Nyheter

Parade på Skeivå

Stavanger på Skeivå arrangeres for 19. gang i august. Nytt av året er en egen parade rundt Breiavatnet.

– Dette blir veldig gøy, og jeg gleder meg skikkelig, sier Silje Eike, festivalsjef for Stavanger på Skeivå (SPS) om at LHBT-festivalen (lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) for første gang får sin egen parade.

Festivalen arrangeres for 19. gang, men i år blir første gang festivalgjengerne får feire i egen parade.

– Vi skal gå rundt Breiavatnet, og vi håper lag, foreninger, bedrifter og familier vil gå med oss. Vi ønsker at alle skal føle seg inkludert, enten du er en del av LHBT-miljøet eller ikke, sier Eike, som håper paraden kan gi publikum et nytt syn på festivalen.

– I paraden ønsker vi at du skal være den du er, og komme som du vil. Du er velkommen enten du går med boa eller T-skjorte, sier Daniel Rayner, leder i FRI Rogaland (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold), og legger til at de jobber med å få en helt spesiell hedersgjest til å lede an paraden rundt vannet.

Spre kunnskap

Formålet med SPS er å fremme lokal og internasjonal solidaritet, åpenhet, inkludering og mangfold.

– Jeg tror denne festivalen er med på å skape åpenhet, og det viktigste for oss er å ha det gøy samtidig som vi sprer kunnskap, sier Rayner.

Festivalen arrangeres fra 30. august til 3. september, som er samme helg som den nyoppstartede Utopia-festivalen.

– Forhåpentligvis betyr det en fullstappet by, og at enda flere tar turen innom SPS, sier Eike.

Sjarm og glede

Stavanger på Skeivå har tidligere hatt rundt 2000 besøkende i løpet av festivalen, og i år håper de tallet blir høyere, og at paraden blir lang.

– Vi kan ikke konkurrere med Oslo på tall, men jeg tror vi gjør det like bra når det kommer til sjarm og glede, sier Rayner.

En annen nyhet er at festivalen utvider, og at det også vil bli feiret i Haugesund i år.

– Mange fra Haugalandet tar turen til Stavanger under SPS, så i år tenkte vi å bringe en del av festivalen til dem, sier Eike.

Årets tema under festivalen er «Kampen er ikke over».

– LHBT-miljøet har kommet langt og vi har mye å være glade for, men det er fremdeles sånn at LHBT-ungdom er de som er mest utsatt for mobbing, og enkelte av godene vi har fått blir satt på spill, sier Rayner.

SPS er organisasjonsmessig underlagt FRI Rogaland, og får støtte fra kommunen og fylkeskommunen. Til sammen er de syv stykker som sørger for at festivalen blir vel gjennomført.

– Det er mye jobb, men det er verdt det når vi ser hvor fornøyde alle er, sier Eike, og roser samtidig den tidligere festivalledelsen.

– Denne festivalen har blitt bygd opp over tid, og det er flott å kunne bygge videre på det gode grunnlaget, sier hun.

Ordføreren i parade

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) synes nyheten om SPS-parade er veldig gledelig.

– Dette skal jeg være med på! De fleste storbyer som arrangerer skeive dager har jo parade, så derfor synes jeg dette er et flott tilskudd til SPS og til Stavanger som en mangfoldig by, sier Sagen Helgø.

– Dette er noe alle kan være med på uavhengig av legning, og som er lett tilgjengelig. Samtidig skapes det synlighet og oppmerksomhet rundt festivalen, noe som er veldig bra, sier ordføreren.

Mer fra Dagsavisen