Stavanger

Petter Stordalens neseblod

Det eventuelle blodet i Stavangers gater kommer fra en stresset Stordalen som høy på seg selv lot seg rive med, skriver sjefredaktør Bjørn G. Sæbø om hotellkongens utspill i VG.

Bilde 1 av 2

Over store deler av mandagens førsteside slår VG med hotellkongen Petter Stordalen som kilde fast at «blodet renner i Stavangers gater». Krisen i oljebransjen har nådd et så stort omfang at til og med VG har fått det med seg. Etter at de la ned Stavanger-redaksjonen, har ikke Akersgata-tabloiden truffet like godt når den prøver å forstå verden vestenfor Bærum, og verre enn vanlig gikk det i går. Avisen har funnet en diamantbutikk som sliter, en skobutikk som har opphørssalg og IKM-gründer Ståle Kyllingstad som lenge har snakket om krise. Stavanger er ikke Detroit, selv om til og med Fargegata blir framstilt som folketom og grå. Og VG kommer ikke med nyheter, oljeprisfallet har vart en stund.

Det er krise
for bedrifter som velter og det er krise for folk som mister jobbene. For Stordalen dreier krisen seg om at hotellkongen stirret seg blind på oljeprisen, kjente blodet strømme til hodet og bygde nye hoteller så blodkarene sprakk. Det eventuelle blodet i Stavangers gater kommer fra en stresset Stordalen som høy på seg selv lot seg rive med. Bildet er – som VG og Stordalen ikke har fått med seg – langt mer nyansert. Mens VGs reportere har funnet en thaimassør som har sett bedre tider, greier til og med Aftenposten å lete fram nyheter om stavangersk næringliv som gjør mer enn å bekrefte et verdensbilde sett gjennom blodtåke.

Ut av krisen gror det ny næring i Stavanger, særlig i og mellom de gamle hermetikkfabrikkene. På Siriskjær har entusiastene i Innovation Dock på bare fem måneder samlet kreative hoder som jobber med næringer som kan bli arbeidsplasser om få år. Bensinstasjoner i rommet og boring på Mars er to av de mest iøynefallende prosjektene det jobbes med langs den mye omtalte dypvannskaien på Siriskjær. Flere nettverk i samme kategori er i ferd med å bli en del av det nye næringslivet i Stavanger, som Mess & Order i Ryfylkegata og kunst- og kulturfellesskapet i Erfjordgata 8. De er småbedrifter, gjerne bestående av én eller noen få personer, som ser verdien av å søke sammen i miljøer der de kan dele både kontorutgifter og ideer.

Jobbingen mellom hermetikkfabrikkene gir gjenlyd i de politiske miljøene i Oslo etter å ha vært under radaren til lokale og nasjonale medier. Arbeidsplassene ut fra de innovative miljøene i Stavanger øst kommer neppe fort nok til å stoppe neseblodet på Stordalen. Det er ikke engang sikkert at de representerer den nye «oljå», men de er verdt å støtte opp om.



Les også:

Mer fra Dagsavisen