Stavanger

Politiet vil låse opp siktets mobil med makt

Høyesterett skal tirsdag avgjøre om politiet kan tvinge en voldssiktet mann til å åpne sin egen mobiltelefon med fingeravtrykk.

Sør-Vest politidistrikt la i mars fram en begjæring for Jæren tingrett der det ble bedt om tillatelse til å bruke makt for å låse opp den 22 år gamle mannens iPhone ved hjelp av hans egen finger.

Jæren tingrett ga politiet medhold i dette. Siktede anket imidlertid kjennelsen videre til Gulating lagmannsrett, der anken ble forkastet.

Siktede anket deretter saken videre til Høyesterett, og tirsdag skal saken behandles i avdeling med fem dommere.

– Bevis på telefonen

Siktede har ikke villet oppgi koden til iPhonen, men den kan låses opp hvis 22-åringens finger plasseres på telefonens fingeravtrykksleser.

Politiet antar at det befinner seg bevis på telefonen i form av bilder eller film av voldshandlingen saken gjelder. Selv om 22-åringen allerede har erkjent straffskyld, ønsker politiet tilgang til materialet.

– Politiet har allerede sikret video og bilder fra voldsutøvelsen gjennom andre telefoner, men ønsker også tilgang til materialet som sannsynligvis ligger på siktedes telefon. Det kan være et skjerpende moment dersom store deler av voldsutøvelsen er filmet, heter det fra Sør-Vest politidistrikt.

I tillegg mener politiet at materialet kan bidra til å klargjøre varigheten og intensiteten av volden.

– Kroppslig nøkkel

Det er med hjemmel i straffeprosesslovens paragraf 157 at politiet ønsker å tvinge mannen til å låse opp telefonen.

Der heter det at personer som mistenkes eller er dømt for forhold som kan medføre fengselsstraff, kan «underkastes kroppslig undersøkelse» når det antas å være av betydning for opplysningen av saken.

– Vi mener at paragrafen dreier seg om å granske kroppen som et bevis. For eksempel hvis politiet mistenker at noen har kjørt i påvirket tilstand, kan det blitt tatt en blodprøve for å se om man finner promille. Dette skiller seg imidlertid fra det å bruke kroppen som en kroppslig nøkkel, i dette tilfellet for å låse opp en telefon, sier advokat Inger Marie Sunde, som skal føre saken i Høyesterett for 22-åringen.

Tvang

Hvis vilkårene er oppfylt, må man finne seg i at kroppen kan studeres som et bevismiddel. Men det er ikke hjemmel i loven for å bruke tvang for å finne andre bevis, mener Sunde.

– Politiet ønsker å søke etter foto og film de antar er lagret på den aktuelle telefonen. Hvis politiet ønsker å undersøke bildene dine, kan de ransake hjemmet ditt mot din vilje hvis lovens vilkår er til stede. Spørsmålet er, hvis de ikke finner bildene, kan de da fysisk tvinge deg til å finne dem? sier Sunde.

Det er satt av en halv dag til saken i Høyesterett tirsdag. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen