Politiet har henlagt bom-hærverkene på Nord-Jæren

I høst ble det utført skadeverk på seks bomstasjoner i Stavanger og Sandnes. Nå er samtlige saker henlagt.

– Alt er henlagt, men sakene kan tas fram igjen, opplyser Hans Kyllingstad, seksjonsleder for etterforskning og etterretning på Jæren lensmannskontor, til RA. 

1. oktober i fjor ble de nye bomringene på Nord-Jæren iverksatt. Men bare ett døgn før de skulle settes i drift, ble fem av dem satt ut av spill på grunn av hærverk

– Det er en systematikk og et organisert preg over dette. Det er neppe tilfeldig at det skjer dagen før bompengeinnkrevingen begynner, uttalte operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt Brit Randulff til RA. 

Ikke bevis

Bomstasjonene som ble ødelagt er i Gamle Ålgårdsvei, Solasplitten ved avkjørselen til Forus Vest, Heigreveien og de to bomstasjonene på Nedre Stokka. Kort tid etter ble bomstasjonen i Dyre Vaasvei i Sandnes forsøkt ødelagt. 

Den første helgen i desember ble den samme bomstasjonen utsatt for skadeverk på ny. Nå er altså samtlige hærverk henlagt. 

Det skjedde forrige måned. 

– Grunnen til henleggelsen er at politiet ikke har grunnlag eller bevis for å sikte noen for skadeverket, opplyser Hans Kyllingstad i en e-post til RA. Han kan fortelle at det ikke har kommet inn opplysninger fra vitner som har ført til siktelser for skadeverket. 

– Men det har kommet opplysninger om personer som politiet har under oppsikt, skriver han.

Politiet har ikke fått meldinger om nye skadeverk på bomstasjonene. 

Avdelingsdirektør Astrid Eide i Statens vegvesen kan opplyse til RA at de totale reparasjonskostnadene for bommene kom på tre millioner kroner.

Bilistene betaler

Bom-hærverk har fått fornyet aktualitet etter tre nye bomstasjoner i Bergen ble ramponert i løpet av helgen. 

Politiet ser ifølge Bergens Tidende en sammenheng mellom de tre hærverkene i Bergen. 

Så langt er det ikke full oversikt over hvor lang tid det vil ta å utbedre skadene, ifølge NTB.

Både i Bergen og på Nord-Jæren er det bilistene som må ta regningen for hærverkene – gjennom bompenger.