Nyheter

– Prostitusjon er ikke arbeid

Jostein Pedersen sang ut om at han ble provosert av Kvinnegruppa Ottar. Det får leder Ane Stø til å se rødt.

Det var etter at radiojournalisten og den tidligere Grand prix-verten Jostein Pedersen var til stede under en debatt om skeivt sexarbeid under Oslo Pride, at han skrev på Facebook og uttalte til Dagsavisen:

«Det er greit å være uenig, men måten de opptrådte på vitner om en sjåvinisme og et menneskesyn som jeg ikke ønsker å være en del av» sa Pedersen til Dagsavisen. I debattpanelet satt Ane Stø, leder for Kvinnegruppa Ottar i Oslo. Hun karakteriserer Pedersens oppførsel og framstilling av feminister som helt på kanten.

– Der er Jostein Pedersen dritfrekk, rett og slett. Å framstille feminister som trangsynte bare fordi de har en annen mening enn han selv, vitner vel ikke akkurat om at det er så høyt under taket hos han heller, sier Ane Stø.

Les også: Pedersen raste under sexdebatt

Slaveri

Under debatten ble det diskutert en sak fra Kristiansand der en transperson ble oppsagt fra jobben fordi hun solgte sex på fritiden.

– «Ottargjengen» – Pedersens ord – som deltok, var meg. Debatten handlet om prostitusjon, eller «skeivt sexarbeid» som Fri (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) vil kalle det. Jeg var en av seks i debattpanelet, og den eneste som var mot prostitusjon. Jeg stilte opp for å si noe om at uttrykket «sexarbeid» impliserer at man ser på prostitusjon som en form for arbeid, istedenfor vold og slaveri, slik vi ser på det.

Debatten kom etter hvert inn på hvorvidt funksjonshemmede burde ha rett til å kjøpe prostituerte.

– Da svarte jeg at selv om man er funksjonshemmet så gir ikke det anledning til å misbruke et annet menneske i en sårbar situasjon. Dette er det mange funksjonshemmede som er enig med meg i, og de er lei av å bli misbrukt for å legitimere prostitusjon. Sex med andre er ingen menneskerett, sa jeg. Og da husker jeg det var en person som reagerte høylytt i salen.

– Misbrukt

Om det var Jostein Pedersen som ropte vet ikke Ane Stø sikkert.

– Uansett – vedkommende orka helt klart ikke høre meg omtale folk som kjøper sex som personer utnytter sårbare i vanskelige situasjoner.

– Opplever du at funksjonshemmede mener de blir misbrukt for å legitimere prostitusjon?

– Ja, mitt inntrykk er at mange gjør det.

– Seksualitet er en naturlig drift, er det riktig å nekte de som ikke kan skaffe seg en partner på naturlig vis tilgang dersom det blir gjort i samråd med en som ikke blir tvunget eller misbrukt?

– Ja. Nå er det mange med nedsatt funksjonsevne som har sex. Og det finnes utmerkede hjelpemidler man kan bruke slik at man ikke trenger påføre utsatte mennesker for overgrep. Jeg jobber i Arbeids- og velferdsdirektoratet, vi har også ansvar for hjelpemiddelsentralene. Der kan man få seksuelle hjelpemidler på NAVs regning.

Nyliberalistisk

Bakgrunnen for at Ane Stø stilte på prostitusjonsdebatten under Oslo Pride var diskusjonen som oppsto mellom sexarbeidere og Kvinnegruppa Ottar foran årets 8. mars-tog.

– De fremmet parolen «Sexworkers and transrights equals feminsm». Mitt standpunkt er at det er synd at Fri går i den nyliberalistiske retningen der man ønsker å legitimere prostitusjon, hallikvirksomhet og sexkjøp. Vi vet at de fleste kvinner og barn som er til salgs i verden i dag er det på grunn av om fattigdom, vold og rett og slett uflaks, sier Ane Stø. Hun mener Jostein Pedersen gikk langt over streken ved å poste om Pride-debatten på Facebook og uttale seg i Dagsavisen.

– Dersom det blir for mye for Jostein Pedersen å måtte høre på argumenter han er uenig i er det helt greit at han ikke vil være med i debatten. Men å breie seg i sosiale medier og Dagsavisen mens han sjikanerer Kvinnegruppa Ottar og andre feminister synes jeg han burde holde seg for god til, sier Ane Stø.

Les også: Markant økning i Pride-oppslutning

Mer fra Dagsavisen