Rådhusets bom-bombe

LEDER: Strategien om å ta eierskap til bompengemisnøyen i befolkningen er svært synlig med drøyt 12 måneder igjen til kommunevalget, skriver Bjørn G. Sæbø.

Torsdag morgen samlet styringsgruppen for Bymiljøpakken seg i formannskapssalen i Stavangers rådhus etter en uke med dramatikk som rystet politikerne. Demonstrasjonene på Bybrua i Stavanger og i Sandnes og senest på tirsdag utenfor fylkeskommunens lokaler, har vært høylytte uttrykk for misnøye.

Demonstrasjonene og Facebook-gruppen har også tjent som fiskedam for de rivaliserende antibompengepartiene Fremskrittspartiet og Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB). Strategien om å ta eierskap til bompengemisnøyen i befolkningen er svært synlig med drøyt 12 måneder igjen til kommunevalget. En mindre åpenbar politisk konsekvens kan snart vise seg i nettopp den salen styringsgruppen hadde sitt møte torsdag.

LES OGSÅ: Stanley Wirak får kjeft av aksjonister

I Stavanger har Frp først og fremst vært opptatt av å ramme hovedrivalen FNB, men det vil være naivt å tro at Frps aksjonistiske linje ikke får politiske konsekvenser. Stavangers storkoalisjon med Høyre, KrF, Venstre, Sp, Pensjonistpartiet og Frp har til tross for store ulikheter greid å dra såpass unisont i samme retning at partiene har hatt god styringsfart.

To faktorer kan endre grunnlaget for et framtidig samarbeid. Selv om saker styrer politikken, er det mennesker som skal diskutere seg fram til løsningene. Forholdet mellom sentrale politikere som Christine Sagen Helgø, Bjørg Tysdal Moe og Per A. Thorbjørnsen har vært viktig for flertallspartiene i årevis, og når trioen går ut av politikken mister flertallspartiene mye av limet som har holdt dem sammen.

Og ikke minst: Julingen Høyre utsettes for fordi partiet insisterer på å gjennomføre bompengevedtak fattet i bystyret og fylkestinget, kan slite på relasjonene til Frp. Selv om koalisjonen i Stavangers rådhus er løs nok til å la enkeltpartiet opponere så lenge de samler seg om budsjettene, er aksjonisme og svarteperspill neppe det beste grunnlaget for et nytt Høyre-sentrum-Frp-samarbeid.