Nyheter

Ordføreren oppfordret demonstranter til dialog

Mandag kveld ble bomdemonstranter møtt utenfor Rådhuset av alle gruppelederne og ordfører Christine Sagen Helgø (H).

Bilde 1 av 5

Klokken 16.30, en halvtime før mandagens bystyremøte startet, sto flere demonstranter fra gruppen "Bomfritt Jæren - nok er nok" utenfor rådhuset.

De hadde på forhånd varslet en rolig demonstrasjon, men før de kom i gang ble de møtt av Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) og gruppelederne fra de ulike partiene.

Demonstrantene fikk sagt det de hadde på hjertet, og ordfører og gruppelederne svarte på spørsmålene som kom.

- Dere sier vi ikke lytter til dere, men det som hadde vært veldig konstruktivt er hvis dere har noen gode, konkrete forlsag til justeringer av byvekstavtalen og bompengeinnretningen. Det er mye bedre om dere kommer med gode forslag, enn at vi skal stå så steilt mot hverandre, sa ordføreren til demonstrantene.

- Vi har ikke noe annet mål enn det beste for regionen. Bompengeordningen blir ikke borte, men den skal justeres. Og der kan dere komme med gode innspill, akkurat som mine kolleger i bystyresalen gjør, la hun til.

Også varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) tok ordet utenfor Rådhuset.

- Hele poenget er at det skal bli bedre for alle sammen, og uten dette ville det vært kø og kaos. Vi ønsker at denne regionen skal bli knallgod, både for oss som bor her i dag, og for kommende generasjoner. Derfor gjør vi dette, sa Tysdal Moe til demonstrantene.

I et drøyt kvarter sto Stavangers øverste politikere utenfor rådhuset, før de gikk inn for å starte møtet.

- Nå har vi i alle fall startet en dialog, og jeg har lyst til at den skal fortsette, sa ordfører Sagen Helgø til de frammøtte, før hun tok den bøtelagte demonstranten Jan Ove Sikveland i hånden og gikk inn i salen.

Positivt overrasket

Jan Ove Sikveland, som var demonstranten som tok over talerstolen i bystyresalen 29. oktober, var fornøyd med at ordfører og gruppeledere tok turen ut.

- Jeg ble positivt overrasket over at de kom ut. Så håper jeg budskapet går inn, og at det ikke bare var et spill for galleriet, sier Sikveland til RA.

Som et resultat av Sikveland inntok talerstolen i bystyresalen fikk han 25.000 kroner i bot, noe som var noe av grunnlaget for mandagens demonstrasjon utenfor bystyresalen.

Mandagens demonstrasjon hadde på forhånd fått navnet "The sound of silence", og akjsonistene ble oppfordret til å ta i bruk teip og tau for å binde hender og munn. På Facebook-arrangementet står det at "budskapet ved denne demonstrasjonen er å belyse hvordan ytringsfriheten blir mer og mer truet, og at folk føler seg kneblet."

- Dette var hovedsakelig en markering for å vise hvordan vi oppfattet situasjonen i forbindelse med sist vi var her, og å vise at vi føler oss litt kneblet. Men at politikerne kom ut og sa de ønsket dialog var veldig positivt, og det skal vi bygge videre på. Nå har vi fått en ny plattform å jobbe med, og kan komme med forslag de kan ta med seg videre. Vi ønsker jo også en dialog, så vi skal ta dem på ordet, sier Sikveland.

Teip og tau

Også aksjonleder Alexandra Lind er positivt overrasket over at ordfører og gruppeledere tok turen ut for å snakke med dem.

- Jeg tror det var viktig for mange å få si hva de føler. Mange har behov for å si noe, og det var positivt at de kom ut, sier Lind til RA.

Da bystyremøtet startet klokken 17.00 delte demonstrantene seg i to. Noen gikk inn i salen og opp på galleriet, mens flere ble stående utenfor med tente fakler, musikk og appeller.

På galleriet hadde flere av de frammøtte med seg teip og tau, som de brukte til å teipe over munnen og binde hendene.

Demonstrasjonen ble avsluttet med låten "The sound of silence" over høyttalerne fra utsiden, som klart og tydelig hørtes inne i bystyresalen.

Mer fra Dagsavisen