Nyheter

Politiet: – Byene skal være smarte, men likevel sikre

Den digitale utviklingen går i lynfart. Politiet opptatt av at det ikke skal gå utover sikkerheten.

– Det lages veldig mange morsomme, smarte og gode løsninger. Men ikke alle tenker på sikkerhet. Digitale løsninger kan være sårbare, og skaper nye muligheter for kriminalitet. Derfor mener jeg det er veldig viktig å få med seg det aspektet som handler om sikkerhet når man snakker om smarte byer og digitalisering, sier Christina T. Rooth, politiinspektør og næringslivskontakt i Oslo politidistrikt.

I går gjestet hun Nordic Edge Expo sammen med andre representanter fra Oslo politidistrikt for å snakke om smarte, trygge og sikre byer. En av utfordringene politiet står overfor er at mye av kriminaliteten flytter seg over på nett.

– Den fysiske kriminaliteten går ned, men kriminalitet i det digitale rom går opp. Og der har vi en utfordring, for her trengs det både mye ressurser og teknologisk kompetanse for å håndtere det, i og med at denne utviklingen skjer så raskt, sier Rooth til RA.

Muligheter og dilemmaer

Politioverbetjent og operativ leder for droner i Oslo politidistrikt, Jørgen Lunde Ronge, sier et annet problem er at politiet alltid kommer i etterkant.

– Det går ikke an å rigge opp i forkant av en innovasjon og stå klar. Først kommer endringene, så må man tilpasse seg disse etter hvert. Vi gjør det vi kan for å ligge i forkant der vi kan, men det er krevende, sier Ronge.

Derfor er politiets primærstrategi forebygging, og Rooth mener det derfor er desto viktigere å ha god kontakt med næringsliv og utviklere.

– Vi vil ha smarte, men trygge byer. Teknologien skaper både muligheter og dilemmaer for politiet, og selv om utviklingen går raskt er det viktig for oss at det ikke går utover sikkerheten. Vi er også avhengig av at andre tenker sikkerhet i utviklingen av sine digitale løsninger, og vi er avhengig av gode innspill og ressurser for å utøve vårt oppdrag på best mulig måte, sier Rooth.

En kjempeoppgave

– I løpet av politiets foredrag ble det også sagt at de kriminelle er blitt mer kreative? 

– Det er mange kreative og innovative kriminelle. Og de snur seg kanskje litt raskere enn en tung organisasjon som politiet, sier Rooth.

– Hvordan merker dere at den digitale utviklingen går fort? 

– Jeg som næringslivskontakt merker det godt på henvendelser fra næringslivet, hvor selskaper blir utsatt for kriminalitet på nett, som for eksempel investeringsbedragerier og direktørsvindel. Vi ser også at for eksempel avdekking av seksuallovbrudd på nett har eksplodert. Det er en kjempeoppgave å stoppe det, sier Rooth.

– Vi ønsker at man skal fremme digitalisering og jobbe med gode, tekniske og smarte løsninger. Men dersom systemene og løsningene blir så usikre at man mister trygghet og tillit til dem kan det være med på å hemme veksten, sier Rooth.

Både hun og Ronge er enige i at også privatpersoner bør ha et bevisst forhold til hva som deles på nett.

– Vi gjør det vi kan for å senke risikoen, men det er en annen type hverdag enn tidligere, hvor du kunne låse inn dokumenter i en safe, sier Ronge til RA.

Mer fra Dagsavisen