Nyheter

Ragnar Ulstein: – Marte Michelet har ikke forstått krigen

– Hvert tiende år dukker det opp noen som har forstått så mye mer enn oss. Jeg er trøtt av det, sier motstandsmann og forfatter Ragnar Ulstein (98) til kritikken fra Marte Michelet.

– Marte Michelet har ikke forstått krigens vesen, sier Ragnar Ulstein (98) til Dagsavisen.

Han er krigshistoriker og høyt dekorert motstandsmann, medlem av Kompani Linge under krigen, og fra 1960-tallet gjorde han en mengde intervjuer med motstandsfolk for Hjemmefrontmuseets arkiv. Ulstein er blant de mest omtalte i Marte Michelets nye bok «Hva visste hjemmefronten? Holocaust i Norge: Varslene, unnvikelsene, hemmeligholdet». Michelet hevder at sentrale aktører i hjemmefronten lot være å gripe inn og varsle om jødedeportasjonene, og Michelet gir Ulstein tildels hard kritikk for sitt virke som krigshistoriker.

Utgangspunktet for Michelets bok var funnet av et intervju i Hjemmefrontmuseets arkiv som Ragnar Ulstein gjorde med motstandsmannen Gunnar «Kjakan» Sønsteby i 1970. Her forteller Sønsteby at han «kom borti dette (jødeaksjonene) tre måneder før dette ble iverksatt og da var det 100 % vår oppfatning at jødene ville bli tatt i Norge».

– At Gunnar Sønsteby fortalte åpent om forvarselet han fikk om jødedeportasjonene, ble aldri undersøkt nærmere av Ulstein eller gitt videre til andre. Det er dypt problematisk, sier Marte Michelet til Dagsavisen.

HER kan du lese Dagsavisens anmeldelse av Michelets nye bok. 

«Svik var en feilplassert merkelapp»

Ragnar Ulstein har selv skrevet en rekke krigshistoriske bøker, spesielt om flukt fra det okkuperte Norge til Sverige og England. I fjor kom biografien «Ragnar Ulstein: I krig og fred» av NRK-journalist Gunnar Myklebust. Her går Ulstein ut mot anklager om at hjemmefronten sviktet jødene: «For han vart det meiningslaust i ettertid å rette harmdirrande pekefingrar mot Milorg eller andre i motstandsrørsla med skuldingar om å ha svikta jødane. Svik var for Ragnar Ulstein ein fullstendig feilplassert merkelapp i denne samanhengen», heter det i boka.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Dagsavisen har forelagt Ulstein utdrag fra Marte Michelets bok og kritikken Michelet retter mot ham.

– Jeg oppfattet det Sønsteby sa som interessant. Men som gammel motstandsmann selv visste jeg at Sønsteby heller ikke visste nok, sier Ulstein om det omstridte intervjuet med Gunnar Sønsteby.

– Sønsteby trodde det ville komme en aksjon mot jødene, når han sier han visste det, var det ut fra den sterke propagandaen mot jødene i den perioden, at man kunne vente seg en aksjon mot jødene. Motstandsfolk visste ikke mer enn andre. Dette var i okkupasjonens tåke av propaganda og rykter, sier Ulstein til Dagsavisen.

Les også: Ny bokbombe fra Marte Michelet

1.100 flyktet

773 norske jøder ble deportert fra Norge i november 1942 til februar 1943. Rundt 1.100 norske jøder flyktet til Sverige.

– Svært mange jøder flyktet til Sverige ved hjelp av norske motstandsfolk. Jeg har fortalt grundig om dette i min bok «Jødar på flukt» og i flere andre bøker. Hvert tiende år dukker det opp noen som har forstått så mye mer enn oss. I etterpåklokskapens lys spør de hvorfor hjemmefronten ikke gjorde det ene eller det andre. Jeg er trøtt av dette. Det er en håpløs diskusjon, fastslår Ulstein.

– Motstandsfolkene forsto ikke mer enn andre hva som skulle skje. Vi var ofte hjelpeløse selv.

Til Dagsavisen sier Marte Michelet at Ragnar Ulstein møtte motstand i sin systematiske utspørring av motstandsfolkene om jødeaksjonene :

– Ulsteins interesse for jødedeportasjonene var ikke velkommen blant mange i miljøet rundt Hjemmefrontmuseet. «Slutt å grav i dette» var beskjeden han fikk, uttalte Michelet til Dagsavisen ved boklanseringen i dag.

– Jeg ble aldri stoppet. Det har Michelet diktet opp. Ingen har intervjuet flere norske motstandsfolk enn meg, sier Ragnar Ulstein.

Les også: Historiker Bjarte Bruland mener Michelet undervurderer hjelpen jødene fikk under krigen (DA+)

Fikk ikke lese intervjuet

Ulstein ble oppsøkt av Michelet i august i år, da hun besøkte Ulstein i hans hjem ved Ålesund, og gjorde et intervju som dels er gjengitt i boka.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Marte Michelet. Foto: Mimsy Møller

Ulstein ventet på å få lese gjennom og godkjenne intervjuet før det kom på trykk, men hørte ikke noe mer fra Michelet, forteller han:

– Hun kom hit, vi gjorde et langt intervju. Jeg hadde ventet å få tilbake en utskrift. I løpet av halvannen times samtale blir det sagt mye som kan være unøyaktig, så jeg ville gjerne se igjennom det. Den sjansen fikk jeg ikke. Det var skuffende, sier Ulstein.

Marte Michelet understreker at Ulstein er den eneste som er intervjuet i boka, som ellers er basert på skriftlige kilder.

– Jeg forholder meg til skriftlig kildemateriale fra Ulstein som jeg siterer fra i boka. Jeg var på besøk hos ham i august for å få høre mer om vurderingene han gjorde rundt blant annet Sønsteby-intervjuet. Jeg har ikke gjort noen avtale om gjennomlesning, sier Michelet.

Mer fra Dagsavisen