Passe pyntelig plattform

LEDER: Kari Nessa Nordtun og det nye kommunestyreflertallet har lagt fram sin politiske plattform – eller rettere sagt sin politiske buffé, skriver Bjørn G. Sæbø

Kari Nessa Nordtun og det nye kommunestyreflertallet har lagt fram sin politiske plattform – eller rettere sagt sin politiske buffé. Her er det noe for de aller fleste, noen doser rødt og en hel del grønt. Billigere barnehager og SFO-er, sykehjemsbygging, tidligere renovering av skoler enn de borgerlige ville, gratis selvkjørende buss i sentrum og en egen kollektivsatsing opp til Ullandhaug – holdt utenfor Stavangers CO2-regnskap siden det var staten og ikke lokalpolitikerne som vil ha sykehus der oppe. Feelgood-stemningen fra burgerrestauranten Hekkan valgkvelden, er beholdt.


Ap, SV, Sp, Rødt, Miljøpartiet De Grønne og Folkeaksjonen Nei til mer bompenger skal ha ros for at de har brukt timer og døgn siden 9. september på å skrive et 16 sider langt dokument om hvordan de vil styre Stavanger i de neste fire årene. Dokumentet vil tjene som sjekkliste for velgerne som har stemt inn den første Ap-ordføreren på 24 år. De etter hvert erfarne politikerne som utgjør majoriteten av koalisjonen, vet også at spesielt Frp vil være etter dem fra dag én, spesielt med spørsmål om eiendomsskatt og finansiering av bomløfter – som ikke nevnes. Det er påfallende at noen av de viktigste og vanskeligste sakene ikke nevnes i dokumentet.


Sårbarheten i plattformen kan sammenfattes i «inndekning». De kloke retningsendringene for å møte fattigdomsproblemer som høyresiden bagatelliserer, blir finansiert med selvfølgeligheter som «bruke pengene klokere» og «øke inntektene». Færre konsulenter, kutt i foretak, øke utbytter, redusere sykefravær, dyrere langtidsparkering og færre innkjøp av private tjenester samt avhende driften av Stavanger Forum til eksterne, kan gi kroner i kassen. Aberet: Hekkan-kameratene har ingen synlig formening om hvor mye politikken koster, eller hvordan inndekningen skal skje i en kommune som skal kutte med 1 milliard de neste ti årene. Å være rund i formuleringene kan være klokt, men vagheten må vekk og tallene på bordet i det første rødgrønne kommunebudsjettet.