Nyheter

Røde Kors Stavanger økonomisk preget av korona

Korona har gått hardt ut over lommeboken til Røde Kors Stavanger, men det er heldigvis én ting som hjelper.

Koronasituasjonen har ført til at Stavanger Røde Kors har fått bortfall av inntekter, blant annet fra sanitetsvakter de skulle hatt på alle arrangementer og festivaler som har blitt avlyst.

– Når større kultur- og idrettsarrangementer avlyses, får vi heller ikke oppdrag. Dette er svært viktige midler for hjelpekorpset fordi denne inntekten er med på å styrke våre beredskap, sier styreleder i Røde Kors Stavanger, Pål Flemming Bang.

I tillegg har ikke Røde Kors-huset kunnet blitt leid ut.

– Vi merker godt at vi får færre inntekter på utleie av lokaler. Vi hadde også planer om å jobbe tett opp mot næringslivet i år, men vi merker godt at en del bedrifter har det utfordrende økonomisk, og da vil støtte til for eksempel Røde Kors bli nedprioritert, sier daglig leder Berit Hårr Østerhus.

– Korona har gjort at vi har måttet tenke nytt på inntektssiden, sier Bang.
Røde Kors Stavanger har fått 200.000 kroner fra Gjensidige-stiftelsen som de har brukt til å blant annet kjøpe utstyr og smittevernutstyr. I tillegg har de fått signal fra Sparebanken Vest om at de vil få noen midler fra dem, men beløpet er ikke klart enda.

LES OGSÅ: Sliter med å få barnehageplass i egen bydel

Pantelotteriet hjelper

Utover dette er det én inntektskilde som hjelper mye, spesielt i en så krevende tid.

– Inntekten fra pantelotteriet er svært kjærkommen for oss. Mange vet kanskje ikke at når de trykker på Røde Kors knappen når de panter, så er de med på å støtte våre aktiviteter her lokalt, sier Hårr Østerhus, og forklarer at disse midlene er med på finansiere deres humanitære aktiviteter og gjør det mulig å opprette et høyt aktivitetsnivå innenfor mange ulike fagfelt.

– Kort sagt er inntektene fra pantelotteriet med på å gjøre hverdagen bedre for mennesker i Stavanger, store og små, norske som utenlandske, bedre. Vi er til stede for dem som trenger oss, uansett. Kronene du donerer når du panter bidrar til at for eksempel ensomme Olga 92 år kan få besøk av en besøksvenn, at Nikolai på 13 år kan få hjelp til leksene, Fatima blir bedre i norsk eller at Ella på 10 har en kjekk fritidsaktivitet som ikke koster noe, og at hjelpekorpset kan reise ut og lete etter deg eller dine som har gått seg vill i fjellet, sier hun.

– Jeg mener at alle bør trykke på Røde Kors knappen når de panter fordi at selv mindre bidrag betyr så mye for oss og de menneskene vi er til stede for. I tillegg er det jo en stor bonus at du kan vinne premier, sier hun.

LES OGSÅ: Stavanger med koronakampanje i utelivsbransjen

– Mange har hatt det tøft

Hårr Østerhus sier korona har vært en krevende situasjon.

– Kanskje aller mest fordi vi ikke har hatt mulighet til å gjennomføre aktivitetene som vi pleier. Vi er i kontakt med mange sårbare mennesker som har hatt det tøft under denne krisen. Vi har ikke hatt anledning til å være til stede for dem på samme måte som tidligere, og det er tøft for begge parter, både frivillige og deltakere, sier hun

De siste månedene har de merket spesielt godt hvor viktige Røde Kors sin tilstedeværelse og tid er for mange mennesker.

– Våre frivillige gir tilbakemeldinger på at det har vært tøft å ikke gå på besøk på sykehjem som vanlig, besøke innsatte i fengselet, ha aktiviteter for barn som trenger et aktivitetstilbud og lignende, sier Hårr Østerhus.

– For mange mennesker er våre aktiviteter og besøk et viktig pusterom i hverdagen og et lysglimt i en ellers ganske utfordrede tilværelse, da blir en situasjon som dette ekstra utfordrende, og det blir enda viktigere å være til stede for dem som trenger oss. I Besøkstjenesten har dette vært veldig tydelig. For de mange eldre er det ukentlige besøket et stort høydepunkt. Fraværet av dette besøket har ført til mer mye mer ensomhet, forklarer hun.

Hårr Østerhus påpeker at i «Nettverk etter soning,» hvor målet er å lette overgangen mellom fengsel og frihet, ser man at noen dessverre har gått tilbake til rusen som følge av at alle de ukentlige aktivitetene ikke lenger foregår som normalt.

– Ensomhet og lange dager er en snarvei til misbruk av rusmidler, sier hun.

Samtidig roser den daglige lederen av Stavanger Røde Kors de frivillige for å ha vært utrolig omstillingsdyktige.

– De aller fleste av våre aktiviteter ble raskt digitalisert og vi har tatt tett oppfølging over telefon. Flere frivillige har også sagt at de ønsket å bidra der det var behov og stilte seg disponible for mer koronarettede aktiviteter.

– Nå er vi tilbake i tilnærmet normal drift og mener at vi har kommet styrket ut av den krevende perioden og har tatt med oss verdifulle erfaringer videre, sier hun.

Mer fra Dagsavisen