Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte folket i Stavanger lørdag. Foto: Tone Helene Oskarsen

Politisk usexy

LEDER: Snakk om fall i sysselsettingsandelen og 15 milliarder kroner i økte skatter har ikke vært politisk sexy, men det er i det minste forsøk på å vise fram de politiske realitetene.

Etter valglokalenes stengetid mandag faller velgernes dom. Ikke bare over hva som er gjennomført av politikk de siste årene, men også over valgkampen som har rullet og gått den siste måneden. Mens velgerne sitter på fasiten, prøver kommentatorer og eksperter av ymse avskygninger å forklare 2017-valgkampens bevegelser.

Mye av oppmerksomheten rettes mot Aps fall fra nesten 40-tallet på målingene til under 30 prosent like før valget. Er årsakene at Ap ikke skjønte at landets økonomi er i bedring, at Jonas Gahr Støres vingler i fortellinger om egen formue, at Erna Solberg har vist seg så gjennomføringsdyktig og at Sylvi Listhaug har ført en god valgkamp for Frp?

Fortellingen om 2017-valgkampen har dreid seg om Aps fiasko – uten å ta med at Høyres og Frps fall også er brutale. Ifølge Infacts måling for VG på fredag fikk Ap 28 prosent oppslutning (minus 2,8 prosentpoeng sammenlignet med 2013-valget), mens Høyre med 26,8 prosent går ned 5,3 prosentpoeng og Frp mister 3,7 prosentpoeng siden forrige stortingsvalgs 16,3 prosent. 

Forklaringene fra Høyre-hold, blant annet fra Ernas tidligere stabssjef Julie Brodtkorb på NRK om «feil» strategi fra Ap når partiet angriper Sylvi Listhaug, illustrerer først og fremst strategenes dilemma. I spillet som strategene tror politikken er redusert til, skal politikerne holde seg til utspillene som gir best mulig uttelling. 

Det kan være at det har kostet Ap noen prosent å ta til motmæle mot Sylvi Listhaugs og Frp gjentatte forsøk på å score innvandringspoeng, på samme måte som Høyre trolig har fått svi for å gjennomføre upopulære politi- og kommunereformer.

Aps snakk om fall i sysselsettingsandelen og 15 milliarder kroner i økte skatter har ikke vært politisk sexy, men det er i det minste forsøk på å vise fram de politiske realitetene. Uansett ståsted: Godt valg!