Ranere kjørte inn i fotobutikk, politiet jakter maskerte menn

Stavanger-politiet søker etter to maskerte menn som er sett løpe fra stedet etter at en bil rygget inn i en fotobutikk i Lars Hertervigs gate i sentrum.

Politiet fikk melding om sjokkbrekket i Stavanger-butikken i Lars Hertervigs gate klokka 4.25 natt til fredag, der et vitne så to maskerte personer løpe fra stedet etter at en bil hadde rygget inn i butikken. Ingen personer er meldt skadd.

– De to som løp fra stedet, bar på noe, men hva det var, er usikkert. Så det er foreløpig ukjent hvor store verdier tyvene har fått med seg. Det er en del kostbart fotoutstyr i den butikken, sier operasjonsleder Victor Fenne-Jensen i Sørvest politidistrikt til NTB.

Mulig fluktbil

Politiet har alle tilgjengelige ressurser på oppdraget.

– Vi søker etter de mistenkte nå. Det er mulig at de kan ha hatt en fluktbil i nærheten, sier Fenne-Jensen.

Bilen som ble brukt står igjen på stedet.

– Vi antar at bilen som er brukt er stjålet, den er koblet. Vi jobber både med bilen og butikken, og begge må undersøkes kriminalteknisk. Vi gjennomgår også videoovervåking, sier operasjonslederen.

– Verdier for 1-2 millioner kroner

Butikkeier, Arnt Ove Jøsang, forteller til RA at det anslagsvis er stjålet for 1-2 millioner kroner.

– Det er vanskelig å si fra utsiden, men de har gått i glasskapene med dyre kameraer, Leica, Canon, sier Jøsang, som nylig hadde vareopptelling i butikken.

Det var store ødelggelser inne i butikken.

– De har kjørt bilen langt inn, og presset opp metallgitteret. Det var mye glass og rot inne i butikken. Mange glasskap som innehold kameraer er tømt. De har nok visst hva de har vært ute etter, sier Jøsang.

Butikkeieren forteller at han ikke har opplevd eller hørt om noe mistenkelig i butikken i forkant.

Drevet i 20 år – opplever sitt andre innbrudd

Han har drevet butikken i over 20 år. Butikken hadde også innbrudd i 2016. Hvor samme metod, at en bil kjørte inn i fasaden, ble brukt.

– Jeg trodde aldri å få oppleve innbrudd, så fikk vi det i 2016. Og på nytt nå, sier Jøsang.

Stavanger foto hadde installert metallgitter ved forrige innbrudd. Etter innbruddet i 2016, fikk butikken kameraovervåking.

– Nå få vi se hvilke tiltak man kan gjøre denne gangen. Jeg har ikke tenkt så mye på det ennå. Jeg må også høre med forsikringsselskapet, sier Jøsang.

Da RA var på plass var bilen som ble brukt fjernet.

Har fått inn flere tips

– Politiet er på stedet og driver åstedsundersøkelser. Ingen er pågrepet, sier operasjonsleder Nikolai Austrheim til RA.

– Hva vet politiet om bilen som ble brukt?

– Det vil etterforskningen vise, svarer operasjonsleder Austrheim.

Utover morgenen har politiet mottatt nye tips i saken, men operasjonsleder går ikke ut med detaljene i tipsene.

På politiets nettpatuljes Facebook-side søker også politiet tips.

«Et vitne har sett to maskerte menn løpe fra stedet i retning Rosenkildetorget vis-a-vis Fisketorget. Ingen er foreløpig pågrepet. Har du tips om disse to mennene eller andre tips som kan belyse saken, kan du kontakte politiet på 02800», skriver politiet.

Jøsang håper å åpne butikken allerede i dag.

– Så fort krimteknikerne er ferdige, håper jeg å rydde opp såpass at vi kan holde åpent, sier Jøsang.

Forsikringsselskapers råd mot innbrudd: – Gjør det vanskelig

– Vi ser at de som utfører slike brekk bruker mer ekstreme metoder og skyr ingen midler for å brute seg inn og gjennom ulike sikkerhetsbarrierer, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige til RA.

Voll forteller at virksomheter plasseres i ulike beskyttelsesklasser avhengig av risiko.

– Det er viktig å følge FG (Finans Norge Forsikringsdrift) sin krav om skallsikring. I tillegg er det viktig å låse ned de dyreste verdigjenstandene, gjøre dem mest mulig utilgjengelig. Selv om de kommer seg inn i butikken, løper tiden fort, og da er det viktig å gjøre det vanskelig for tyvene, sier Voll.

Faste og nedsenkbare pullerter kan hindre biler i å komme inntil butikkfasader.

– Dette kan være en effektiv beskyttelse i forhold til kjøretøy. Så vidt jeg vet er det søknadsplikt hos kommunen for å kunne sett opp, sier Voll.

Sigurd Ulven, informasjonsdirektør i Eika, sier pullerter er det eneste som kan stoppe biler og anleggsmaskiner.

– Stadig flere montere slike foran vinduer som er lette å kjøre inn i. Disse kan være aktuelle for et inngangsparti, sier Ulven til RA.