Nyheter

Prioriterer støtte til barnefamilier

Stavanger-budsjettet: Frode Myrhol og FNB prioriterer bompengestøtte til folk med dårlig råd, småbarnsfamilier og lavere eiendomsskatt. Inndekningen er uklar.

Å sette av 10 millioner kroner årlig til bompengestøtte for de med dårlig økonomi er ett av forslagene i det alternative budsjettet til Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB).

– Det blir litt byråkrati med dette, men det må vi ta oss råd til, slik at de som av sosiale grunner får det vanskelig med å få barn til barnehage eller fritidsaktiviteter kan få hjelp, sier gruppeleder Frode Myrhol.

Partiet vil også bruke 500.000 kroner til en folkeavstemning om bompenger samtidig med 2019-valget.

Billigere barnehager

Kampen for å få barnefamilier til å flytte til og bli boende i Stavanger, er sentralt for FNB. Partiet godtar ikke prisøkninger på barnehageplass, og vil utvide søskenmoderasjonsordningen, og vil senke SFO-prisene.

– Billigere barnehageplass er en av de tingene som kan gjøre Stavanger som kommune attraktiv for barnefamilier, sier Myrhol til RA.

Partiet går også inn for gratis skolefritidsavlastning for elever med spesielle behov på 5.–10. trinn, og en prøveordning med utvidet åpningstid i én eller to barnehager per bydel.

Barn og lek

FNB vil sette av 15 millioner kroner årlig til å bedre uteområder i barnehagene, vil bruke 4 millioner kroner til en kommunal klatrepark og bygge en familiepark for aktiv lek til 2,5 millioner i Mosvannsparken.

– Gode uteområder for barn er viktig, og «Stavangerprosjektet – det lærende barnet» viser at barn med god motorikk også ofte får bedre karakterer i for eksempel matte og norsk, sier Myrhol.

Partiet vil utsette rehabiliteringen av Rådhuset i to år (180 mill.), og setter heller av penger til de kommunale boligene.

– Stavangers kommunale boliger er i elendig forfatning, og trengs å oppgraderes. Nå er det slik at vi ikke fikser et knust vindu, men heller spikrer det igjen. Vi setter av 100 millioner kroner, sier Myrhol, for øvrig styremedlem i Stavanger Boligbygg AS.

Partiet sier nei til demenslandsby, og vil heller styrke demensavdelingen på Blidensol sykehjem. FNB setter også av 160 millioner kroner til framtidig nytt sykehjem.

Kutter Greater Stavanger

FNB vil skrinlegge det interkommunale næringsutviklingsrådet Greater Stavanger, som koster skattebetalerne 8 millioner kroner årlig.

– Greater Stavanger leverer ikke. De greide for eksempel ikke å levere en undersøkelse om bompenger og næringsliv, de har ansatt én person for å få flere flyruter til Sola, men stadig flere ruter legges ned. Vi vil heller styrke Stavanger kommunes egen næringsavdeling. Da sikrer vi også at arbeidet går til saker som gagner Stavanger kommune, sier Myrhol.

Partiet vil også legge ned Kommunalstyret for finans, og sparer 1,8 millioner kroner over fire år.

– Utvalget behandler nå de samme sakene som kommunalstyre og formannskap, og består for en stor del av de samme personene, sier Myrhol.

Urealistisk saldering

FNB salderer budsjettet med «gratis bom» for kommunen og nær 100 millioner sparte kroner ved mindre sykefravær.

For å få plass til en rekke gode tiltak tar FNB ut totalt 4,15 millioner kroner årlig i utgifter til bompenger for Natur- og idrettsservice, Park og Vei-avdelingen og i helse og velferd, for en stor del hjemmesykepleien, fordi «med FNB sin politikk vil det ikke være behov for bompenger».

– Dette er jo helt urealistisk. Bompenger må kommunen betale uansett hva FNB mener. Denne måten å budsjettere på er jo bare med å undergrave seriøsiteten til FNBs alternative budsjett?

– Det er vel ikke så realistisk at bompengene forsvinner, så det er mulig vi må se på dette på nytt før vi legger det fram for bystyret, medgir bystyregruppens leder Frode Myrhol.

– Dere kaller forslaget «Et mer sosialt rettferdig budsjett», men vil øke bunnfradraget for eiendomsskatt fra 400.000 til 500.000 av takstgrunnlaget. Er det rike eneboligeiere som trenger å prioriteres i Stavanger kommune nå? Eiendomsskatten fungerer jo som en omfordeling?

– Ja, eiendomsskatten virker omfordelende, men jeg eier en leilighet på 65 kvadrat som heller ikke er innenfor de 400.000 kronene i takstgrunnlag, så dette vil ikke bare komme rike eneboligeiere til gode. Generelt ønsker vi å fjerne all eiendomsskatt, men da måtte vi redusert driftsbudsjettet med 230 millioner kroner årlig, og det har vi ikke muligheter til.

FNB vil ansette to personer i   prosjektstillinger for å se på hva som kan gjøres for å få ned sykefraværet i kommunen.

– Hvor realistisk er det å skulle spare 95 millioner kroner over 4 år ved å ansette to personer i prosjektstilling?

– Mye kan spares ved å gjøre de rette grepene. Sandnes kommune har bare 6,5 prosent  sykefravær, Stavanger 8,1 prosent. Når én kommune kan ha nær 2 prosent mindre sykefravær, så må vi kartlegge hvor problemene ligger. Det kan gå på administrative forhold, det kan ligge på ledernivå, eller det kan ha med arbeidsmiljø å gjøre. Vi legger heller ikke opp til å ta 95 millioner kroner over natten, men budsjetterer med 5 millioner kroner det første året, og med en gradvis økning etter hvert som endringene blir innarbeidet, sier Frode Myrhol.

Fakta: 

Her er noen av endringsforslagene fra FNB (sammenlignet med Rådmannens handlings- og økonomiplan 2019-2020):
Nei til kapitalforhøyelse i Stavanger Forum AS: 2,5 mill. (partiet vil selge SF på sikt)
Framskynde nye Storhaug skole ett år (45 mill., ferdig i 2022)
Flerbrukshaller, ikke gymsaler (81 mill.)
Kutte 3 mill. til Arneageren og Tivolifjellet-park, vurdere å flytte Kannik Prestegård til Tivolifjellet
Omplassere 5 mill. fra Sykkelstrategien til bysykler i bydelene.
Kutte 37 mill. til å bygge ny kirkesal i tilknytning til Hafrsfjordsenteret.
Øke bunnfradraget i eiendomsskatten fra 400.000 kroner til 500.000 kroner (takstgrunnlag), og kutte 3 prosent økning i takstgrunnlag.
10,9 mill. til å utvide prosjektet «utvidet bemanning» som i Sandvikveien barnehage (økt grunnbemanning for å få ned sykefravær)
20 mill. kutt i foreldrebetaling barnehager. 26 mill. til økt søskenmoderasjon, 50 prosent for barn nummer to og gratis for barn nummer tre
Ingen økning i SFO-priser (18,6 mill.)
Flere helsesøstre i skolene (24 mill.)
Flere miljøarbeidere i skolene (12 mill.)
Mobbeombud, økt stillingsbrøk fra 50 til 90 prosent 
32 mill. ekstra til økt fritidstilbud og kulturtilbud i bydelene

Mer fra Dagsavisen