Nyheter

På grensen stanses nødhjelpen til Venezuela

På grensen til Venezuela stanses USA-finansiert nødhjelp av president Maduro. – Problematisk at nødhjelp blir politisert, mener den humanitære organisasjonen Caritas.

Lastebiler med nødhjelp fra USA har nå ankommet ved grensen til Venezuela i byen Cucuta i Colombia – men de kommer ikke lenger. Venezuelas president Nicolás Maduro har sørget for at Tienditas-broen, som leder veien inn til Venezuela, er blokkert for innførsel av nødhjelp ved hjelp av parkerte trailere og venezuelansk militære.

– Problematisk

Nødhjelpen er blitt en viktig del av den høyspente politiske krisen som har oppstått etter at opposisjonsleder Juan Guaidó nylig erklærte seg selv som interimspresident. Guaido har støtte fra om lag 40 land, inkludert USA, de fleste latinamerikanske og mange europeiske land, og han har tatt initiativ til nødhjelpen, som er finansiert av USA.

MAKTKAMP: Opposisjonsleder Juan Guaidó (t.v.) og president Nicolás Maduro kniver om makten etter at Guaido erklærte seg som interimspresident. FOTO: NTB SCANPIX

Opposisjonsleder Juan Guaidó (t.v.) og president Nicolás Maduro kniver om makten etter at Guaido erklærte seg som interimspresident. Foto: NTB scanpix

Venezuelas president Nicolás Maduro mener nødhjelpsforsendelsen er en del av det han omtaler som en USA-ledet invasjon. Han fastholder at ingen slipper inn i landet.

Den katolske humanitære organisasjonen Caritas driver utstrakt arbeid i Latin-Amerika. Leder for internasjonal avdeling, Marit Sørheim, mener det er svært problematisk at nødhjelpen er blitt en viktig brekkstang i den politiske maktkampen.

– Det er enorme behov hos befolkningen inne i Venezuela, men det er problematisk at denne hjelpen er blitt veldig politisert. Nødhjelp må være uavhengig av politiske mål, sier Sørheim til Dagsavisen.

Les også: – Nå vender også de fattige seg vekk fra Maduro

Matmangel

Hele tre millioner mennesker har forlatt landet siden 2015, ifølge FN. Matmangel oppgis som en viktig årsak. I tillegg til mangel på viktige varer i butikkene, gjør hyperinflasjonen at folk ikke har råd til varene som finnes. Ifølge Caritas minner ernæringssituasjonen for mange barn inne i Venezuelas om situasjonen i krigsherjede land.

Likevel er det blitt lettere å få nødhjelp distribuert i landet enn før, sier Marit Sørheim. President Maduro har lenge vært kritisk til å slippe humanitær hjelp inn fra andre land.

– Dette har endret seg noe etter siste halvdel av 2018. Etter det har det blitt lettere for våre partnere i Venezuela å få inn humanitær hjelp. Det har også blitt lettere å få inn penger, sier Sørheim.

– Det er ingen tvil om at Maduro setter stopper for hjelpen fordi den kommer fra USA. Dette er en del av maktkampen, målet fra Guaido er å presse flere fra militæret til å skifte side, sier Sørheim.

Også FN advarer.

– Humanitære handlinger må bli sett som uavhengige av politiske, militære og andre mål, sier FN-talsperson Stephane Dujarric, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Når vi ser den pågående fastlåste situasjonen blir det enda mer åpenbart at seriøse politiske forhandlinger mellom partene er nødvendig for å finne en løsning som fører til varig fred for folket i Venezuela, sier han.

Les også: - Denne krisen er hinsides alt vi har sett i fredstid

Prekært

Guaido har lagt opp til tre oppsamlingssteder for den amerikanske nødhjelpen. I tillegg til Cucuta ved grensen i Colombia skal det være st sted ved grensen mellom Venezuela og Brasil og en hittil uidentifisert karibisk øy, melder CNN. Guaido ønsker å presse militæret i Venezuela til å slippe hjelpen inn.

En del venezuelanere som har kommet over grensen til nabolandene får nødhjelp, men også disse er i en svært vanskelig situasjon.

FÅR MAT: Venezuelanske migranter i Colombia ved grensen til Venezuela får servert mat. 	FOTO: NTB SCANPIX

 Venezuelanske migranter i Colombia ved grensen til Venezuela får servert mat.  Foto: NTB scanpix

– Situasjonen er også prekær for dem, siden så mange har flyktet. Den humanitære responsen i nabolandene dekker ikke de enorme behovene, særlig i Brasil og Colombia, sier Sørheim.

Mange venezuelanere som har dratt til Colombia er utsatt.

– Grensen mellom Venezuela og Colombia er urolig på grunn av konflikten i Colombia, og mange venezualenere blir rekruttert til væpnede grupper, blant annet til ELN. Folk som har flyktet er i en desperat situasjon, sier Sørheim.

Les også: Historien om Venezuelas krise: Hvordan kunne det skje?

Mer fra Dagsavisen