Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix

Politiet: Dropp klovnemasker til halloween

På tross av hysteriet den siste tiden har ikke salget av klovnemasker tatt av hos Birkemo, like før halloween. Politiet velger på sin side å oppfordre folk til å velge andre halloween-antrekk enn klovnemasker.

Av Erik Sergio Auklend

Hos Birkemo kan man velge mellom et bredt utvalg av klovnemasker, samtidig som klovneskremsel har blitt en verdensomspennende farsott.

Det dreier seg om et internettfenomen, hvor folk som kler seg ut som klovner filmer at de skremmer intetanende forbigående.

Den velkjente kostymebutikken forteller at de advarer folk som velger klovnemaske som halloween-antrekk.

– Nå for tiden forteller vi alle som kjøper klovnemasker, særlig de yngste og foreldrene deres, at det har vært episoder i det siste hvor klovner har blitt slått ned, som følge av at de har gått rundt og forsøkt å skremme folk.

Det sier Stephen Rohde Garder, daglig leder hos Birkemo Hobby og Karnevalsbutikk, til RA.

– Folk er veldig opptatt av det som skjer i USA og andre steder. I går var det en far og en sønn innom her, og det var tydelig at de hadde fått med seg klovnehysteriet. Det kan i det hele tatt minne en del om «Skrik»-fenomenet på 90-tallet i omfang. Alle skulle jo ha den masken, pluss en plastikkniv, på den tiden, sier Rohde Garder.

Politiet advarer mot klovnerier

Så langt har såkalte klovneangrep forekommet i byer som Fredrikstad og Sandnes her til lands.

Det får leder for ordensseksjonen i Stavanger politidistrikt, Kristian Johansen, til å komme med følgende oppfordring:

– Folk som ønsker å kle seg ut på halloween i år bør velge andre kostymer enn klovnemasker og lignende, sier han til RA.

– Hvorfor det?

– Vi ser at trenden med å skremme folk ikledd klovnemaske sprer seg, og det skaper bekymring hos folk. Kanskje særlig hos de yngste, som kan oppleve dette som svært skremmende, sier Johansen.

– Vi vil nok i større grad enn før stoppe opp hos folk med klovnemasker på årets halloweenkveld, for å høre med dem hvordan det går, sier han.

Johansen kommer også med en spesiell oppfordring til foreldre, og ber dem om å bli med barna på snoperunden i år.

– Dette kan være ekstra aktuelt i år, på grunn av klovnetrenden, sier Johansen.

Politiet i blant annet Østfold har gått ut med advarsel om straffeforfølgelse hvis folk føler seg truet av klovner.

Klovnehysteri uten storsalg

Imidlertid har ikke klovnehysteriet nådd butikkhyllene hos Birkemo for fullt helt enda.

Det kan kostymeansvarlig Nelly Berge fortelle.

– Vi har fått flere telefoner fra folk som lurer på om vi har klovnemasker, men det er få som kommer inn og kjøper maskene fysisk, sier Berge, og henter ned en av de bestselgende maskene fra året før.

– Denne koster 350 kroner. I fjor tok vi inn 50 av den, og solgte alle. Det regner vi med å gjøre i år, også, men det er viktig å si at vi har tatt inn akkurat like mange masker som i fjor, sier Berge.

Daglig leder hos Birkemo mener folk generelt velger andre kostymer når halloween kommer.

– Du må huske at det å ha på seg en slik maske en hel kveld kan bli ganske klamt. Maskene puster ikke så godt, for å si det slik. Derfor velger de fleste å gå for andre varianter, og kle seg ut som vampyr, zombie eller noe «snillere», sier Rohde Garder.

Stavangers store klovn: – Trist utvikling

Per Inge Torkelsen har i alle år hatt tittelen klovn.

Han mener at den samfunnskritiske og morsomme klovnen må lide, som følge av den nye trenden med skremsel og redsel.

– Det er en nokså trist utvikling. Egentlig er klovneyrket et positivt yrke, men det er aldri positivt å skremme folk. Klovnen var tidligere en tillitsvekkende person, men det er i ferd med å endre seg. Hundrevis av år med tillit til klovnen rives ned, sier Torkelsen.

Han har klare meninger om hva han selv hadde gjort, skulle han bli skremt av folk iført klovnemaske.

– Den tid, den sorg, men jeg hadde nok snakket personen til rette, som det heter på fint, sier Stavangers mest kjente klovn.