Konkurs

Raser etter ny Norwegian Wood-konkurs

Norwegian Wood-eier Per Karsten Ims skader tillitsforholdet til norske festivaler, mener deLillos-manager etter ny konkurs. Til uka er det rettsak om konkursoppgjøret, der boet mener eier har tatt ut 1,3 millioner urettmessig.

– Jeg kan ikke skjønne at norske festivalarrangører vil samarbeide med Per Karsten Ims.

Dette sier Carsten Jøssund, mangeårig manager for deLillos.

Over to år etter at bandet opptrådte på den siste Norwegian Wood-festivalen i Oslo, har de fortsatt ikke fått betalt. Med et krav på 275.000 er de blant mange kreditorer i boet etter Norwegian Wood, som ble slått konkurs november 2017, med over 4.7 millioner kroner i gjeld til artister og leverandører.

«Disse aktørene hører ikke hjemme i Festival-Norge», skrev Lars Lillo-Stenberg i en SMS til Dagsavisen etter Norwegian Wood-konkursen høsten 2017.

Onsdag og torsdag neste uke er det berammet rettssak i Oslo tingrett, der Per Karsten Ims bestrider konkursboets krav på 1.3 millioner til Ims’ eierselskap Arjuna. Tirsdag denne uka ble Arjuna A/S slått konkurs. Nå er det uklart om konkursen gjør at rettssaken stoppes. Når en saksøker går konkurs, vil en rettssak i utgangspunktet bli stoppet.

– Denne sakens gang i rettsvesenet viser tydelig Per Karsten Ims’ arbeidsmetoder, og hvor langt han er villig til å gå for å unngå kreditorer, sier Carsten Jøssund.

– Dette skaper et svært dårlig bilde av det seriøse arbeidet som norske festivaler driver, og skader tillitsforholdet mellom artister, festivaler og publikum, som alle parter er avhengig av, sier deLillos-manageren.

– Vi har fortsatt et krav i boet etter Norwegian Wood-konkursen. Dette er en ytterst få ganger på 30 år jeg har opplevd at en arrangør ikke betaler.

Flere festivaler

Det var Dagens Næringsliv som først skrev om Arjuna-konkursen på tirsdag.

«Bakgrunnen for Arjuna-konkursen var en konkursbegjæring fra Oslo kemnerkontor grunnet manglende innbetalt arbeidsgiveravgift, forskuddstrekk og restskatt. Restskatten stammer fra 2017, de resterende kravene stammer fra 2019», skriver Egil Hatling i DLA Piper, bostyrer i Arjuna, til Dagsavisen.

Per Karsten Ims er investor og medeier i en rekke norske musikkfestivaler, blant andre hip hop-festivalen Kadetten i Sandvika, og festivalen Skral i Grimstad. Begge har gått med til dels store underskudd. Skral er eid av Arjuna A/S, Kadetten er eid av Narviga Invest, og begge selskapene eies av Per Karsten Ims.

RETTELSE: Kadetten AS eies av Kadetten Holding AS. Aksjene i Kadetten AS ble i mai 2018 overdratt fra Narviga Invest AS til Kadetten Holding AS, som eies av Per Karsten Ims.

Narviga Invest ble i sommer begjært tvangsoppløst etter manglende innlevering av årsregnskap for 2017.

Møtte ikke opp

Ims og Arjuna A/S møtte ikke opp da forliksrådet i desember ga Norwegian Wood-boet medhold i sitt krav på 1.370.092 millioner fra Arjuna A/S.

– Dette er utbetalinger fra Norwegian Wood til Arjuna som vi mener er lovstridige. Vi er kritiske til Per Karsten Ims’ disposisjoner i selskapet Norwegian Wood, sier bostyrer for Norwegian Wood Andreas Christensen.

Ims gikk til sak mot Norwegian Wood-boet etter dommen i forliksrådet. Det er denne saken som skal opp for tingretten neste uke. Saken står fortsatt på tingrettens berammingsliste.

– Vi er uenige i advokat Christensens påstander, og dette er et tema for rettssaken i neste uke, kommenterer Per Karsten Ims (se under).

– Siden Norwegian Wood-boet er opprinnelig saksøker i denne saken, legger vi til grunn at rettssaken vil gå som planlagt. Et annet spørsmål er om det er noe midler å hente, ettersom Arjuna er slått konkurs, kommenterer bostyreren.

Skylder Lillebjørn

Kravet til Arjuna ville kunnet dekke skatter, avgifter og kravene til flere av kreditorene, mener bostyrer.

Lillebjørn Nilsen.

Lillebjørn Nilsen på scenen under Norwegian Wood 2017. Foto: Mode Steinkjer

Klovner i Kamp, Lillebjørn Nilsen og Anneli Drecker er blant artistene som ikke fikk oppgjør etter Norwegian Wood. Dagens Næringsliv har også omtalt manglende betaling til 170 russ som jobbet under festivalen.

Også Oslo kommune har drøye 500.000 kroner utestående for leie av Frognerparken etter konkursen i Norwegian Wood. Norwegian Wood-festivalen fikk 500.000 i støtte fra Oslo kommune for 2017.

Bostyrets innberetning omtaler også en rekke andre konkurser i Ims’ selskaper de siste årene.

Sommerøya

Per Karsten Ims startet som eiendomsinvestor, og kom inn som hovedaksjonær i Norwegian Wood januar 2017. Da hadde festivalen gått med underskudd i en årrekke, og gjennomført gjeldsforhandlinger høsten 2016.

Per Karsten Ims gikk også inn med kapital i festivalen Sommerøya gjennom en emisjon i 2016, ifølge Sommerøyas årsberetning for 2016. Årets Sommerøya finner sted i Oslo denne helgen.

Les også: Fikk 750.000 i støtte for en dags festival

Som investor og styreleder er Ims involvert i en rekke selskaper i Oslos uteliv. Ims var også involvert i oppstarten av festivalen Piknik i Parken, som deleier av selskapet Trøbbelskyter (festivalen ble senere kjøpt opp av selskapet Atomic Soul, som driver festivalen nå). Han var også styreleder i Oslo Fjord Festival, som ble arrangert med stort underskudd i 2015.

Vitne

Per Karsten Ims var tidligere deleier Tons of Rock, og ansatte Tons of Rock-sjef Svein Bjørge som daglig leder for Norwegian Wood i 2017. Bjørge er nå en av kreditorene i boet for manglende lønnsutbetaling på over 400.000 kroner.

Festivalsjef Svein Bjørge mener trendene med økte artisthonorarer ikke kan fortsette.

Svein Bjørge, daglig leder for Norwegian Wood 2017. Foto: Arne Ove Bergo

Bjørge skulle i samarbeid med Per Karsten Ims sette opp festivalen «Country Island» i Sandvika i 2018. Bjørge trakk seg fra samarbeidet høsten 2017. «Jeg ønsker ikke noe nærmere samarbeid med Per Karsten Ims, i lys av det som skjedde med Norwegian Wood» uttalte Bjørge til Dagsavisen. Bjørge ønsker ikke å kommentere konkursen i Norwegian Wood-eierselskapet og den kommende rettssaken, der han er kalt inn som vitne.

Både i 2018 og 2019 ble det gjort forsøk på å gjennomføre Norwegian Wood med nye arrangører, men ble begge ganger avlyst.

Ims svarer: - En lang og sørgelig historie

– Jeg aner ikke hva Jøssund mener med mine arbeidsmetoder, kommenterer Per Karsten Ims i e-post til Dagsavisen.

– Mitt engasjement i musikkfestivaler har vært en kostbar opplevelse så langt. Jeg er svært musikkinteressert og prøver virkelig å bidra til å skape gode kulturarenaer i Norge. Jeg gikk inn med store penger i et risikoprosjekt og prøvde å redde en viktig kulturinstitusjon i Oslo. Vi klarte det til slutt ikke. At Norwegian Wood nå er borte er veldig trist. Hvordan Jøssund kan mene at jeg prøver å unngå kreditorer er for meg uforståelig. Ingen har tapt mer penger på Norwegian Wood-konkursen enn meg. Mitt bidrag var kapital, vel vitende om at festivalbransjen er langt fra risikofri. Det er ingen kø av investorer som ønsker å satse på festivaler, kommenterer Ims.

– Hvilke følger får konkursene i Arjuna og tvangsoppløsningen av Narvika for festivalene Kadetten og Skral?

– Det får ingen praktiske konsekvenser verken Kadetten eller Skral.

– Og hva skjer nå med rettsaken neste uke?

– Dette har vært en lang og sørgelig historie. Jeg håper vi kan sette endelig punktum etter rettssaken.

Mer fra Dagsavisen