Nyheter

PST: Mer aktivitet blant høyreekstreme i Rogaland

Den nordiske motstandsbevegelsen har i år trappet opp aktiviteten sin i Sør-Rogaland, ifølge PST i Sørvest politidistrikt. De frykter rekruttering. Sandnes-politiet opprettet nylig sak.

– Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) er kjent for å ha en ideologi som sprer hat og vold. De har også en voldshistorikk blant sine nordiske medlemmer. Vi ser nå at de har en økende aktivitet i hele Rogaland, og da særlig i sørfylket fra Egersund til Stavanger, sier Stig Ledaal, leder for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Sørvest politidistrikt, til RA.

Senest forrige uke la den høyreekstreme gruppen DNM ut en såkalt «kamprapport» fra Sandnes på nettsiden sin. I den kunne de opplyse at de fra Aspervika til sentrum hadde hengt opp 75 klistremerker på blant annet lyktestolper, strømskap og i busskur. Klistremerkene inneholder høyreekstrem propaganda.

Også fem andre «kamprapporter» fra Sandnes har de lagt ut i år. På Bryne hadde de en aksjon i februar, ifølge Jærbladet. Samme måned sto de bak en storoffensiv i Egersund, skrev Dalane Tidene.

Ifølge PST har miljøet som langsiktig mål å etablere en nasjonalsosialistisk stat.

LES OGSÅ: Få høyreekstreme i Rogaland (RA+)

Marginalt miljø

Da PST publiserte sin årlige trusselvurdering i januar, ble for første gang DNM nevnt ved navn. I rapporten heter det at organisasjonen «har fått en tydeligere organisering» og «en tydeligere ledelse».

– Til tross for at høyreekstreme organisasjoner så langt ikke har oppfordret til terrorhandlinger i Norge, er vi likevel bekymret for at høyreekstremister kan velge å aksjonere på egen hånd, står det i trusselvurderingen.

I Rogaland er DNM-miljøet marginalt, og består av noen få enkeltindivider som reiser rundt i fylket, ifølge Stig Ledaal i PST. Han er imidlertid bekymret for at de skal klare å rekruttere nye medlemmer. Særlig unge er i en utsatt gruppe, påpeker han.

LES OGSÅ: Frykter skeive dropper parade i Stavanger etter høyreekstrem demonstrasjon (RA+)

Er i dialog med politiet

– Er det grunn til å frykte vold fra DNM?

– Hvis miljøene vokser seg store, kan vi risikere at vi får et miljø med konfrontasjoner og vold. Foreløpig har vi sluppet dette, sier han, som sammen med politiet holder et våkent øye på miljøet. De har i år hatt samtaler med enkelte DNM-aktivister, og politiet har ved en anledning bortvist noen av dem fra Sandnes sentrum, sier han, og refererer til en episode tidlig i mars hvor DNM-representanter hang opp høyreekstrem propaganda i Sandnes sentrum.

Seksjonsleder ved Sandnes politistasjon, Bjart Larsen, kan bekrefte at de 9. mars fikk meldinger om at tre personer hang opp plakater med høyreekstremt innhold midt i byen.

– Politiet  fant dem som gjorde det, snakket med dem og de ble da bortvist fra byen. Vi har også opprettet  sak, sier han til RA.

Ordfører i Sandnes kommune, Stanley Wirak (Ap), opplyser til RA at de er i dialog med politiet om DNM.

– Når det gjelder klistremerkene, så tar vi dem bare ned. De som står bak er få. Min tanke er å ikke hausse dette opp. Da kan de få vind i seilene, noe som kan bidra til rekruttering. Politiet må fortsette å følge med, og jeg stoler på at de har kontroll, sier han.

Antirasistisk Senter påpeker at de høyreekstreme miljøene i Norge ikke er store.

– Menn fordi de har en veldig ytterliggående ideologi, så skaper de engstelse hos dem som blir utsatt for de hatefulle ytringene deres, sier Rune Berglund Steen, daglig leder i Antirasistisk Senter.

På nettsidene til Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) er det særlig jøder og skeive som får gjennomgå, ifølge ham.

– Vi har en liten jødisk minoritet i landet, og nettsiden til DNM er full av grov antisemittisme. Den er også hatefull mot skeive. Vi har en plikt å beskytte disse gruppene, og det er lett å glemme at de som blir utsatt for dette opplever retorikken mye mer truende enn for oss andre, sier han.

LES OGSÅ: – Frp ga mindre høyreekstrem vold

Ber publikum vurdere forholdene

Dersom man kommer over propaganda i form av plakater eller klistremerker, er hans klare råd: Ta dem ned.

– Deretter bør man vurdere å anmelde forholdet. Visse typer symboler og ytringer er straffbare, for eksempel hakekors. Nasjonal Samling-symboler er i en mellomkategori, men man kan likevel vurdere å anmelde det. Generelt er det likevel en ganske høy terskel for hva slags ytringer som skal straffes. Dersom man er i tvil, kontakt oss, sier Berglund Steen.

Når høyreekstreme grupper er i vekst, kan også andre metoder være hensiktsmessige for å si dem imot, mener han .

– Vi oppfordrer folk til å sette i gang lokale motarrangementer. Lag en folkefest mot rasisme for å vise at vi er langt flere i samfunnet enn nynazistene, sier han.

LES OGSÅ: – Ekstremt få ekstremister i vårt distrikt (RA+)

Oppfordrer politiet til å sette foten ned

I sommer demonstrerte DNM ulovlig gjennom Kristiansand sentrum. De skulle egentlig til Østfold, men på grunn av politiets høyre beredskap valgte de heller gågaten i Kristiansand. Der demonstrerte de mot «homolobbyen», skrev blant andre NRK Sørlandet.

Rune Berglund Steen i Antirasistisk Senter mener politiet i mye større grad bør sette foten ned for demonstrasjoner som dette.

– Politiloven skal brukes hvis man mener en organisasjon utgjør en trussel mot den offentlige ro og orden. Da kan den med fordel også brukes når nynazister ønsker å demonstrere i norske byer, spesielt i lys av bevegelsens voldelige karakter, sier han.

LES OGSÅ: Politiet slo til mot høyreekstreme i 2014

Mer fra Dagsavisen