Nyheter

– Politikere risikerer rolleblanding

Barnevernsaksjonen #HeiErna oppleves som fordekt valgkamp for Ap, mener Frp. Statsviter Svein Erik Tuastad er uenig, og er mer kritisk til enkelte andre politikerstyrte folkeaksjoner- og arrangementer.

Sosionomen Ine Haver fra Stavanger har fått stor medieoppmerksomhet for grasrotopprøret #HeiErna, der barnevernsarbeidere over hele landet nå aksjonerer mot kraftig underbemanning.

Aksjonen, som hun i dag er en av flere frontfigurer av, startet hun som et svar på Erna Solbergs nyttårstale hvor statsministeren etterlyste flere suksesshistorier i barnevernet. For å få til det må flere ansatte på plass, mener Haver, som jobber som kontaktperson og fagkonsulent i barnevernstjenesten i Stavanger. Haver har imidlertid en annen rolle som enkelte mener er underkommunisert. Til høstens valg stiller hun på 13. plass på listen til Stavanger Arbeiderparti.

– Også noen av de andre initiativtakerne bak aksjonen er Ap-politikere. Jeg synes det er uryddig av dem å ikke kommunisere dette tydeligere. Politikere skal selvfølgelig kunne gjøre andre ting, men det er viktig å få fram at man også har et politisk engasjement.   For meg framstår det litt som om aksjonen seiler under et annet flagg og den kan oppleves som en fordekt valgkampanje for Ap, sier Kristoffer Sivertsen, leder av Stavanger Frp, til RA

– Forbilledlig

Det avviser Haver blankt.

– Dette gjør jeg som barnevernskonsulenten Ine, ikke som politiker. Jeg har jobbet i barnevernet siden 2007. Dette er en jobb jeg har brent for i mange år. I Ap har jeg bare vært i fem måneder. Uansett hvilket parti jeg hadde vært tilknyttet, ville jeg startet denne aksjonen. Den er politisk uavhengig, og det står tydelig i vår presentasjon, sier Haver.

Svein Erik Tuastad, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, mener Havers partitilhørighet er underordnet i aksjonen #HeiErna.

– Jeg oppfatter henne primært som en representant for barnevernet, og jeg synes nesten det er forbilledlig det hun gjør nå. Barnevernet er en utskjelt etat. Når politikere er for pysete til å si ifra, så har hun vært en av få stemme fra barnevernet i den offentlige samtalen, sier Tuastad, som advarer mot fallgruver:

– Hvis hun bruker torgmøtet til barnevernet på torsdag til å snakke om Ap for å sanke stemmer, da blander hun rollen sin på en uheldig måte, sier han.

– Det ville også vært annerledes om hun hadde sittet ti år i Bystyret, for så å gå inn en organisasjon eller aksjon. Her er hun på vei inn i politikken, med kanskje nettopp barnevern som motivasjon for å engasjere seg.

Han mener PR-effekten for Ap er begrenset i denne saken, da «Havers Ap-rolle knapt nok vil være synlig for noen».

LES OGSÅ: Ap-politiker: – Et skjellsord å være politiker (RA+)

Privatperson, ikke politiker

Ikke alle er like heldige med å kombinere roller, mener Tuastad. På sensommeren i fjor gjorde Leif Arne Moi Nilsen (Frp) det klart at hans engasjement i bompengeaksjonen «Nok er nok – Bomfritt Jæren» er i kraft av ham som privatperson, ikke politiker.

–Problemet var ikke at han engasjerte seg i bompengesaken og fremmet en politisk sak. Problemet var at han sa at han gjorde det som privatperson. Hvis det er noe som ikke er privat, så er det å stå på en bru og rope til mediene: «Kom og se på meg». Som en veletablert politiker er han da i en offentlig rolle, sier Tuastad.

– Han fikk da også markert Frp på en kjempegod måte for partiet, legger han til.

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) sier til RA at tok på seg hatten som privatperson fordi han ikke ville utsette partiet for risiko da han fikk tillatelse av politiet til å holde bompengeaksjon på Bybrua i Stavanger i august.

– Samtidig er det ingen tvil om at folk vet at jeg er Frp-politiker, sier han.

LES OGSÅ: Flertallsparti-toppene reagerer på Moi Nilsens bom-stunt (RA+)

Høyre-foredrag

Tuastad mener også Stavanger Høyre risikerer uheldig rolleblanding når de sammen med Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) inviterer til folkemøte i Stavanger Forum neste uke. Der vil blant andre representanter fra politiet og kommunen holde innlegg om forebygging av rus i ungdomsmiljøet. Også ekteparet Mona og Arne Bratland, som har mistet en sønn som følge av overdose, skal holde et foredrag. Høyres ordførerkandidat John Peter Hernes skal holde det innledende innlegget under arrangementet.

I tillegg er det planlagt et foredrag for skoleungdom på dagtid. Her vil det samme ekteparet tale. Invitasjonen er sendt ut fra Høyres e-post til skolene, skrev Stavanger Aftenblad på tirsdag.

Sistnevnte arrangement blir Høyre kritisert for av en rekke partier, ifølge avisen. Både Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne, SV og Rødt mener Høyre gjennom et skolearrangement bruker ruspolitikk blant unge  til å fremme sin egen politikk. 

LES OGSÅ: Rektorer ber om rutiner for oppfølging av voldselever (RA+)

Felles kjørelinjer

Onsdag ettermiddag var saken til behandling i arbeidsutvalget for kommunalstyret for oppvekst. Der ble politikerne enige om at rusforedraget for skoleungdommene utsettes på ubestemt tid, skriver Aftenbladet.

– I et arrangement der et politisk parti er innblandet, skal skolene som hovedregel ikke delta. Når vi får inn henvendelser om dette skal vi være svært varsomme, uttalte Helene Ohm, oppvekstdirektør i Stavanger kommune, til avisen.

Til RA sier utvalgsleder Sissel Knutsen Hegdal (H) at intensjonene bak arrangementene er gode, men at invitasjonen til skolearrangementet på dagtid burde vært sendt ut av foredragsholderne, ikke Høyre. Det burde kommet tydelig frem at Høyre ikke var delaktig i arrangementet på dagtid.

– Det beklager vi. Vi ser at invitasjonene til skolene for noen kunne se ut som sammenblanding. Det er viktig at skolene ikke er en partipolitisk arena. Der er vi på linje med skolesjefen og oppvekstdirektøren, sier hun, som opplyser at Høyre bidrar til å innhente sponsormidler til finansieringen og tilretteleggingen av møtene. 

LES OGSÅ: Roper varsku om stor rusøkning blant tenåringer i Stavanger

Har tatt lærdom

Selv synes hun at saken har kommet ut av proposjoner.

– Det ble gjort en feil ved utsendelse av innbydelsen  og vi har tatt lærdom av det. Nå har vi en mye større oppgave å ta tak i, som er en svært bekymringsfull holdningsendring til rus blant unge i Stavanger.

Onsdag 13. februar vil folkemøtet på kveldstid komme til å gå som planlagt.

– Hernes skal bare ønske velkommen. Det er ikke et arrangement som skal belyse Høyres politikk.

Mer fra Dagsavisen