. Nå sier også fylkeskommunen at de ønsker å engasjere seg i dette. FOTO: TONE HELENE OSKARSEN

– Rogaland er kanskje det mest homovennlige fylket

Daniel Bøhn Rayner i FRI jobber for å rette oppmerksomhet mot homofile i kommunenes handlingsplaner. Nå mener også opplæringsutvalgets leder at dette er noe som bør tas tak i.

I hele år har Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI), jobbet mot kommunene i Rogaland for å få på plass handlingsplaner som retter oppmerksomheten mot lesbiske, homofile, bifile, trans- og interseksuelle (LHBTI). 

– I slike handlingsplaner tar kommunene for seg problemstillinger knyttet til LHBTI-personer, og hvilke tiltak som kan bedre situasjonen, sier leder i FRI, Daniel Bøhn Rayner, til RA.

Han forteller at kurs for kommunens helsepersonell og lærere, i tillegg til kurs for elever, kan være eksempler på slike tiltak. 

– At helsepersonell i kommunen har tilstrekkelig kunnskap om, og kjennskap til, problemstillinger knyttet til for eksempel transpersoner, er veldig viktig. Mange møter et helsevesen uten god nok kunnskap, noe som oppleves vanskelig for mange, sier Rayner.

Homovennlig fylke

Til nå har syv kommuner i Rogaland vedtatt en handlingsplan, lagt inn LHBTI-perspektivet i egne planer, eller skal begynne arbeidet med en slik handlingsplan. Før FRI startet sitt arbeid var det kun to. I tillegg uttaler Rogaland fylkeskommune at de ønsker å rette oppmerksomheten mot homofile i de videregående skolene. 

– Det synes vi er kjempeflott, og dermed er vi det fylket med flest handlingsplaner, og Rogaland er kanskje det mest homovennlige fylket på papiret, sier Rayner til RA. 

I tillegg tror Rayner at NRK-serien «Skam» har hatt stor påvirkningskraft. Den pågående sesongen handler om Isak, som forelsker seg i Even.

– Denne sesongen av Skam har vært fantastisk, og jeg får ikke skrytt nok av den. Skam gjør ingen forskjell på kjærligheten mellom Isak og Even, og kjærligheten mellom Noora og William i forrige sesong. Og det er det som er så flott; de er ikke bare to homofile, de er to mennesker som elsker hverandre, sier Rayner.

Medmenneskelighet

Leder i opplæringsutvalget i Rogaland fylkeskommune, Simon Næsse, sier han ønsker at fylkeskommunen skal få på plass retningslinjer og arbeid som skal bedre det psykososiale miljøet i den videregående skolen. 

– Jeg ønsker å rette fylkeskommunens blikk mot mobbing, diskriminering og det psykososiale miljøet. Vi vet at gruppen som omfatter LHBTI kan være ekstra utsatt, sier Næsse, og legger til at det derfor er ekstra viktig at storsamfunnet tar ansvar.

– Vi har ikke hatt ny sak til behandling angående dette, men jeg skal stille spørsmål til rådmannen i første opplæringsutvalg i februar, hvor jeg kommer til å be om en redegjørelse for hva som allerede gjøres på området, og hvor veien går videre, sier Næsse, som håper det kan bli en viktig, politisk sak i fylkeskommunen i 2017.

For Næsse handler det om medmenneskelighet, og ta vare på alle. 

– Jeg husker selv at det var hardt å være ungdom på videregående. Hvis du da i tillegg tilhører en minoritet, hvor du føler deg atskilt og møter motstand, så vil jeg tro det er ganske utfordrende. Og det er nettopp det vi må motvirke, sier Næsse. 

De menneskelige behovene

Selv om han ikke selv følger med på serien, har også Næsse fått med seg diskusjonen rundt «Skam», 

– Det NRK har fått til er helt genialt. Det er ikke så annerledes enn da jeg var ung. Det er sammen problemstillinger, men annen sjargong. Og heldigvis har homofili blitt mindre tabu nå, enn det var den gangen, sier Næsse, som tror Skam kan være med på å åpne dørene for politisk diskusjon. 

– Selv om det er lenge siden jeg var ungdom handler det fremdeles om de samme tingene: aksept, kjærlighet og de grunnleggende menneskelige behovene, sier Næsse.