Rødgrønn enighet om politisk samarbeid

Ap, FNB, MDG, SV, Rødt og Sp ble tirsdag enige om en valgteknisk avtale. Dermed blir Kari Nessa Nordtun (Ap) etter alle solemerker Stavangers neste ordfører.

Klokken 15.30 tirsdag ettermiddag ble det innkalt til pressekonferanse etter at forhandlingene førte frem til en valgteknisk avtale om å fremforhandle en felles politisk plattform, fordeling av ordfører og varaordfører, ledere av kommunalstyrere og styrer, samt fordeling av medlemmer til kommunalstyrene og arbeidsutvalgene til kommunalstyrene og styrer. 

De nye samarbeidspartiene vil da få 38 mandater, og flertall i det nye kommunestyret i Stavanger. Den borgerlige opposisjonen med Høyre og Frp i spissen vil sitte med 29 mandater. 

LES OGSÅ: FNB under pressekonferansen: – Vi har veloverveide grunner til å gå i forhandlinger med opposisjonen

Politisk plattform

Aps ordførerkandidat Kari Nessa Nordtun vil imidlertid ikke bekrefte at hun blir Stavangers neste ordfører da RA snakket med henne tirsdag.

– Nå er vi godt i gang med å forhandle om politisk plattform. Vi skal lande politiske avklaringer først. Deretter begynner vi å fordele roller og verv, sier Nessa Nordtun til RA.

De nye samarbeidspartiene Ap, FNB, MDG, SV, Rødt og Sp satte seg ved forhandlingsborde klokken 10.00 tirsdag. Forhandlingene pågikk utover dagen. 

LES OGSÅ BJØRN G. SÆBØS KOMMENTAR: Fordel for FNB-Frode

Godt samarbeid

Aps Nessa Nordtun forteller om en hektisk dag med konstruktive samtaler. 

– Dagen har vært preget av godt samarbeid, og en vilje fra alle parter til å finne løsninger.  Vi har allerede kommet langt på vei i utarbeidelse av politisk plattform, og det er veldig kjekt, sier hun. 

Forhandlingene var ventet å fortsette utover kvelden tirsdag og i morgen.

Foreløpig er ikke fordelingen av roller og verv klare. 

– Det blir trolig avgjort i løpet av de neste dagene. Det gjenstår fremdeles en del avklaringer, men vi har kommet så langt nå at det var rett å kalle inn til pressekonferanse for å formidle at vi er enige om et valgteknisk samarbeid. Så vil alle detaljene i samarbeidet, herunder også fordeling av roller og verv avgjøres av utfallet av de videre forhandlingene, sier Nessa Nordtun til RA. 

LES OGSÅ: FNB: — Hatt gode samtaler med de som sitter i opposisjonen

Vil ta tid å bli enige

Hun mener at denne enigheten betyr og gir et sterkt signal om at konstellasjonen har hatt gode samtaler og at de skal klare å bli enige om viktige politikkområder for byen de neste fire årene.

– Hvor lang tid dette vil ta er for tidlig å si noe om. Vi kommer til å ta oss god tid, og det vil ta den tiden det tar, for vi ønsker å være sikre på at det er realisme i det vi blir enige om. Deretter vil det ta tid å bli enige om noen temaer som kan være vanskeligere, sier hun på pressekonferansen, før hun fortsetter.  

– Vi må finne gode løsninger. Vi kan aldri være helt sikre på at vi vil komme fram til enighet, men vi har hatt et veldig godt utgangspunkt i dag, sier hun. 

Senterpartiet har i flere perioder vært en del av den borgerlige siden, men har nå valgt å bli en del av den rødgrønne siden i Stavanger. 

Ordførerkandidaten for Sp, Dagny Sunnanå Hausken, tror det er et lurt trekk for partiet. 

– De rødgrønne har et flertall uten oss, men vi ble invitert inn i denne konstellasjonen og det tenker jeg er lurt for Senterpartiet. Vi har veldig mye felles politikk, så jeg satser på at vi skal få til en god plattform, sier hun på pressekonferansen. 

Etter 24 år med Høyrestyre i byen tyder alt på at det blir et maktskifte. 

– Hva vil dette skiftet bety for Stavanger etter 24 år med Høyre-styre?

– Dette skifte er noe av det vi har vært veldig opptatt med å få til, så det er veldig gledelig at vi kan stå her sammen med de andre partiene i dag, og bidra til det. Hvis vi får til dette vil det være historisk, sier SVs Eirik Faret Sakariassen. 

LES OGSÅ: Høyre vil samarbeide med FNB: – Det blir spennende diskusjoner


Ap Stavanger kalte inn til pressekonferanse i Byparken tirsdag klokken 15.30. Her viser Kari Nessa Nordtun (Ap) fram avtalen om hvem som skal styre Nye Stavanger.
Foto: Caroline Teinum Gilje
Her viser Kari Nessa Nordtun (Ap) fram avtalen om hvem som skal styre i Nye Stavanger. FOTO: CAROLINE TEINUM GILJE

– Stavanger trenger MDG

Daria Maria Johnsen, ordførerkandidaten til MDG, er positiv og ser fram til forhandlingene med de andre partiene.

– Vi er positive. Det kan hende at samarbeidet blir veldig bra, og det kan hende det blir krevende, men vi er her fordi vi tror at stavanger trenger et MDG som tar føringen inn i klimapolitikken. MDG har troen på prosjektet, sier hun på pressekonferansen. 

– Selv med et bompengeparti på laget?

– Selv med et bompengeparti på laget. Jeg kan ikke gå inn på selve fohandlingene, men vi er her, selv med FNB, fordi stavanger trenger MDG, sier hun. 

Ved nyttår er kommunesammenslåingen et faktum, og da vil Rennesøy og Finnøy bli en del av Stavanger. 

– Vi tar med kommunesammenslåingen i betraktningen gjennom forhandlingene, så Rennesøy og Finnøy blir ikke glemt, sier Johnsen. 

Tror på enighet

Rødts Mímir Kristjánsson kom tidligere i år fra jobben som nyhetssjef i Klassekampen og klatret til topps på Rødts liste i Stavanger. Nå ser han altså ut til å gå rett i posisjon.

– Jeg gleder meg veldig til videre forhandlinger og om vi eventuelt kommer til enighet, sier Kristjánsson under pressekonferansen, og legger til:

– Det er bare å si at denne byen har vært styrt av Høyre i 24 år og har behov for et skifte og for nye tanker. Alle de partiene som står her har noe bra å bidra med inn i den miksen, sier Rødt-toppen, som er overbevist om at partiene skal klare å komme framt til enighet. 

På spørsmål om hvordan han vil sette sitt Rødt-stempel på den nye koalisjonen dersom de kommer fram til en enighet, svarer han:

– Jeg skal ikke gå inn på det som er våre hovedkrav, men det er klart at vi ønsker et skifte i tråd med det som har vært Rødts hovedsaker i hele valgkampen. Det er ingen hemmelighet, og så får vi se hva vi får gjennomslag for sammen med disse andre. 

Frp: – Er alltid positiv

Da RA snakket representanter for det sittende flertallet tirsdag, var de avventende til forhandlingene på rødgrønn side, men samtidig optmistiske. 

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) holdt hodet kaldt og er positiv:

– Det er en flott og spennende dag. Jeg håper byen fortsetter å være like blå som himmelen er i dag, sier Moi Nilsen. 

Han legger til at Frp har pratet sammen internt, og avventer hva som skjer videre av møter. Han understreker at han alltid er positiv og er optimistisk. Moi Nilsen mener FNB har mye mer å hente på høyresiden, og er helt sikker på at Frp kunne samarbeidet godt med FNB dersom det hadde blitt utfallet.
 

H: – Avventer situasjonen

John Peter Hernes, Stavanger Høyres ordførerkandidat, var ikke like optimistisk, noe han heller ikke hadde grunn til å være viste det seg. 

– Vi venter egentlig bare på at FNB skal bli ferdig med sine forhandlinger med Ap, MDG, SV og Rødt. Det tar den tiden det tar, så får vi se hva som skjer videre, sier Hernes. 

Han legger til at han har sett i avisene at det virker som Frode Myrhol gjerne synes det er mer attraktivt å gå mot venstresiden. 

– Uansett så har jeg pratet med FNB til langt på natt på mandag. Og det er sånn sett god stemning. Vi ble enige om at vi var interesserte om å diskutere videre på tirsdag, sier Hernes til RA.

– Hvordan er det å sitte å vente? 

– Det er vi jo sånn sett vant til. Hvem som har hatt ordfører og flertall har alltid blitt avgjort av hvem som finner sammen. Det er alltid et eller flere partier som sitter med nøkkelen til det, sier Hernes.