Nyheter

Reiselivsaktører: Stadig flere kvinner reiser på ferie alene

Å reise alene har aldri vært enklere eller mer populært.

Bilde 1 av 5

Enten du drømmer om en langhelg i London, yogakurs på Bali eller et år eller to som retningsløs backpacker, er trenden tydelig: Flere og flere av oss velger å oppleve verden på egen hånd. Bookingsiden Hostelworld melder i år om en 42 prosent økning i alenereisende siden 2015.

Kvinnene leder an

Det er spesielt kvinner som driver trenden. En flott utvikling, mener produktsjef Breffni Horgan.

– Alenereise bør ikke være en hindring for dem som ønsker å utforske verden. Det er en fantastisk måte å bryte ut av rutinen og møte likesinnede mennesker fra ulike kulturer og bakgrunner på, uttalte hun i et intervju med nettsiden Travel Daily News.

Hostelworld er langt fra den eneste reiselivsaktøren som rapporterer om økt pågang fra alenereisende. The Association of British Travel Agents (ABTA) publiserte nylig en rapport som bekrefter trenden. Flere briter reiser alene nå enn noensinne før, og valget handler i mindre grad om mangel på reisepartner enn tidligere. Venner, kjæreste og familie kan godt bli hjemme når vi drar på eventyr, viser tallene. Fremfor alt er det selvstendighet som søkes.

«Flere mennesker velger å ta seg en alenereise fordi de ikke vil inngå kompromisser om hvor de skal dra eller hva de skal gjøre», står det i rapporten.

Men hva om …?

De fleste som vurderer sin første tur på egen hånd, vil sannsynligvis stille seg noen grunnleggende (og kanskje skremmende) spørsmål. Vil jeg føle meg ensom? Vil jeg gå meg vill, miste passet eller bli svindlet? Hva skjer om jeg blir syk? Eller: Hvorfor dra i det hele tatt, om jeg ikke har noen å dele ferieminnene med? Disse bekymringene, sier reiseblogger Renate Sandvik, bør på ingen måte hindre deg i å ta skrittet ut i det ukjente.

– Når man først begynner å reise alene, merker man fort hvor utrolig tilgjengelig verden blir, sier hun.

Renate, som er født i Bodø, står bak den populære bloggen Renates Reiser. Siden første solotur i 2011 har hun besøkt flere titalls land i seks verdensdeler. I dag husker hun fortsatt den skrekkblandede fryden det var å kjenne flyet lette for første gang med en fremmed som sidemann.

– Jeg kjente nok på de samme utfordringene som mange andre alenereisende, blant annet bekymringen for at det skulle skje noe, og at jeg dermed ikke ville ha noen andre å lene meg på. Jeg var også usikker på situasjoner som å spise ute alene, og generelt om jeg ville føle meg ensom, forteller hun.

Lettere og lettere

Men litt etter litt ble det enklere. Bekymringene forsvant til for del for positive menneskemøter. Drøyt sju år etter den første soloturen er «alene» Renates foretrukne reisemåte.

– Det å reise alene rundt i verden er en unik kilde til kunnskap, ikke bare om stedene du besøker, men også om deg selv. Når du reiser alene, er du åpen for inntrykk på en helt annen måte enn om du reiser med andre.

Ikke vær redd

For mange er nok frykten for ensomhet den største bekymringen både før og etter avreise. Og selv om du kanskje kan ha ensomme stunder på tur, ligger det på samme tid et stort potensial for selvutvikling i alenetiden, mener Renate.

– Ikke vær redd for å kjenne på ensomheten. Du vil vokse som person og lære deg å bli mer selvstendig. Når man reiser med andre, holder man seg gjerne mest til dem, og virker utilgjengelig for folk rundt. Når man reiser alene, blir man som en magnet for andre.

– Legg bort mobilen iblant

Er du blant dem som husker hvordan reising foregikk før internett, GPS og smarttelefoner? Du ankom alene på et fremmed sted, orienterte deg via guideboken og gikk fra hotell til hotell på leting etter rom. Lommeparløren var alt du hadde for å gjøre deg forstått, og nesten alle møter med andre mennesker var tilfeldige. I dag finnes det talløse nettsider og apper som forbinder deg sømløst med et reisemål og menneskene som bor der. Redd for å spise alene? Book deg inn på en lokalt middagsselskap via eatwith.com.

Blir hotellet for ensomt? Bestill deg et funky herberge eller et rom på Airbnb. Er du eventyrlysten nok, kan du til og med surfe verden rundt sosialt og kostnadsfritt via couchsurfing.com.

– Teknologien har absolutt gjort det å reise alene mye enklere. Bare det å ha et kart på mobilen med GPS når man skal orientere seg på et nytt sted, er gull verdt, sier Renate.

Bodøværingen fraråder på samme tid å bruke internett som et tilfluktssted på tur. Når du bruker halve tiden på å chatte med venner hjemme, forsvinner noe av poenget med reise, sier hun.

– Det kan være lurt å legge bort mobilen iblant for å få sjansen til virkelig å fordype seg i reisemålet og stifte nye bekjentskaper. Det er som oftest de uplanlagte og tilfeldige opplevelsene som blir de beste og mest minnerike, og de får man jo ikke hvis man hele tiden sitter med nesen i mobilen.

Med talløse reisedøgn bak seg – og flere i horisonten – er Renate fortsatt klar på hvorfor hun foretrekker å reise på egen hånd.

– Jeg står fritt til å ta alle valg og legge opp reiseruten selv. Jeg får akkurat det jeg selv ønsker ut av reisen. Dessuten har jeg lært at jeg alltid møter likesinnede når jeg reiser alene, og at det derfor er en genial måte å bli kjent med nye mennesker på. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen