Regjeringen vil hindre at nordmenn går i luksusfellen

To selskaper har fått konsesjon til å registrere nordmenns forbrukslån og kredittkortgjeld. Regjeringens mål er å hindre at nordmenn går i luksusfellen.

– Den store og økende forbruksgjelden blant nordmenn er bekymringsfull. Ved utgangen av fjoråret utgjorde denne gjelden over 100 milliarder kroner. Særlig økende er den blant unge, sier forbrukerminister Linda Hofstad Helleland (H).

Et av tiltakene regjeringen har satt i gang er å gi konsesjon til selskapene Gjeldsregisteret AS og Norsk Gjeldsinformasjon AS til å drive gjeldsinformasjonsforetak. Dermed får banker og andre finansforetak en bedre oversikt over lånesøkernes forbruksgjeld.

– Tiltakene hjelper på den ene siden bankene med å ta bedre beslutninger om hvem som bør få lån, og på den andre siden forbrukerne til å ta bedre beslutninger om egen økonomi, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Ordningen omfatter bare usikret forbrukskreditt, det vil si typisk forbrukslån og kredittkortgjeld. Slik gjeld finnes ikke i noe register. Gjeldsregisteret AS har søkt om konsesjon til å etablere en løsning med gjeldsregister. Norsk Gjeldsinformasjon AS har søkt om å opprette en elektronisk portal som formidler informasjonen direkte mellom finansforetakene, uten at det skjer noen mellomlagring av gjeldsopplysningene.

– Nå når konsesjonene er gitt, er det opp til de to selskapene selv når foretakene er oppe og står, men jeg håper det lar seg gjøre raskt, sier Helleland.

(©NTB)