Annonse
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

– Over halvparten av butikkene solgte øl til mindreårige

Det meldes om nedslående resultater da Juventes mindreårige kontrollører var i sving.

Annonse
Rogalandsavis

Juvente har drevet kampanjen Skjenkekontrollen i ti år i 2017. I kampanjen tester ungdomsorganisasjonen dagligvarebutikkene og vinmonopolenes salg av alkohol til mindreårige.

Da mindreårige Juvente-medlemmer forsøkte å kjøpe alkohol i dagligvarebutikker i 2016, skal de ha fått kjøpt i 22 butikker i Rogaland, viser ferske tall. Totalt i Rogaland ble det kontrollert 39 butikker, det vil si at 56 prosent av de disse butikkene solgte alkohol til Juventes mindreårige, opplyser organisasjonen i en pressemelding.

LES OGSÅ: – Kjøpte alkohol til mindreårig

– Det er tydelig at butikkene fortsatt har et stykke igjen før de får kontroll over ølsalget sitt. Våre kontroller viser at mindreårige lett får tak i alkohol fra dagligvarebutikkene og at den kommunale kontrollen er for slapp, sier Juventes Sondre Emil Sandal i pressemeldingen.

I Stavanger kommune ble 17 butikker kontrollert – 11 av disse skal ifølge Juvente ha solgt, altså 65 prosent. I Sandnes kommune ble 14 butikker kontrollert – 7 av disse skal ha solgt. I Sola kommune skal 4 av 8 kontrollerte butikker ha solgt.

Totalt på landsbasis ble 584 butikker testet, av disse skal 30 prosent ha solgt alkohol til de mindreårige kontrollørene.

– Kommunene har ansvar for å kontrollere at butikkene følger alkoholloven. For mange kommuner har for få og for dårlige kontroller av butikkene, og alkoholsalg til mindreårige blir sjelden rapportert. Når butikkene som tas for salg til mindreårige nesten aldri får reaksjoner i form av inndragelse av salgsbevilling, fører det lett til slurv, sier Sandal.

Avholdsorganisasjonen Juvente krever at alle må legitimere seg ved kjøp av alkohol, uavhengig av alder.

LES OGSÅ: Selger tobakk og alkohol på Facebook

Annonse