Presset VM-favoritten

De norske håndballgutta var nesten sjanseløse på å gjenta EM-sensasjonen mot Frankrike. Søndag var VM-verten litt for god i 31-28-seieren.

Av: NTB-Espen Hartvig

Det kokte blant 10.400 tilskuere i XXL-hallen i Nantes. Det ble norsk tap, men drømmen om en VM-medalje lever videre og i et ikke helt urealistisk lys.

De iranske dommerne ga Frankrike fordeler gjennom nesten hele kampen.

Nå skal jeg kjøle ned hodet litt. Så får vi ta oppsummeringen på hotellet etter det, sa Myrhol til NTB etter kampen.

Han var helt rasende på dommerne mot slutten av og etter kampen. I intervjusonen bet han seg i leppa og uttalte seg ganske diplomatisk om dommerne.

Etter snaut fire minutter ble keeper Ole Erevik skutt i senk av Nikola Karabatic. Avslutningen var så hard at ballen ødela målvaktens spesialbriller i tillegg til å gå inn til 3-2. Torbjørn Bergerud tok plassen til Erevik.

Toget gikk langt på vei for Norge etter snaut 20 minutter. Christian O'Sullivan fikk da feilaktig sin andre utvisning. Kort etter bommet Kristian Bjørnsen på straffe.

Veteran

I samme periode våknet 40-åringen i det franske målet, Thierry Omeyer, og reddet tre-fire skudd.

Dermed sto det 12-8 etter 22 minutters spill. Så satset Norge med en ekstra utespiller. Luc Abalo sendte ballen i det tomme buret til 13-8. Det sto 16-12 ved pause.

Norge hadde bare to redninger i løpet av 1.-omgangen, og da er det tungt mot VM-favoritten.

Best

Det var ikke noe bedre den første halvdelen etter pause. Da haglet målene inn bak Erevik. Det tok bare seks minutter før det sto 22-15 og helt "game over". Trodde mange.

Men de norske gutta kjempet seg tilbake og kom opp på både 22-25 og 23-26. Nærmere seier ble det likevel ikke.

Frankrikes herrelandslag i håndball er mestvinnende i sin kategori og omtales i hjemlandet passende som "Les Experts".

Frankrike ble sjokkert og tapte 24-29 mot Norge i EM i fjor. Forutsetningene var noe annerledes denne gangen:

Et mer skjerpet og harmonisk fransk lag.

Fordel av fransk hjemmebane.

Lukten av gull etter to bom i fjor (EM og OL).

Dommere som lot hjemmelaget få en god del ekstra hjelp på veien.

Hvilte

Landslagssjef Christian Berge valgte å ikke kjøre troppen sin helt i senk. Allerede før start hadde han lagt en plan for belastning på nøkkelspillere. Det gjaldt blant andre Bjarte Myrhol.

Berge vet at VM kan komme til å vare i ytterligere to uker, og det gjelder å velge sine slag.

Det er ingen tvil om at Norge kan spille seg til en semifinale om det flyter litt på veien. Respekten for motstanderne er helt blåst vekk etter EM-løftet i fjor.

"Finale"

Tirsdag spiller Norge den store nøkkelkampen i gruppen. Den starter allerede 14.00 og går mot Brasil.

Skulle de norske gutta vinne den, vil de kanskje kunne være i posisjon til å styre veien sin videre i kampen mot Japan torsdag.

Norges åttedelsfinale går enten i Paris (tredjeplass), Montpellier og Albertville. Den franske hovedstaden vil passe på alle måter.

Da vil Norge også trolig slippe unna marerittmotstander Danmark i en eventuell kvartfinale.

Håndball-VM menn i Frankrike søndag, gruppe A i Nantes:
Frankrike - Norge 31-28 (16-12)
10.400 tilskuere
Norge: Ole Erevik, Espen Christensen, Torbjørn Bergerud - Sander Sagosen 8, Joakim Hykkerud, Bjarte Myrhol 3, Kent Robin Tønnesen 4, Magnus Jøndal 6, Kristian Bjørnsen 5, André Lindboe, Magnus Gullerud, Magnus Abelvik Rød 1, Christian O'Sullivan, Eivind Tangen, Gøran Johannessen 1, Espen Lie Hansen.
Toppscorer Frankrike: Kentin Mahe, Nikola Karabatic og Nedim Remili, alle 5.
Dommere: Kolahdouzan/Mousaviyan, Iran.
Utvisninger: Frankrike 6 x 2 min. og rødt kort, Norge 7 x 2 min. og rødt kort (O'Sullivan).