Generalsekretær i WWF Norge, Nina Jensen, ber om at Sandnes-firmaet Antik & Auksjon stanser salg av støttenner. WWF mener omsetning av elfenbein bidrar til ytterligere nedslakting av utrydningstruede elefanter. Innfelt: Skjermdump Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Reagerer kraftig på elfenbeinsalg

Salg bidrar til nedslakting av elefanter, ifølge WWF, som raser etter at et auksjonshus i Sandnes har støttenner for salg.

Antik & Auksjon i Sandnes har lagt ut to støttenner, 105 centimeter lange, for salg gjennom auksjon. Elefanttennene har fått  en prisantydning på 6000 kroner.
WWF – Verdens Naturfond reagerer svært kraftig på at elfenbein omsettes i Norge.
– Det er både svært overraskende og svært skuffende at et auksjonshus driver med salg. De bidrar da til å opprettholde et marked med kritisk utrydningstruede dyrearter som jaktes og drepes ulovlig, og dette er grundig dekket i mediene, sier generalsekretær Nina Nilsen i WWF Norge.

Etterspørres i Asia

Lederen i dyrevernsorganisasjonen trekker fram at elefanten er en truet art blant annet på grunn av stor etterspørsel etter elfenbein til smykker og pyntegjenstander på asiatiske markeder.
Hvert år blir minst 30.000 afrikanske elefanter drept av krypskyttere. I Tanzania er bestanden redusert med hele 60 prosent på bare fem år. Fortsetter denne utviklingen, risikeres det at elefanten blir utryddet i vår levetid, framholder WWF.

– Bidrar til krypskyting

Jensen rister på hodet av dem som nekter for at salg i Norge ikke påvirker ulovlig krypskyting og nedslakting av elefanter.
– Det er et yndet argument at skaden allerede er skjedd. Det er en ekstremt misforstått form for argumentasjon. Nettopp fordi det finnes et marked, vil salg bidra til ytterligere krypskyting. Dette er noe de som handler med auksjonshuset bør tenke over, sier Jensen.
I 2013 oppfordret WWF Christiania City auktionsforretning å stanse salg av elfenbein, og auksjonshuset valgte å trekke tilbake en støttann for salg.

– Tok ansvar

–Vi ønsket å ta ansvar, siden etterspørsel etter elfenbein bidrar til at elefanten nå er et utrydningstruet dyr. I første omgang trekker vi tannen tilbake, men vi kommer også til å være meget restriktive på hva vi tar inn i framtiden, sa auksjonarius Michael Getz da.
– Det står det respekt av. Jeg håper forretningen i Sandnes gjør det samme, sier Jensen.

Daglig leder: – Gjør ikke noe galt

Magnor Tjelta i Antik & Auksjon ser ikke noe galt i å selge støttennene.
– Jeg selger for å hjelpe en dame på 93 år, og hun har hatt støttennene i 50–60 år. Jeg kan ikke se at vi gjør noe galt, sier Tjelta til RA.
Han har hatt påtrykk fra WWF Norge om å stanse salget.
– Vi gjør ikke noe ulovlig. Det er nå ikke lov å importere elfenbein, men kjøp og salg er lovlig, sier Tjelta, som er daglig leder og eier av Antik & Auksjon i Sandnes.
– Men du ser at du opererer i et marked med utrydningstruede dyrearter?
– Et slikt salg vil ikke gjøre noe fra eller til, eller drive opp prisen på elfenbein. Prisene er langt høyere i Asia enn de vil være i Norge, sier Tjelta.
Han opplyser at auksjonen skal avholdes tidligst i mars. Han vet ikke hva omsetningssummen kan komme til å ligge på.