Nyheter

– Rettferdighet er eneste vei til fred

Fredsprisvinnerne krever handling for å bekjempe seksualisert vold i krig og konflikt. Straffriheten for forbrytelsene må ta slutt for å endre holdningene til seksualisert vold, sier forsker.

Bilde 1 av 2

Fredsprisvinnerne er to av de sterkeste stemmene i verden, erklærte Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen da Nadia Murad og Denis Mukwege ble tildelt årets fredspris i Oslo rådhus. Salen reiste seg i jubel og applaus for å hylle de to vinnerne en rekke ganger under seremonien i går.

– Det er drømmen om å få slutt på undertrykkelsen som forener oss når vi nå hedrer to av de sterkeste stemmene i verden i dag, sa Reiss-Andersen.

Både Nadia Murad og Denis Mukwege brukte takketalene til å kritisere verdenssamfunnet for manglende handling i å bekjempe seksualisert vold, straffe de ansvarlige for overgrepene og stå opp for de overlevende.

– I fire år har jeg reist verden over og fortalt min historie uten at det har skjedd rettferdighet. Rettferdighet er eneste måte å oppnå fred og sameksistens på, sa Nadia Murad.

– Ingen pris kan kompensere for at våre kjære er blitt drept fordi de er jesidier, la hun til.

Kan lykkes

Irakiske Murad understreket at terrorgruppa IS er i ferd med å lykkes med folkemordet på folkegruppa jesidier som hun tilhører.

Det er nå nesten ingen jesidier igjen i Tyrkia, kun noen tusen igjen i Syria, og antallet er også blitt kraftig redusert i Nord-Irak der de fleste bodde i Sinjar-regionen fram til IS angrep i august 2014.

Verdenssamfunnet må gi jesidiene internasjonal beskyttelse for å hindre nye terrorangrep, krevde Murad.

Klare oppfordringer

Den kongolesiske gynekologen Denis Mukwege kom med klare oppfordringer til verdenssamfunnet om å handle. Han gikk hardt ut mot dem som ruller ut røde løpere for ledere som har tolerert eller brukt seksuell vold for å komme til makten. I stedet må de ilegges sanksjoner og straffeforfølges.

– Det kongolesiske folk er blitt ydmyket, mishandlet og massakrert i over to tiår mens verden har visst om det. Ingen kan lenger si: jeg visste det ikke, sa Mukwege.

Han oppfordret også alle land til å bidra til et globalt oppreisningsfond for overlevende etter seksualisert vold.

Mukwege startet sin tale med å fortelle om grufulle voldtekter av spedbarn i DR Kongo. Voldtektene tok først slutt da de skyldige ble straffeforfulgt.

– Rettsstatens sammenbrudd har gjort den makabre volden i Kongo mulig. Det er bare kamp mot straffrihet som kan brytes voldsspiralen, sa Mukwege.

Menn har makt

Forsker Randi Solhjell mener fredsprisen kan bidra til å endre holdninger til seksualisert vold i krig.

– Prisen retter oppmerksomheten mot at dette er et globalt problem som skjer i mange ulike konfliktsoner. Det er noe vi alle må forholde oss til, sier hun.

Solhjell har forsket på seksuell vold i krig og konflikt, og spesielt på fredsprisvinner Mukweges hjemland Kongo. Nå jobber hun med hatkriminalitet og ekstremistisk vold på Politihøgskolen.

Holdningsendring er helt nødvendig for å bekjempe forbrytelsene, sier Solhjell.

– Mukwege snakker mye om mannens rolle i dette. Menn er generelt ikke overgripere, men menn har ofte makt. Det er viktig at majoriteten av menn snakker om dette, så det ikke forblir et kvinneproblem. Menn har dessuten ofte vært utsatt for overgrep de også, de blir mishandlet og drept, sier hun.

I tillegg er det viktig å sørge for at forbrytelsene ikke skjer ustraffet. Om militære, væpnede grupper og sivile vet at seksuell vold blir straffet kan det bidra til å hindre at det skjer.

– Vissheten om at de ansvarlige må stille i krigsretten kan bidra til å endre holdninger, sier Solhjell.

Krigsdomstolene etter krigene i Jugoslavia og Rwanda var et gjennombrudd for internasjonal strafferett. Begge steder ble overgripere for seksuell vold og voldtekt dømt for dette. Seksualisert vold må bli satt i sammenheng med krigsforbrytelser, sier Solhjell.

– Det er viktig å skille mellom overgrep som en strategisk del av krigføringen, for eksempel som ledd i folkemord, og overgrep som er begått av sivile eller enkeltsoldater. De systematiske overgrepene må behandles som krigsforbrytelser på øverste nivå, sier hun.

Fremme likestilling

Organisasjonen FOKUS som jobber med kvinner og utviklingsspørsmål mener det er viktig å angripe de dypereliggende årsakene til seksualisert vold i konflikt, som manglende likestilling mellom kvinner og menn. Også Denis Mukwege var inne på dette i sin tale i går.

– Vi trenger en positiv seksualitet som fremmer likestilling i både fredstid og krig, sa han.

Dessuten mener også de at det er viktig å stille alle overgripere til ansvar.

– Både nasjonale myndigheter og alle medlemsland i FN har et ansvar for at dette blir gjort, også når overgriperen er deres egne utsendte, sier leder Gro Lindstad i FOKUS.

I tillegg støtter organisasjonen Mukweges oppfordring om mer penger til hjelpeprogrammer til overlevende og finansiering av programmer til forebygging av seksualisert vold i konflikt.

Anette Bringedal Houge har gjort doktorgrad på seksualisert vold i konflikt og hvordan rettssystemet forholder seg til forbrytelsene. Hun understreker at rettssystemet ikke alene kan sørge for rettferdighet for overlevende.

– Strafferetten er viktig, men det løftes ofte fram som en altomfattende løsning for å rette opp urett. Strafferetten er et tiltak for å bøte på noe som har skjedd, det kan ikke gjøre volden ugjort. Rettferdighet er mye mer komplekst enn det strafferetten kan tilby, sier hun.

Bekjempelse av seksualisert vold handler derfor også om forebygging og opplæring av de stridende partene og samfunnet som helhet, medisinsk respons og ikke minst oppreisning for de overlevende, understreker hun.

– Internasjonal strafferett har en viktig symbolsk effekt og det innebærer en internasjonal anerkjennelse av at urett er blitt begått, men det er andre ting som står på spill for de individuelle overgriperne på bakken, enn trusselen om mulig strafferettslig forfølgelse en gang i framtida, sier Houge.

Mer fra Dagsavisen