Nyheter

Oversvømt av skrap og skit

Lofoten og Trolltunga er langt fra alene om å slite med søppel. Populære reisemål verden over sliter med at avfall hoper seg opp.

Bilde 1 av 4

– På 90-tallet fantes det inspektører som utstedte advarsler og bøter til folk som kastet eller la fra seg søppel på strendene. Slik er det ikke lenger, men det burde det, sukket strandryddesjef i Cubas hovedstad Havana, Carlos Rudy til Havana Times nylig.

På Cuba har forsøpling fra cubanere selv og ett rekordstort antall turister satt sitt tydelige merke på kritthvite og tidligere plettfrie strender. Nå hoper avfallsmengdene seg opp så fort at det på bare knappe sju kilometer strandlinje trengs 30 mennesker til å holde strendene i hovedstaden ren på daglig basis.

Tonnevis

Cuba er ikke eneste land som sliter med avfallet. I år har bekymringene over forsøpling fra turistindustrien år nådd Norge – med lokale innbyggere i Lofoten og ved Trolltunga som melder om at turister ødelegger naturskjønne områder ved alt fra å bæsje til å kaste fra seg plast og engangsgriller i naturen.

Men turistland på alle kontinenter har lenge slitt med det samme. Blant eksemplene er:

Korea, der nasjonale medier sist helg meldte om at tonnevis med avfall nå flommer over landets strender. Alt fra vannflasker, matrester og skitne, gjenglemte klær: 2,5 tonn avfall plukkes opp hver dag, bare ved ett enkelt strandanlegg i Busan, melder lokale myndigheter.

Andre kystdestinasjoner som Bali og Vietnam tjener til vanlig gode penger på turister som strømmer til sol og standliv. Nå plages de stadig oftere av plastavfall som skyller inn fra havet og ødelegger turistenes ferieopplevelse.

Turister som ikke klarer å plukke opp etter seg er også et stort problem. Bare ved ett enkelt turistmål, et fossefall like ved Mumbai i India, fant frivillige nylig over to tonn med øl- og spritflasker som folk hadde kastet fra seg. I Pakistan skal 2,5 millioner turister ha etterlatt seg rundt 100.000 tonn med avfall bare i området Kaghan Valley alene.

Til og med høyt oppi fjellene i Himalaya sliter de med søpla. The Eco Everest Expedition har samlet inn 15 tonn med avfall siden starten for ni år siden.

Flere reiser

Blant grunnene til at søppelbergene vokser, er at reiseindustrien er i sterk vekst over hele verden. I løpet av årets fire første måneder gikk det totale antallet turistankomster opp med seks prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

I tillegg øker forbruket av plast verden over. Til tross for advarsler om konsekvensene, forventes det at salget av plastflasker vil stige med 20 prosent de neste fire årene. Mange av disse havner i havet, sammen med resten av de rundt 13 milliarder tonn med plast som verdens hav tar opp i seg hvert år – og som skyller opp igjen på noen av verdens vakreste turistmål.

Mer fra Dagsavisen