Nyheter

Re-Naa og Sabi Omakase beholder sine Michelin-stjerner

– Vi er superfornøyde! Det er ingen automatikk i at du beholder stjernene du får. Du må levere og prestere hver gang, sier Sven Erik Renaa.

Det ble klart under kveldens utdeling i Århus.

Både Re-Naa og Sabi Omakase har hver sin Michelin-stjerne. Re-Naa mottok sin i 2016, mens Sabi Omakase fikk sin året etter.

Re-Naas Sven Erik Renaa var på plass i Århus under utdelingen, og sier til RA på telefon at de er kjempefornøyde for årets stjerne.

– Vi er superfornøyde! Det er ingen automatikk i at du beholder stjernene du får, og du må levere og prestere hver gang. Sånn sett får du stjernen hvert år, du beholder den ikke fra gang til gang, sier Renaa til RA.

– I år var det jo ekstra spesielt for oss å få stjernen, i og med at vi holder stengt. Når Michelin-guiden kommer ut er vi på ny adresse – uten at de har testet oss på vår nye adresse. Det betyr jo at de har hatt troen på at det vi gjør er bra, og at de har sansen for det vi gjør. Og ikke minst at de stoler på at vi kommer til å fortsette å levere, legger han til.

Åpner i nye lokaler

Re-Naa stengte restauranten 22. desember, og flytter inn i nye lokaler på Holmen. Der åpner de 14. mars.

– Der er det fullt kaos og byggeperiode – som det jo skal være, sier Renaa og ler.

De nye lokalene er litt større enn de gamle, og litt mer praktiske, ifølge Renaa.

– Det blir litt mer plass til oss, og litt mer plass til gjestene. Egentlig går det mye på det praktiske; at vi får en skikkelig oppvask, et ordentlig serviceområde og at alle vinene er samlet på én etasje. Sånne ting som gjestene kanskje ikke tenker over, men som har mye å si for oss, sier han.

Renaa er kjempefornøyd med at restauranten fortsatt har én stjerne, og han er ikke skuffet over at de ikke fikk to under årets utdeling.

– Nei, det hadde jeg aldri forventet. Det kan du ikke få når du stenger og endrer adresse heller. Jeg ser hvor utrolig komplisert det er å få to stjerner, og det krever ekstremt mye av meg og teamet mitt. Kanskje er vi der om et år eller to, men jeg føler nok at vi trenger litt mer tid for å komme oss dit, sier Renaa til RA.

– Ikke at det hadde vært ufortjent, men det hadde vært litt rart å få to stjerner uten å ha levert en eneste rett fra den nye restauranten, legger han til.

To nye stjerner

Under årets utdeling var det to norske restauranter som fikk hver sin stjerne; Fagn og Credo – begge i Trondheim.

Credo og Fagn er de første restaurantene i Trondheim til å få den høythengende utmerkelsen.

Heidi Bjerkan på Credo blir også Norges første kvinnelige kjøkkensjef til å få en Michelin-stjerne.

I tillegg til stjernene delte Michelin ut en pris for bærekraftige restauranter, der seieren også gikk til Credo.

Fakta om den nordiske Michelin-guiden:

* Michelin-guiden er verdens kanskje aller mest kjente restaurantguide. Guiden ble første gang utgitt i Frankrike i 1900. I 1926 introduserte guiden en stjerne for å markere god mat, to og tre stjerner ble lagt til tidlig på 30-tallet.

* Siden 2015 har Michelin kommet med en egen årlig guide for Norden: «Guide Michelin Nordic Cities».

* I Norge fikk i 2018 seks restauranter til sammen åtte stjerner i Michelin-guiden.

* Tre stjerner:

* Maaemo (Oslo)

* Én stjerne:

* Galt (Oslo)

* Kontrast (Oslo)

* Statholdergaarden (Oslo)

* Renaa (Stavanger)

* Sabi Omakase (Stavanger)

* Norge har ingen restauranter med to stjerner i guiden.

* De nordiske stjernene fra Michelin for 2019 ble delt ut mandag 18. februar i Aarhus.

Dette betyr stjernene

Michelin-guiden deler hver år ut ut én, to eller tre stjerner til restauranter.

** Tre Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å reise til».

** To Michelin-stjerner gis til en restaurant som det er «verdt å ta en omvei for».

** En Michelin-stjerne gis til en restaurant som er «veldig god i sin kategori».

Mer fra Dagsavisen