Nyheter

Renaa ønsker bredere Michelin-guide

Sven Erik Renaa ønsker at Michelin tar med flere anbefalinger i guiden sin. – Folk på reise skal jo spise «vanlig» mat også, sier Michelin-kokken.

Mandag ettermiddag, i København, ble Michelins 2018-guide for de nordiske landene sluppet. Stavanger-restaurantene Re-Naa og Sabi Omakase beholder hver sin Michelin-stjerne. Kun seks restauranter i Norge har Michelin-stjerner. To av dem er i Stavanger.

Stjernekokk Sven Erik Renaa er i sjeldent godt selskap. Å være i Michelin-guiden er en stor anerkjennelse. Men Renaa ønsker at guiden skal bli bredere, og med det bli enda mer relevant for matentusiaster på reise.

I Stavanger er det kun tre spisesteder som nevnes. Utover Re-Naa og Sabi Omakase med én stjerne hver, får Tango hederlig omtale.

– Jeg håper Michelin omfavner flere restauranter, også i Stavanger. Disse trenger nødvendigvis ikke få stjerner, men om Michelin skal være en guide som er god å bruke når man er på reise, så må det være slik. Folk på reise skal jo også spise lunsj og «vanlig», ordinær mat også, sier kokken.

– Det er mange flere spisesteder i Stavanger som fortjener hederlig omtale, sier Renaa.

LES OGSÅ: Stavanger beholder sine Michelin-stjerner

– Fortjente å beholde

Re-Naa har hatt én Michelin-stjerne siden 2016. Nå får de beholde den ett år til. Renaa selv var ikke overrasket da det ble offentliggjort i Danmark.

– Egentlig hadde jeg ikke forventet noe annet, men vi er stolte over å få beholde stjernen. Jeg føler at vi fortjente å beholde den. Jeg hadde blitt mer overrasket dersom vi hadde mistet den. Nivået vårt nå er høyere enn da vi fikk stjernen, sa Renaa til RA mandag like etter offentliggjøringen.

Sabi Omakase fikk sin stjerne i 2017. Stjernekokk Roger Asakil Joya kunne mandag dra fram Michelin-gliset for andre år på rad.

– Man må jo bevise at man fortjener stjernen – hvert år. Jeg står der selv. Det er intimt. Jeg vet og ser om gjestene er fornøyde eller ikke. At vi beholder stjerner viser at vi har en kontinuitet, sa Joya.

LES OGSÅ: – Nervene er i høyspenn

Lever godt med presset

Før guide-slippet i København uttalte Renaa til RA at det å få en stjerne er fantastisk glede, men å miste den ville vært mye verre. Presset for å opprettholde statusen, og servere Michelin-mat hver dag er ikke blitt en byrde for restauranteieren.

– Jeg føler ikke mye press. Vi skal levere til gjestene våre hver kveld, og det føler jeg at vi gjør, sier Renaa.

Kona, Torill Renaa, er enig.

– Ja, det er et press – men det er et press vi lever godt med. Stjernen beviser at det vi gjør er riktig. Det er en stor ære å beholde den. Stjernen er også en anerkjennelse til alle som jobber her, samt våre leverandører, sier Torill Renaa.

Hun synes det skjer mye spennende i matbyen Stavanger.

– Mange unge kommer med spennende konsepter, sier hun.

Mer fra Dagsavisen