Lena Tjøstheim (til venstre) og Silje Riveland har begge fått påvist celleforandringer etter å ha sjekket seg for livmorhalskreft. De går jevnlig til sjekk. – Hvis noen av vennene ikke har sjekket seg, ber vi dem om å gjøre det, sier de. Foto: Kjersti Riiber

Råder venninnene til å sjekke seg

Kvinner fra 25 til 29 år er dårligst til å sjekke seg for livmorhalskreft. Lena Tjøstheim (28) og Silje Riveland (26) har selv fått erfare hvor viktig en sjekk kan være.

Begge har oppdaget celleforandringer (et mulig forstadie til kreft) etter å ha sjekket seg for livmorhalskreft, og er derfor ekstra nøye med jevnlige kontroller.

LES OGSÅ: Trettenes-drakt bidro med 10.000 kroner til Thea Steens minnefond

– Jeg går til sjekk hvert år, forteller Silje Riveland.

– Jeg tror alle i vennegjengen har tatt en sjekk i løpet av det siste året, meg selv inkludert, sier Lena Tjøstheim.

Begge visste godt hvem Thea Steen var, journalisten som døde av kreft i sommer – bare 26 år gammel. 

Mer åpenhet

Steen var en ivrig pådriver for kampanjen #sjekkdeg, som førte til at 6500 flere unge kvinner tok en celleprøve i fjor. I dag starter årets kampanje.

LES OGSÅ: Thea Steen (26) er død

– Jeg har inntrykk av at folk snakker mer åpent om livmorhalskreft og celleforandringer nå. Det er ingen hemmelighet lenger, sier Riveland.

Både hun og Tjøstheim oppfordrer venner til å ta en sjekk.

– Mange har celleforandringer. Derfor kan det være veldig lurt å ta sjekken, sier Tjøstheim.

Kristin Mohn i lokallaget til Gynkreftforeningen er én av mange som har kjent på usikkerheten og frykten som oppstår når du får kreftdiagnosen.

LES OGSÅ: – Kvinner, test dere!

– Vi vet at mange unge ikke sjekker seg. Det er bekymringsfullt, særlig når man vet at rundt 70 kvinner dør av sykdommen hvert år, sier Mohn.

Senskader

Mohn påpeker at kvinner som ikke sjekker seg i tide risikerer en mye mer omfattende behandling av sykdommen.

– Én ting er å overleve, en annen ting er senskadene man risikerer. 

LES OGSÅ: Forebygging av kreft – kan Norge bli et foregangsland?

Mohn er i dag 54 år gammel. Hun fikk diagnosen som 44-åring, etter å ha sjekket seg jevnlig – hvert tredje år slik helsemyndighetene anbefaler.

– Jeg var likevel heldig. Kreften ble oppdaget tidlig. Jeg trengte verken cellegift eller strålebehandling, sier hun.

– Det å få en kreftdiagnose er en stor påkjenning uansett. Og med alle kontrollene og oppfølgingen man trenger i etterkant, er det også et stort samfunnsøkonomisk problem, sier Mohn.

LES OGSÅ: 50 mill. til brystrekonstruksjon

Derfor er det viktig

Overlege Anne Kristoff ved Kvinneklinikken på SUS forklarer hvorfor man bør sjekke seg tidlig.

– Grunnen til at vi tar den tidlige sjekken er at celleforandringer kan utvikle seg til kreft. Og selv om du blir kvitt kreften, kan behandlingen medføre at du blir kronisk syk etterpå, sier Kristoff.

– Mange får veldig store plager i etterkant av stråling. Ikke bare kan man få problemer med det seksuelle. Strålingen kan medføre brannskader i skjeden, skader på tarmen og store smerter. Selv om du i gåseøyne er «frisk», har du ikke et friskt liv etterpå, sier Kristoff.

Hun legger til at vi i Norge er svært heldige som har muligheten til å ta jevnlige sjekker.

– Globalt er livmorhalskreft et mye større problem enn her hjemme. Mange opplever det å miste en mor eller en kone. Denne kreftsykdommen er enormt ødeleggende for mange familier, avslutter hun.