Nyheter

Plastfritt på ferien

Plast i fisken, plast i salt. Plast i vannet, plast – overalt! Heldigvis er det kjempelett å bidra til en mer plastfri verden, også når du er på ferie!

Bilde 1 av 1

1. En enorm andel av verdens plastforurensing skyldes engangsflasker med drikkevann eller leskedrikker. Og det tar sinnsyke 450 år før én plastflaske brytes ned! Så skal du gjøre én viktig og enkel ting i år: Ta med deg din egen drikkeflaske og fyll opp med kranvann der du kan, eller fra resirkulerbare vannstasjoner på hotellet, i butikken eller på restauranten! Dette er ofte billigere også. Eller invester i en vannflaske med filter, som tar bort smuss og bakterier. Ifølge The Guardian, produseres det nå én million plastikkflasker i minuttet i verden – og produksjonen forventes å øke med hele 20 prosent innen 2021! Og bare sju prosent av dem resirkuleres.

2. Dropp takeaway i isoporbeholdere og engangstallerkener og -bestikk av plast. Krev og velg bærekraftigere alternativer av papir, tre, bambus eller lignende, i stedet. Ta gjerne med deg din egen lunsjboks og bestikk, som kan brukes i stedet, om du vet at du vil spise kjappmat på farten.

3. Nei, du trenger absolutt ikke sugerør! Det er bare sååå utrendy om dagen, at det er flaut å bli sett med et. Og velg operatører som tar plastforurensing på alvor. Hurtigruten faser nå ut all engangsplast på skipene sine. Det inkluderer nesten én million sugerør!

###

Det tar 450 år før naturen klarer å bryte ned en plastflaske eller en engangbleie. Og 600 år for et fiskesnøre! Foto: christine Baglo

4. Ta med deg snertne, sammenleggbare handlenett eller en liten ryggsekk! Spesielt i utlandet får du ofte tynne plastposer som er tenkt til engangsbruk. De havner nesten alltid i søpla, og har en lei tendens til å fyke av gårde med vinden fra den lokale søppelfyllinga eller søppelbøtta.

5. Ta med deg en søppelsekk, unger, venner og besteforeldre og bruk en halv feriedag på å gå på «skattejakt» etter søppel! En Q-tips. Wow! Du har spart miljøet for 450 års nedbrytingskamp! Et plasttau! Minus 500 års forsøpling! Dette kan du fint gjøre både her hjemme i Norge, men også veldig gjerne i utlandet.

###

6. Er du på en paradisstrand i utlandet, bør du også bidra. Stadig flere steder arrangeres det strand- og søppelryddingsaksjoner. Bli med – eller start din egen! Dette har tre viktige formål: Å bli kvitt all søpla, å bli bevisst selv på hvor utrolig mye søppel som slenges rundt – og det lærer opp lokalbefolkningen på stedet til å forstå hvorfor man ikke skal kaste søppel i naturen, noe som det er liten forståelse for svært mange steder.

7. Pass nøye på båt- og fiskeutstyret! Ekstremt mye plastsøppel i form av bøyer, liner, flyteelementer, taustumper, garn, plastkasser og fiskesnører flyter rundt i havet og innsjøene og lander på strendene våre. Nå bygger fuglene på fuglefjellet på Runde i Møre og Romsdal reder av dem! Det er ikke godt nytt – fisker og fugler utvikler seg utrolig lett inn i trådene og nettene.

8. Bring minst mulig forsøplende elementer, som potetgullposer, kjeks- og sjokoladepapir, inn i sårbare områder, som regnskogen, i nasjonalparker og generelt i grisgrendte og øde strøk. Alt du tar med deg inn, må tas med ut igjen. Jo nærmere en større by eller tettsted du kaster søppelet ditt, i en adekvat søppelkasse, jo bedre er ofte søppelhåndteringen. På mange småsteder og i øde strøk brennes all slags søppel i bakgården, og du kan kjenne lukta ligge som et giftig lokk over idyllen du besøker. Æsj! Velg heller frukt som snacks om du kan!

Mer fra Dagsavisen