Nyheter

Roboten minner Alf Tor (78) på å trene og spise

Ved Haugåstunet sykehjem i Stavanger blir eldre oppmuntret til å komme seg opp av godstolen ved hjelp av en ny og utradisjonell aktivitør. Hils på roboten Berntsen.

– Jeg synes han burde hete Robotsen. Det er et mer passende navn på en robot, sier Alf Tor Leversen og humrer.
Det siste døgnet har 78-åringen delt enerommet sitt på Haugåstunet sykehjem i Stavanger med en utradisjonell romkamerat: En aktiviseringsrobot ved navn Berntsen.

Til tross for robotens menneskelige navn, som for øvrig ikke er en oppkalling etter Viking-trener Bjarne Berntsen, ser ikke Berntsen ut som de menneskelignende robotene i science fiction-filmene. Kort fortalt er han et avansert nettbrett på en stang med hjul. På skjermen kan brukerne med enkle tastetrykk få tilpassede treningsprogrammer på video. I løpet av dagen gir den også andre påminnelser om å komme seg opp av godstolen gjennom en liten høyttaler.

LES OGSÅ: Nå får bestemor «smartbleie» (RA+)

Mister muskelmasse

Målet til Berntsen er å bidra til at eldre som er på korttidsopphold på sykehjem, blir mest mulig aktive og selvhjulpne. Eldre pasienter blir passive av å være innlagt. Dermed mister de både muskelmasse og får redusert utholdenheten. Det kan igjen føre til lengre opphold og flere reinnleggelser ved sykehjemmet.

Med Berntsen får brukerne nyttig og varig trening som de også kan fortsette med når de kommer hjem.

– Tidligere i dag har den vist meg treningsøvelser som jeg gjorde på rommet mitt, og senere minnet den meg på å gå en runde med rullatoren, forteller Leversen.

Det er Innocom AS som står bak ideen om aktivitetsroboten. De ble i fjor valgt ut av Stavanger kommune til å inngå en partnerskapskontrakt med dem for å utvikle ideen til et ferdig produkt. Innovasjonspartnerskap er en ny anskaffelsesprosedyre hvor kommunen gjør avtaler om utvikling og innkjøp i én kontrakt.

– Det innebærer at leverandøren kan jobbe tett sammen med kommunen for å teste og utvikle nye tjenester og produkter, i stedet for at de leverer et ferdig produkt, sier Marianne Sigurdsen Schwerdt, prosjektleder for Innovasjonspartnerskap i Stavanger kommune.

Sammen med Innocom og Norwegian Smart Care Lab har de siden i april i fjor jobbet fram en prototyp av Berntsen som de har testet og videreutviklet på ansatte, pasienter og pårørende ved Haugåstunet sykehjem.

– For oss er det viktig å utvikle produktet sammen med brukerne for å sørge for at dette er noe de faktisk vil ha. Det må være enkelt, intuitivt og fungere. Vi jobber hele tiden for å forbedre det, sier Marit Hagland, daglig leder i Norwegian Smart Care Lab.

Målet er å ha roboten klar i løpet av året. Gjennom behovsprøving håper de å kunne tilby nyvinningen til pasientene på de 200 korttidsplassene ved kommunens sykehjem.

Stavanger kommune jobber med en løsning som gjør opptrening under korttidsopphold på sykehjem god, nyttig og varig. De jobber derfor med å utvikle roboten Berntsen, omsorgstjenestens personlige trener. 

F.v.: Hege Eiklid (gründer og daglig leder i Innocom), Marianne Sigurdsen Schwerdt (prosjektleder for Innovasjonspartnerskap i Stavanger kommune), Marit Hagland (daglig leder i Norwegian Smart Care Lab) og Liliya Brandsar (produktutvikler i Innocom).

aktiviseringsrobot robot velferdsteknologi Stavanger kommune Haugåstunet sykehjem

Dette firkløveret er med på å utvikle roboten. F.v.: Hege Eiklid, gründer og daglig leder i Innocom, Marianne Sigurdsen Schwerdt, prosjektleder for Innovasjonspartnerskap i Stavanger kommune, Marit Hagland, daglig leder i Norwegian Smart Care Lab og Liliya Brandsar, produktutvikler i Innocom. FOTO: CAROLINE T. GILJE

LES OGSÅ: Klovner inntar sykehjem i Norge (RA+)

Et supplement

Utviklerne av Berntsen er klare på at roboten ikke skal være en erstatning for varme hender, men ser for seg at den skal kunne fungere som et supplement til fysioterapi.

– I stedet for å gå tre ganger i uken til fysioterapeut, kan man bruke Berntsen for eksempel én av dagene, sier Hege Eiklid, gründer og daglig leder i Innocom AS.

De ser også for seg at den kan brukes hjemme hos brukeren, også som et hjelpemiddel for pårørende.

– Ikke alle har mulighet til å komme på besøk. Vi har derfor laget en app for pårørende slik at de kan komme på videobesøk, sier Eiklid.

Pårørende kan dessuten fjernstyre roboten. Er de bekymret for sin gamle mor eller far, kan de kjøre den rundt i huset for å lete etter vedkommende.

LES OGSÅ: Stavanger blir eldre: Vil investere 100 millioner i helseteknologi

Må tenke nytt

Med eldrebølgen som skyller innover landet, tvinges kommunene til å tenke nytt om eldreomsorg, påpeker Bjarte Bøe som leder avdelingen for velferdsteknologi i Stavanger. Innen 2030 vil Stavanger kommune få omtrent en fordobling av antall 80-åringer. Stadig flere fyller 90. Det betyr at færre hender må gjøre mer i omsorgssektoren.

– Vi har et krav til livskvalitet som er ufravikelig, men det er himla dyrt. Vi må derfor se hvordan vi kan øke vår kapasitet ved å bruke ny teknologi, samtidig som vi tilfører selvstendighet til brukerne. Bruken av velferdsteknologi er en vinn-vinn-situasjon, mener Bøe.

I Stavanger kommune har de i dag iverksatt løsninger som digital trygghethetsalarm, tilsynskamera på natt og elektronisk medisindispenser.

Inne på rommet til Alf Tor Leversen kommer det ikke et knyst fra Berntsen når RA er på besøk denne torsdagen, men om to timer kommer den til å gi beskjed: «Nå er det middag». I nettbrettet er nemlig hele dagsplanen til sykehjemmet lagret.

Muligheten for videosamtale har Leversen allerede testet ut.

– Jeg snakket med  min kone i går. Jeg så henne på skjermen. Hun så meg på mobilen sin. Det er jo litt artig, sier Leversen.

Stavanger kommune jobber med en løsning som gjør opptrening under korttidsopphold på sykehjem god, nyttig og varig. De jobber derfor med å utvikle roboten Berntsen, omsorgstjenestens personlige trener. 

aktiviseringsrobot robot velferdsteknologi Stavanger kommune Haugåstunet sykehjem

Berntsen gir brukerne tilpasset treningsprogram og påminnelser om for eksempel middagstid og andakt.

Blyant og papir

78-åringen, som veksler mellom å bo tre uker på sykehjemmet og seks uker hjemme, synes nyvinninger fungerer godt på sykehjemmet, men han har foreløpig takket nei til å teste den ut hjemme.

– Vi er ikke kommet i robotalderen hjemme hos oss, sier han og smiler.

– Vi har data og vi har blyant og papir. Hvis det er noe jeg skal huske, så har jeg hjelpemidlene jeg trenger.

PS: Lurer du på hvor Berntsen-navnet kommer fra? Robot-gründer i Innocom AS, Hege Eiklid, forteller:

– Vi presenterte roboten for en dame på 86 år som synes den var spennende og som ville ha en selv. «Får jeg kalle ham Berntsen?» spurte hun. «Det heter nemlig fastlegen min, og da får jeg se ham så ofte.»

Mer fra Dagsavisen