Nyheter

Rådmannen anbefaler skjenke-ja

Formannskapet i Stavanger skal avgjøre om Old Irish Pub får skjenkebevilling. Rådmannen anbefaler at de sier ja.

Old Irish Pub har de siste ukene vært i søkelyset for brudd på arbeidsmiljøloven, plan- og bygningsloven og brannvernloven. Vanligvis er det ikke formannskapet som behandler skjenkebevillinger, men på grunn av disse bruddene havner denne saken på deres bord.

– Ordføreren har i saken anmodet rådmannen om å legge fram saken til behandling i formannskapet, med begrunnelse at saken har offentlig interesse, står det i saksframlegget.
I saksframlegget er også rådmannens vurdering.

Det nevnes at i henhold til alkoholloven kan kommunen legge vekt på om bevillingshaver er «egnet til» å ha bevilling og at Old Irish Pub AS som bevillingssøkende selskap skal
vandelsvurderes i henhold til alkoholloven. Det blir vurdert at bruddene som har dukket opp ikke har noen sammenheng med serveringsdriften i selskapet, dermed anbefaler rådmannen at formannskapet sier ja til skjenkebevilling.

LES OGSÅ: Venstre vil si nei til omstridt pub

Nabomerknad

Sakene som har dukket opp i forbindelse med at Old Irish Pub skal flytte inn i Røde Sjøhus har vært innendørs. Men også arbeid på utsiden tiltrekker seg oppmerksomhet. Avdelingen for byggesaker i Stavanger kommune har mottatt en nabomerknad angående bygging av ulovlig takterrasse.

– Det er ikke en takterrasse, men utskifting av et ventilasjonsaggregat som er foreldet. Aggregatet kommer til å få tilsvarende farge som resten av huset, skriver Espen Rognlien, driftssjef konsern hotell og restaurant eiendom i Thon Gruppen.

Det er Thon Gruppen som eier Røde Sjøhus, gjennom sitt datterselskap Vats.

Det utløser ikke noe behov for søknad å bytte ut et ventilasjonsaggregat selv om sjøhusene er fredet.

LES OGSÅ: Omstridt pub kan få gebyr på 300.000 kroner etter ulovlig innlosjering

Ulovlig innlosjering

Blant sakene Old Irish Pub var i mediene for, er at de hadde innlosjerte arbeidere ulovlig i Røde Sjøhus. Etter avsløringen sa Arbeidstilsynet at de ville vurdere overtredelsesgebyr på inntil 300.00 kroner.

– Vi ønsker å sette et eksempel. Det skal ikke lønne seg å innkvartere arbeidere ulovlig, sa Gro Ellingsen, talsperson for A-Krim i Rogaland og leder for Arbeidstilsynet, til RA for en uke siden.

Tirsdag følger Ellingsen opp:

– Det har ikke blitt gjort så mye mer siden vi varslet gebyret. Vi har satt en frist til torsdag. Dersom det ikke har kommet inn nye opplysninger til oss innen den tid, så kommer vi til å vedta et gebyr på 300.000 kroner, sier hun til RA.

Da det var kontroll i bygget, som ikke er godkjent for varig opphold, ble det avdekket store mangler ved blant annet brannsikkerhet og rømningsveier. Inspektørene fant for eksempel tildekket stråleovn, varmgang i kontakt, fulle askebeger ved seng og tildekket røykvarsler.

Mer fra Dagsavisen