Nyheter

Politikerne uenige om replikkene

Mens noen politikere mener replikkbetingelser er nødvendig, mener andre det legger lokk på demokratiet.

Allerede i oktober 2019 ble det enstemmig vedtatt at gruppelederne i Stavanger skulle møtes for å diskutere blant annet replikkbetingelser på kommunestyremøtene.

– Møtene drar ut, det er skjevt fordelt, og det er ikke alltid replikkene tilfører debatten noe, innledet ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) på et gruppeledermøte torsdag.

Der møtte politikerne utfordringen det er å skape et mer inkluderende debattklima i kommunestyret.

– Slik at man kan få en mer konstruktiv debatt og føler seg komfortable med å ta ordet og si sin mening, sier Jan Erik Søndeland (V) til RA.

LES OGSÅ: Ønsker å inngå ny samarbeidsplattform med Bergen

Opplever at noen slutter

John Peter Hernes (H) forteller om kvinner i Høyre som gir seg med lokalpolitikken som følge av at noen snakker så mye at møtene drar ut, og at det blir uinteressant for andre å bli med i debatten. Andre ganger kan det være tøff motstand fra politikerne.

– I noen møter settes det ikke strek, og det slippes til mange innlegg. De opplever at formen på møtene er sånn at hvis man ikke er veldig tøff i trynet, så er det ikke kjekt å ta ordet, sier Hernes.

– Jeg som gruppeleder har selv opplevd å gråte etter et møte på grunn av hvordan jeg har blitt behandlet. Det går fint nå, men der og da var det sårt, og sånn skal det ikke være, legger Daria Maria Johnsen (MDG) til.

Mímir Kristjánson fra Rødt mener møtene blir trøttende når det er de samme gjengangerne på talerstolen under kommunestyremøtene.

– Jeg har selv blitt en av dem, men jeg skulle samtidig veldig gjerne hørt stemmen til flere av dem som sitter i kommunestyret. Et forslag er å legge replikkbegrensninger per person på møtet, og jeg er overrasket over at det ikke er det allerede, sier han.

LES OGSÅ: Tjensvoll torg skal bli grønnere

Uenigheter

Blant politikerne er det uenigheter om det vil bedre demokratiet om man har nullregler og nesten ingen begrensninger.

– Jeg mener at det gir overhodet ingen begrensninger på demokratiet dersom man har litt kvassere kjøreregler, sier Dag Mossige (Ap) til RA.

– Det er et demokratisk pluss at møter er effektive, slik at man føler at man har vært med på noe nyttig som fungerte på en god måte, legger Hernes til.

Søndeland mener at alle 67 medlemmene i kommunestyret skal telle like mye, og at ingen skal ha ekstra myndighet, inkludert ordfører.

– Venstres og min tilnærming er at dette handler om kultur og at vi som politisk kollegium jobber fram en positivitet i innleggene. Også vi fra opposisjonen skal bidra til å gjøre ordføreren god, sier han.

– Men å sette tak på antall replikker per parti eller per person tror vi er med på å begrense demokratiet, legger han til.

– I noen tilfeller er det helt nødvendig med replikker under møtene. Vi opplever noen ganger faktafeil, og da må det være mulig å rette på dette. Det handler om at folket skal få rett informasjon, sier Frode Myrhol (FNB) under dagens møte.

Alle gruppelederne er enige om at ordfører Kari Nessa Nordtun skal utarbeide et forslag som skal prøves ut i noen kommunestyremøter.

– Da er det viktig da er at Kari har på seg ordførerhatten, og ikke Ap-hatten. Det er vesentlig, sier Myrhol.

Mer fra Dagsavisen