Politiadvokat i PST, Anne Karoline Staff, sier PST kartlegger asylsøkeren for å bekrefte eller avkrefte hva som har skjedd og hva 26-åringen har vært med på. Vitner skal avhøres og beslag skal gjennomgås, opplyser Staff. Foto: Peter Talos / NTB scanpix

PST etterforsker asylsøker videre

PST skal kartlegge asylsøkeren som er siktet for krigsforbrytelser og for å være medlem i en terrorlistet organisasjon.

Mandag 16. mai ble den 26 år gamle asylsøkeren som er terrorsiktet framstilt for varetektsfengsling ved tinghuset. Påtalemyndigheten ba om fire uker varetektsfengsling, og fikk medhold i det av dommer Mira Tengesdal Torstenbø.

26-åringen er siktet for å ha deltatt i en terrororganisasjon etter terrorbestemmelsenes paragraf 147d, krigsforbrytelser etter paragraf 103. 

Organisasjonen det er snakk om er Al-Nusrah-fronten som skal ha forbindelser til Al-Qaida. Al-Nusrah er på FNs liste over terrororganisasjoner. Siktelsen går ut på at siktede i tidsrommet februar 2015 til juli 2015, var delaktig i krigshandlinger.

Etterforsker videre

Anne Karoline Staff, politiadvokat i PST, sier at saken etterforskes videre overfor RA.

– Det han er siktet for er alvorlig. PST må kartlegge og gjennomgå forklaringen hans, og bekrefte eller avkrefte hva som har skjedd og hva siktede har vært med på, sier Staff til.

PSTs etterforskere skal gjennomføre vitneavhør og gjennomgå beslag som er gjort.

– Dette vil jeg ikke gå nærmere inn på. Jeg vil ikke gå i detaljer i saken. Vi er i en tidlig fase i etterforskningen, sier politiadvokaten.

Trolig ingen flere pågripelser

Staff sier det ikke er planlagt flere pågripelser i forbindelse med saken.

Forsvarer Niels-Christian Schelver Petersen sier at hans klient ikke erkjenner straffskyld og at han ikke aksepterer fire ukers varetektsfengsling.

– Han forstår ikke hvorfor han er siktet for det han er, på tross at vi har sittet sammen i avhør i ti timer. Fordi han er av den oppfatning at han har vært del i en borgerkrig, og at han har gjort det som var nødvendig i forhold regimet i Syria og i forhold til overgrep mot sivilbefolkningen i landet, sier Schelver Petersen til RA.

– Hans oppfatning skal vi selvfølgelig ta med oss i etterforskningen, kommenterer politiadvokat Staff.

LES OGSÅ: Terrorsiktet varetektsfengslet i fire uker