Politikerne lever i en annen realitet, lønningene må ned!

DEBATT: Antall fattige barn i Stavanger har økt på linje med lønnen til topp-politikerne i Stavanger.

Av: Bård Malde-Frøyland. Leder Stavanger Rød Ungdom

Det er over 3000 fattige barn i Stavanger i dag. I Norge har vi fått over 100 nye milliarder og rekordhøye 106.000 fattige barn.

Fattige barn i Stavanger har økt på linje med lønnen til topp-politikerne i Stavanger. Ordføreren mangler respekt for meg som innbygger og de over 3000 barna under fattigdomsgrensen i Stavanger, når hun klarer å sitte på en årslønn på over 1,2 millioner!

Med en årslønn på over skyhøye 1,237 millioner kroner, når vi ser bort ifra andre godtgjørelser, går Christine Sagen Helgø av som ordfører ved valget. Skifte eller ei, topp-politikerlønningene må ned!

For det første så er det ironisk at høyrepolitikerne skal kutte i alle offentlige tilbud utenom sin egen lønn som bare vokser og vokser. Politikerne går på smell etter smell med offentlighetens penger, men selv skal de ikke ta del i nedbetalingene. I Stavanger har barnefattigdommen, kjøp av luksusbiler og klimagassutslippene økt, dette på lik linje med politikerlønningene.

Man kan lure på om årsaken til at barnefattigdommen øker i Stavanger er fordi politikerne har en annen realitetsoppfatning. For er det ikke grunnleggende feil at menneskene som skal representere Stavangers befolkning har dobbel – om ikke trippel så stor lønn – som den gjennomsnittlige innbyggeren? Da representerer du ikke den gjennomsnittlige innbyggeren, da representere du en elite uten å helt forstå hvordan innbyggerne dine har det. 

Det er vanskelig å se at politikerne forstår hvor vanskelig det er å være barn og ungdom under fattigdomsgrensen. For når flere og flere unger merker at pengene ikke strekker til nye fotballsko, fin sommerferie, fysioterapi, ny sykkel og mye mer, så er det vanskelig å forstå at politikerne som selv fyller opp lommene har forståelse for andre enn seg selv og den delen av innbyggerne som får råd til flere luksusbiler.

De sosiale indikatorene for ungdom som begår kriminalitet er lav utdanning, vold i hverdagen og fattigdom. Fattigdom er en sosial indikator for kriminalitet og barnefattigdommen har økt under dette formannskapet og denne regjeringen. 

Rød Ungdom krever lavere politikerlønninger og at politikerne publiserer sine tjenestereiser. Vi ønsker krafttak mot barnefattigdom og aktivt arbeid for rimeligere fritidsaktiviteter og kollektivtransport. Stem Rødt ved kommunevalget 2019 for å få en forandring!