Politiet: – Tenk deg om og bruk sunn fornuft før du starter støyende arbeid

Skjærtorsdag har politiet fått klager på bråk som forstyrrer helligdagsfreden. Erfaringsmessig vet de at det kommer til å komme flere klager.

Torsdag formiddag skrev Sør-Vest politidistrikt på Twitter at de har fått klager som gjelder helligdagsfred.

– Erfaringsmessig vil det komme flere i løpet av påsken, skriver politiet, og minner samtidig om loven om helligdagsfred som gjelder hele helligdagen og etter klokken 16.00 på påskeaften. 

– Tenk deg om og bruk sunn fornuft før du starter støyende arbeid, skriver de videre.

Klagene som har kommet inn skjærtorsdag gjelder blant annet bruk av gravemaskin. Operasjonsleder Kurt Løklingholm sier til RA at de tidligere har fått klager på alt fra snekring til støyende maskiner. Men nøyaktig hvor grensen går for hva som er greit å gjøre og ikke, er vanskelig å svare på.

– Nei, det er vanskelig å svare på, for det er mye som spiller inn. Hvor tett er naboen, for eksempel? Noen har jo flere kilometer til nærmeste nabo, så de kan jo gjøre hva de vil. Mens andre bor tett, og da er det annerledes, sier Løklingholm til RA.

– Det er dessuten stor forskjell på en drill og en motorsag. Med litt skjønn og sunn fornuft kommer man langt, legger han til.

Vil komme flere klager

– Hva gjør dere når dere får disse klagene? 

– Vi må jo ta en vurdering. Hvis vi finner det graverende kjører vi ut og snakker med dem det gjelder, sier han. 

– I verste fall kan det jo ende med anmeldelse og bøter. Men det beste er å løse det før det går så langt, legger operasjonslederen til. 

Løklingholm sier det erfaringsmessig vil komme flere klager i løpet av påsken. 

– Det er mange som ser dette som mange fridager og en mulighet til å gjøre ting de har tenkt på å gjøre lenge. Det medfører støy, og da blir det klager, sier han. 

Fester og støyende arbeid

Også i Oslo har politiet fått flere meldinger om bråk. 

– Det drypper inn meldinger, og det dreier seg om alt fra fester som fortsetter utover formiddagen eller folk som driver med støyende arbeid som for eksempel betongsaging. Da er det utenfor det som kan godtas, og er det som er utilbørlig larm. Så når vi får klager som anses som såpass sjenerende for andre, så prøver vi pålegge dem å avslutte arbeidet, sier operasjonsleder i Oslo, Tor Jøkling, til NTB.

Operasjonslederen understreker at det ikke er unormalt mye støy, men ettersom det er en høytidsperiode så forventes det at det skal være ro og orden.

– Vi blir ikke nedringt, men ettersom det kom en del klager tenkte vi det var greit å minne om forbudet. Det er ikke sikkert alle er kjent med det, sier Jøkling til NTB.