Stavanger

Renaas tøffe år: – Satset stort før 2020

Renaa Restauranter investerte mye i 2019, for å gå i pluss i 2020. Nå handler det bare om å overleve.

Torill Renaa driver sammen med sin mann, Sven Erik Renaa, Renaa Restauranter i Stavanger, som tidligere i år ble hedret med to stjerner i Michelin-guiden. I 2019 hadde ekteparet til sammen 1.365.729 kroner nettoinntekt, og året var preget av mye investeringer.

– Vi flyttet Renaa stjernerestauranten ned på Eilert Smith i 2019. Det kostet litt, både fordi den var stengt en periode, og fordi vi hadde investeringskostnader. Men, vi gjorde det fordi hadde et veldig klart mål som vi nådde i år, forklarer Torill Renaa til RA.

LES OGSÅ: Re-Naa: – Vår tyngste periode noensinne

– Mange kokker på Nav

Hun påpeker at de ikke kunne maksimere målet fordi korona kom og ting ble stengt ned.

– Men sånn var det. Pandemien er tøff for vår bransje, men vi er tross alt her enda. Vi får lov til å ha åpent, selv om mange av våre kollegaer ikke har det, og vi kjenner mange kokkekollegaer som nå går på Nav. Der er ikke vi, og jeg er veldig glad for at Stavanger har klart å holde smittetallene nede. Vi har åpent, og selv om det er redusert får vi nok til å holde hjulene i gang, og jeg kan enda ha lærlingene mine i jobb, sier hun.

2020 var året Renaa tenkte hun skulle gå litt i pluss.

– Men nå handler dette året om å overleve. Det tror jeg vi gjør. Vi var i stand til åpne Sirkus Renaa i slutten av november fordi vi fikk støtte av et nytt næringsfond som formannskapet disponerte.

– Hva er forventningene til 2021? 

– Jeg tror vi bærer med oss en del av at restriksjonene i 2021. Vi vil nok se dette lenge. Jeg håper at myndighetene hjelper oss med arbeidsgiveravgift, og at de viser næringen at de ønsker seriøse aktører med å gi oss en form for forutsigbarhet. Ellers håper jeg det blir en vaksine, og at vi er i stand til å gi jobb til alle de jeg har ansatt.

LES OGSÅ: Torill Renaa tildelt Espelid Hovigs matpris

Matkulturpris

Innsatsen og engasjementet Torill Renaa har for lærlinger og rekruttering til mat- og måltidsbransjen er noe av grunnen til at hun i går ble tildelt Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.

– Det er en anerkjennelse å få denne fagprisen. Vår bransje trenger at myndighetene lytter nå, og en sånn utmerkelse gjør at du har litt tyngde bak deg. Det betyr at mange syns jeg er flink til det jeg holder på med, og det er veldig kjekt, sier Renaa.

– Hvorfor engasjerer du deg så mye i lærlinger?

– De er neste generasjon. Det er de som skal lage mat for oss i framtiden, og det er de som skal bygge en industri som jeg er opptatt av videre. Jeg håper de tar gode valg og blir bedre enn generasjonen før meg var, og bedre enn det min generasjon er. Jeg tenker det hele tiden er viktig med utvikling og strekke seg etter å bli bedre og bedre, sier hun.

LES OGSÅ: Re-Naa fikk to Michelin-stjerner

Mer fra Dagsavisen